Franz Estartús: A Tiana tenim un problema amb l’urbanisme i l’espai públic

Tècnic d’Òmnium Cultural i integrant de la llista de Junts per Tiana

 

A Tiana tenim un problema amb l’urbanisme i l’espai públic. Un problema gegant, important, que afecta directament la vida (i les vivències!) de tots i cadascun de nosaltres i que, a més, és profundament polièdric.

Tenim un problema perquè se’ns ha apartat, a les veïnes i veïns de Tiana, del debat polític i dels processos decisoris en aquesta matèria. Ni veu, ni vot. Per més abstracte que pugui semblar, una qüestió com l’urbanisme i la gestió de l’espai públic de la nostra vila és de tot menys irrellevant. D’aquesta gestió en depenen moltíssimes coses que ens interpel·len directament. Sense participació política de la ciutadania, no existeix cap pla urbanístic capaç de pal·liar els problemes, conjunturals i estructurals que existeixen.

 

Tenim un problema de model urbanístic. Una mostra? El frenesí constructor que s’ha desencadenat a l’avinguda Creu de Terme. A Tiana el preu del lloguer és prohibitiu per a molts joves del poble, que o bé allarguen l’estada a casa la seva família o bé opten per marxar del poble. Doncs au!, a construir pisos de propietat, pensats per a gent amb diners de fora del poble i que, de retruc, faran pujar encara més els preus. 2×1 en ineptitud: no només no solucionem el problema, l’agreugem. Si a tot això hi sumem el despropòsit del carril bici, la febre encimentadora fa el ple.

 

Sense participació política de la ciutadania, no existeix cap pla urbanístic capaç de pal·liar els problemes, conjunturals i estructurals que existeixen.

 

I el resultat és ben visible i palpable: moltes parts del nostre poble han esdevingut exemple referent del poble dormitori que els lloctinents del ciment sempre han desitjat.

 

I tenim, també, un problema estructural relatiu a les principals artèries de la nostra vila, que és, a més, efecte i conseqüència d’un paradigma de mobilitat cada cop més caduc. La ferida oberta que representa per a Tiana el passeig de la Vilesa i l’avinguda Isaac Albéniz no és un tema menor, i faríem bé d’encetar el debat sobre què hem de fer al respecte, com han fet a Sant Fost amb la B-500 o com es comença a plantejar ara a Badalona amb la C-31. Voreres on només cap una persona alhora, a la principal via del poble, al centre neuràlgic de la vila, en contrast amb l’intens trànsit rodat de la zona. Alguna cosa falla.

 

La ferida oberta que representa per a Tiana el passeig de la Vilesa i l’avinguda Isaac Albéniz no és un tema menor. Faríem bé d’encetar el debat sobre què hem de fer al respecte, com han fet a Sant Fost amb la B-500 o com es comença a plantejar ara a Badalona amb la C-31.

 

A Tiana necessitem un govern que comenci a tractar una qüestió tan important com l’urbanisme d’una manera seriosa, democràtica i, sobretot, pensant de manera estratègica (i a llarg termini) pel bé del poble. Que interlocuti amb responsabilitat davant la Diputació, AMB i Generalitat. Que defensi els interessos del poble. Que basteixi aliances amb altres pobles metropolitans de característiques similars, o amb municipis propers amb els quals concertar línies d’actuació comunes (no com el carril bici).

 

En definitiva, un govern que governi des de Tiana i per a Tiana.

 

Descobreix aquí la bio del Franz Estartús

 

Et pot interessar