Llibres de Tiana i d’autors tianencs per Sant Jordi a l’Espai Cultural

Els propers 23, 24 i 25 d’abril l’Espai Cultural dedicarà el cap de setmana de Sant Jordi a la lectura i als autors de Tiana.

Durant tres dies es podran comprar llibres d’autors tianencs, alguns d’ells ja fora de mercat, a l’Espai Cultural, en unes jornades dedicades a les lletres tianenques. També es podrà comprar música: Caïm Riba, Takeuchi Quartet i Jordi Picas.

Dins el projecte cultural de Junts per Tiana de promoure la cultura i l’art local i donar suport als escriptors locals, s’han programat aquestes jornades que posaran a al venda, de nou, llibres que ja no es poden trobar a les llibreries i les últimes novetats d’escriptors i escriptores del poble. L’espai de Junts per Tiana per Sant Jordi estarà obert el 23, 24 i 25 d’abril.

Horaris venda i signatura de llibres i exposició:

Divendres, 23 d’abril: de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h.

Dissabte i diumenge: 10 h a 14 h.

Disponible servei de pagament amb targeta.

El libro és el lugar

Recuperarem, també, algunes obres irrepetibles com ‘El libro és el lugar’, un recull d’originals de diversos artistes gràfics de Tiana. Entre els autors que van participar en aquesta iniciativa artística editada l’any 2.000 hi ha Alvar Suñol, Mario Tarragó, Pauet Riba, Izqui, Oriol Aleu, Ricard Aymar, Josep Mª Galceran Fletxa, Eva Hibernia, Guillem Aguilar, Jordi Penyaranda i Jordi Santamaria.

L’any 2.000 es va fer una edició de 100 exemplars únics. Cada llibre és un objecte diferent i singular que relliga en el seu format diverses inquietuds convidant al lector a participar de l’aventura: habitar el lugar, un espai comú des d’on albirar la vida.

 

 

Recuperem també els contes guanyadors del concurs de Narració i Il·lustració Lola Anglada que durant 6 anys es va fer a Tiana promoguts per l’Ajuntament i editats per l’Editorial Meteora.

A banda de la parada de llibres que s’instal·larà a la terrassa de l’Espai Cultural, comptarem, també, amb alguns dels autors que signaran els exemplars. Entre ells, Pau Riba, Ferran Vallespinós, Joaquim Utrera, Astrid Izquierdo…

El punt de llibre Som Poble

Aquest Sant Jordi, a més, estrenem el punt de llibre “Som Poble”. Amb la compra de dos llibres, un punt “Som Poble” de regal. També es poden adquirir amb un donatiu a partir dels 0’50€.

Horari de signatures

Divendres, 23 d’abril

11 h – Ferran Vallespinós

12 h – Quima Utrera

18 h – Roger Tartera

 

Dissabte, 24 d’abril

11 h – Pau Riba

12 h – Beatriz Puerta, La Suelta

 

Diumenge, 25 d’abril

11 h – Caïm Riba

 

Catàleg d’obres

Lola Anglada, escriptora i dibuixant

 • El més petit de tots
 • Montsenyor llargandaix
 • Margarida
 • Narcís
 • En Peret
 • La meva casa i el meu jardí
 • Les meves nines
 • Contes d’argent
 • Contes del paradís

Col·lecció de llibres de la Editorial Columna que els hereus de Lola Anglada van editar als anys 90 amb tota l’obra de l’artista. Actualment els llibres no es troben a cap llibreria. Els hereus de l’escriptora i dibuixant han cedit els exemplars i els posen a disposició dels tianencs i tianenques perquè pugin completar col·leccions inacabades o bé començar-les de nou.

A l’Espai Cultural hi ha una selecció permanent de títols, però, si en busqueu algun en concret que no el tinguem, el podem demanar i us el podem servir al moment.

 

Pau Riba, cantautor, músic i escriptor

 • Història de l’Univers. Editorial Males Herbes.

Aquest llibre és un viatge de milers de milions d’anys. Un trajecte que comença amb el Big Bang i continua avançant fins a la humanitat. Pau Riba ens encomana l’admiració que els savis de les primeres generacions sentien quan contemplaven el firmament. Aquest llibre, escrit amb una sòlida base científica, explica una de les històries més belles i apassionants que existeixen.

Sisa diu que ell és galàctic i jo, còsmic. Li he volgut demostrar que té raó.

Història de l’Univers, editat per Males Herbes, Riba parteix d’una sòlida base científica i filosòfica que ha intentat respondre a les grans preguntes, per traçar el recorregut que va del Big Bang fins al món dels ciborgs, amb un missatge humanista que veu la Terra com un organisme viu del qual formem part.

 

Primitiva Reverter, poetessa

 • Lletraferida. Editorial Pont del Petroli.

Lletraferida és un recull de poemes individuals. El feminisme i la poesia son indissolubles en l’obra de Primitiva Reverter. Una obra també portada a l’escenari amb ‘Les Fugitives’. Primitiva Reverter és part de la Vila d’Art i Cultura que creix a mitjans dels anys 80 a Tiana amb una explosió d’artistes. La Primi és paraula, paraula de dona.

La primavera del 2006 es va presentar el llibre “Lletraferida” de Primitiva Reverter a la llibreria Saltamartí de Badalona i a la Biblioteca Can Baratau de Tiana amb la participació de Joan Arqué, membre del grup Mortimers.

Pep Mita: “Sort que hi ha qui encara escriu amb passió i amb desmesurada veu fa que vessi la poesia més enllà dels mots manllevats del diccionari. Sort que hi ha poetes que obren la gàbia i deixen que volin els lectors que ja no els cap la lluna al cove. Qualsevol victòria és efímera perquè sabem que solament és el pròleg de la nova batalla. Però, per Déu, que aquesta Lletraferida ens ha guanyat el cor i l’espasa a tots els que no tenim temps de treballar perquè tenim massa feina. Ja era hora que algú ho escrigués amb lletra clara: l’aigua ens esvalota!”.

 

Roger Tartera, escriptor

 • La noia de les estrelles. Editoria Mediterrània-Eivissa.

Eme torna al seu poble, Tiziana, després de passar dos anys en una granja de desintoxicació d’heroïna.

La noia de les estrelles (Mediterrània-Eivissa) va guanyar el premi de narrativa Ciutat d’Eivissa 2009. L’acció del llibre se centra en una vila, Tiziana, inspirada en Tiana però submergida en un procés de transformació urbanística. Es tracta d’una història de drogues i d’amor i, sobretot, de la capacitat de remuntar situacions adverses. Eme és el protagonista que torna al seu poble, Tiziana, després de passar dos anys en una granja de desintoxicació d’heroïna. El poble i els seus antics amics s’han transformat en el temps que ell ha estat fora. Només l’ajuda del Comas, un antic amic, i l’apassionat amor que sentirà per Lluna li permetran fer front a situacions extremes per no enfonsar-se i aconseguir els seus propòsits.

 

Quima Utrera, periodista

 • Maduras. Editorial Adarve.

Madurar és un verb que es conjuga poc i malament per aquí. Major predicament té, en canvi, tot el relacionat amb rejovenir. Així ens va. Però que no s’estengui el pànic. La generació del baby boom estem de sort per arribar aquí i ara a la maduresa. Posem les cartes cap per amunt: tal com està el pati, qui vol tornar a l’etapa de la precarietat laboral i als sous de becari que s’allarguen gairebé fins a l’edat adulta? Ni de broma, vaja. Sens dubte és aquest el lloc ideal per gaudir-la com mereixem. Per què si no els madurs europeus de nord sospiren com bojos per venir aquí a gaudir (o era retozar) aquesta etapa vital? Som el segon país del món amb la major esperança de vida; déu n’hi do. A puntet estem de desbancar al Japó. Madures vol ser una mirada desenfadada a aquesta etapa en què es tendeix a remarcar el que s’ha perdut. Que si la síndrome del niu buit, que si la menopausa, que si la matraca dels tractaments anti-edat … Per què seguir: ja coneixeu la coneguda tirallonga. Ni cas, nenes.

 

Beatriz Puerta, La Suelta

 • Ellos, vosotros, nosotros. Editorial Meteora.

Aquí estamos. Aquí estoy, de nuevo, de vuelta. Feliz de escribiros.

Abrimos esta serie. ELLOS. O quizás no tan ellos. Tal vez VOSOTROS. O ¿por qué no NOSOTROS?

ELLOS empezará ya. Una historia compuesta por posts, por cachitos de historias, con trocitos de vida, ángulos distintos para las mismas cosas. ELLOS son personas, tan parecidas a ti, como a mí. Lo escribiré sobre la marcha, así que si me tropiezo espero que me ayudéis, si me atasco, me desenredéis. Si me pierdo, me encontréis. Y si os toca nos lo expliquéis. De eso trata. Un poco de NOSOTROS.

De hecho, sé cómo empieza, no cómo acaba. Voy a dejarme llevar por la historia por los personajes. Sólo quiero entrar en ellos, bucear en sus ilusiones, destapar sus alcantarillas, también nuestras. No tan lejanas.

Al fin y al cabo se trata de escribir, en este caso de tejer una historia, un trocito de vidas entrelazadas. Acercárosla. Compartirla con vosotros. Que no me dejéis. No lo soportaría.

Aquí os espero en breve. Ya mismo.

Nerviosa.

www.lasuelta.com

 

Joan Armengol i Moliner, pallasso i pedagog

 • 1 2 3 Pallasso

El llibre que es va fer en motiu del festival de circ de Tiana amb part de l’obra del pallasso i pedagog. Joan Armengol i Moliner va ser co-fundador de la Companyia Comediants amb qui va compartir diversos espectacles, a més de casa i vida. També amb Comediants va crear i conduir el programa inftantil Terra d’Escudella. 

El 1997 va plegar de Comediants i va engegar el grup La Tràgica amb l’espectacle Tripijoc Joc Trip. Com a Tràgica van arribar a Tiana on van esdevenir Can Boter agafant el nom de la masia on es van cuinar moltes de les mogudes culturals col·lectives més vives del moment.

Va treballar també amb Tortell Poltrona, a Pallassos sense fronteres, va crear el grup poètic-musical Toc Mut, va impartir classes de pallasso i màscara a l’Escola de Circ Rogelio Rivel… i, enmig de tot plegat, va compartir llibretes i llibretes, papers, tovallons de bar i tot allò on es pogués escriure de pensaments, reflexions i poemes que ara us oferim en forma de llibre.

 

Ferran Vallespinós, ex alcalde de Tiana

 • Los colores del último puerto. Editorial Caligrama.

Què faries si et quedessin pocs mesos de vida?

El protagonista d’aquesta història va viure de prop el que suposa patir una malaltia amb poques possibilitats de cura. Quan ell és la víctima, acabar els seus dies en un hospital no és una opció, així que decideix dur a terme el major acte de rebel·lia de la seva vida, fins llavors previsible i sense sobresalts: embarcar-se en un veler amb tres desconeguts rumb a el Carib.

Un viatge sense retorn en què el turmenta de forma creixent un passat que creia oblidat. Una novel·la que indaga en com esprémer la vida, fins i tot inventar una nova, quan els nostres dies s’esgoten. Una història sobre l’amistat i l’amor com taules de salvació.

 

Astrid Izquierdo, experta en Harmonització d’espais

 • El secret de les cases contentes.

Conte il.lustrat sobre el Feng Shui, l’harmonia i les cases contentes. ¡Un llibre per tota la familia!

El secret de les cases contentes neix fruit de la il·lusió de l’autora d’explicar la seva professió al seu fill Miquel, quan cursava P5, en una activitat proposada per l’escola. El desig que el Miquel i la resta de nens i nenes entenguessin el valor de la seva feina, sumat a la seva capacitat creativa, va fer que comencés a escriure al voltant del Feng Shui, l’harmonia i les cases contentes.

Aquells escrits van anar agafant forma fins a convertir-se en el conte del «El Secret de les cases contentes».

Qui és l’Astrid Iquierdo? És llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Sofrologia Caycediana y experta en Harmonització d’espais, Psicologia del Color i la Forma, i Geocromoteràpia. Des del 2004, després d’una llarga trajectòria en el sector editorial, centra la seva activitat professional en l’assessorament a empreses i habitatges particulars dins l’àmbit del benestar, amb l’objectiu de crear espais amb més harmonia. Atreta també pels beneficis que obtenen les persones amb la pràctica regular de les tècniques de sofrologia crea SINCRONIA Integral per ensenyar i difondre una nova forma de viure que integri i augmenti el nombre d’espais i persones en SINCRONIA. L’Astrid viu amb la seva familia, en una CASA CONTENTA a Tiana, un poble preciós del Maresme, entre el mar i la muntanya.

 

Moi, ànima lliure

 • Fricònsies

Conjunt de relats curts a partir dels pensaments d’en Moisès Queralt, en Moi.

Fins ara podíeu trobar l’edició limitada a l’Espai Ecològic, però aquest 2021 Fricònsies, s’estrena per Sant Jordi.

Dona un cop d’ull al seu instagram @friconsies

 

Col·lecció infantil

Concurs Narració i il·lustració Lola Anglada. Editorial Meteora

Aquest sant Jordi recuperem part dels títols de literatura infantil del consurs de narració i il·lustració Lola Anglada que durant els anys 90 va promoure la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Tiana i que va editar l’editorial Meteora.

No se n’han fet noves edicions però encara hi ha exemplars dels llibres originals que hem volgut recuperar.

Títol disponibles:

 • Bèsties de l’hort
 • Contes d’anar i tornar
 • On s’amaga la por
 • Els contes d’Ukanaburu

La Clara és gran, de Raquel Ribó i il·lustracions de Xavier Robles i Carolina Sáez. Editorial Meteora.

La Clara té un problema de creixement i és molt més baixeta que els altres nens. És més baixeta que els nens de la seva edat i més baixeta que els nens més petits, per això sovint la gent es pensa que és més petita del que és… El problema que té es diu acondroplàsia: els ossos llargs de les cames i els braços li creixen molt poc a causa d’un gen que no li funciona com caldria… Vols saber com continua l’aventura de la Clara? Raquel Ribó ens explica, gràcies a la seva experiència personal de mare i en un text ple de tendresa, com és la vida de la Clara, aquesta noieta baixa d’estatura, però gran, molt gran de cor.

El tianenc Xavi Robles s’encarrega de bona part de les il·lustracions.

 

L’Increïble camí del tió d’Albert Font i Pauet Riba

El llibre “L’increïble camí del tió” ens convida a viure una nova gran història de tions, tionets, follets i altres personatges extraordinaris. Amb il·lustracions meravelloses i aventures fantàstiques. Amb nous personatges a cada episodi, amb històries trepidants i escenaris sorprenents, un camí ple d’amics, i també d’enemics i perills. En definitiva, un camí que els més petits demanaran que els llegeixin i els més grans voldran seguir llegint.

 

Música

 • Llunes de Plutó de Caïm Riba

L’útlim treball discogràfic de Caïm Riba arriba a l’Espai Cultural en motiu de Sant Jordi.

Llunes de Plut ha estat concebut entre la gira de Nararai (DiscMedi, 2018) i el confinament. Quan CaÏm Riba va començar a compondre, el disc s’encaminava a tenir un caràcter intens, més roquer i profund, però les necessitats del seu moment vital i la inesperada visita d’una pandèmia global el van anar portant cap a un so més fresc i alegre on també es reforça el so més ric i electrònic que sempre l’ha acompanyat. El nou disc  compta amb la preciosa veu de la Nadia Foutina, que contrasta molt bé amb la seva, i qui també l’acompanya als directes fent cors i tocant l’ukelele.

 

 • Nascimiento de Takeuchi Quartet

Quatre músics de distintes procedències, sensibilitats properes, i amb una àmplia experiència en diferents àmbits de la música, s’uneixen en aquest projecte. L’objectiu: sumar influències i destil·lar un espectacle envoltant, càlid, intens i aromàtic. L’Atlàntic i la Mediterrània conviuen a través de la música del Takeuchi Quartet.

Maya Takeuchi, veu.

Antonio Mazzei, piano.

Joan Rectoret, baix elèctric.

Marc Vila, bateria i percussió.

 

 • L’home que vola de Jordi Picas

L’Home Que Vola és un projecte format pel baixista Jordi Picas i el guitarrista Quim Royo, i inspirat per una il·lustració d’Izqui. Debut discogràfic, des de Tiana, amb vuit cançons de folk instrumental i amb una mirada posada en les músiques del món.

Mesures Covid-19

Per garantir la seguretat davant la pandèmia Covid-19 hem aplicat el Pla Específic Sant Jordi 2021 aprovat pel Procicat on es regulen els espais tancats i també el protocol a seguir pel que fa a les parades i signatures de llibres.

En aquest sentit, dins l’Espai Cultural es restringirà l’aforament a 4 persones, es prendrà la temperatura i es farà el registre de visites. A més, l’interior es mantindrà ventilat amb el sistema de ventilació que ja hi ha instal·lat.

Tal com ordena el Procicat, la parada de llibres i l’espai de signatura de llibres estaran a l’exterior, a la terrassa de l’Espai Cultural. Hi haurà dos espais diferenciats: la parada de llibres i l’espai de signatures. Hi haurà el recorregut marcat per accedir a cada un dels espais que tindran els seus propis itineraris d’entrada i sortida. Es marcarà també el punt exacte on esperar en el cas que hi hagi cua i el lloc exacte per a la signatura de llibres i per a la compra.

Tant a dins com a l’exterior de l’Espai Cultural, s’hi haurà d’accedir amb mascareta i hi haurà a disposició dels visitants gel hidrològic.

Ni es facilitarà ni es permetrà la ingesta de begudes ni menjar de forma col·lectiva, a excepció de l’aigua que es posarà a disposició dels escriptors i els voluntaris que durant el dia es facin càrrec dels diferents espais.

Si cliqueu aquí podreu consultar les mesures que el Procicat ha establert per aquest Sant Jordi.

Agraïments

Volem fer un agraïment especial a tots els autors i autores i a les editorials Meteora, Pont del Petroli i Mediterrània-Eivissa, a en Lluc Armengol i la família Cardús que han cedit els títols perquè els tianencs i tianenques puguin recuperar alguns exemplars fora de mercat i fer-se amb part de la literatura tianenca fent una mica més gran el Sant Jordi a Tiana, i a la Cristina Martorell de Melmelària per fer la festa més dolça.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.