Baixen els preus de l’escola bressol: des de l’oposició es poden canviar les coses

El ple ha aprovat una rebaixa dels preus de l’escola bressol municipal. S’amplia un dels trams de la tarifació per a les famílies amb menys ingressos. Dels 170 euros que estan pagant cada mes aquest curs passaran a pagar 159 euros el curs que ve.

Els barems s’amplien per la part baixa. Les famílies amb ingressos inferiors a 14.779 euros pagaran 159 euros al mes. La quota de 170 euros ara queda fixada per a les famílies que tinguin uns ingressos anuals entre 14.779 i 29.559 euros. Junts troba que el nou sistema de tarifació és un primer pas. “És millorable, però hi votarem a favor i el seguirem de prop per a poder millorar l’any vinent”, ha exposat el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, en el ple.

Junts ha reclamat reiterades vegades al llarg d’aquest primer any de mandat que el sistema de tarifació social de l’escola bressol es millorés. L’agrupació d’electors ha demanat per diverses vies ampliar els trams i modificar els barems perquè més famílies es beneficiessin dels preus baixos. La mesura estava inclosa al programa electoral de Junts.

El portaveu Isaac Salvatierra ha exposat en el ple:

“Hem de garantir la qualitat i el projecte pedagògic de l’escola bressol municipal. Entenent que l’etapa de 0 a 3 anys no és obligatòria però té objectius totalment educatius ja que l’escola bressol suposa per a la gran majoria de nens i nenes la primera ocasió de participar en un context social fora de la seva família. I hem de garantir l’accés social a aquest servei públic. Per això al programa de Junts ens vam comprometre si governàvem a revertir les retallades a l’escola bressol i a millorar el sistema de tarifació social perquè les rendes baixes paguin menys.”

L’any 2010 els pares pagaven 130 euros al mes per l’escola bressol. Aquest curs 2015-2016, la part més baixa paga 170 euros; sis anys més tard. El mandat anterior es van apujar entre un 30% i un 70% les quotes, segons els trams de renda. Salvatierra va insistir que cal evitar l’exclusió social dels serveis públics:

“Hem insistit reiterades vegades sobre el model d’externalitzacions d’aquest Ajuntament. Hi ha un risc de no-provisió d’efectes en l’accés social de l’usuari final. Això passa quan el preu públic d’accés al servei públic externalitzat acaba superant el cost d’altres operadors privats. Ho veiem al Duet, a la residència d’avis i també a l’escola bressol municipal. Aquest preu, tot i poder reflectir un servei millor en termes de qualitat, és suficient per excloure de l’accés col·lectius sensibles a aquestes variacions. Per això és tan important la tarifació social. Que qui guanyi menys pagui menys. I no només això: que qui guanyi menys pagui un preu que pugui pagar. La delimitació dels preus públics per a col·lectius amb risc d’exclusió social i la relació entre ingressos i inversions previstes és essencial per tal d’evitar que un servei públic proveït per privats incorri en problemes d’exclusió social”.

Salvatierra va lamentar que l’equip de govern no expliqués al ple quins seran els criteris del sistema de beques que han de complementar els preus: “Són bàsiques les beques. Hauria estat bé que, juntament amb aquesta nova proposta de preus, s’expliqués com funcionarà el sistema de beques reflectit en els pressupostos aprovats per aquest any.

El portaveu de Junts va recordar que la rebaixa de preus de l’escola bressol ha estat prioritat de Junts.

Un any insistint

Entre els compromisos del programa electoral de Junts per Tiana publicat el maig del 2015 hi ha la proposta de baixar els preus: “Abaixarem les quotes i les farem més equitatives, d’acord amb el sistema de tarifació social”.

Junts es va quedar sol demanant la rebaixa de preus per a les rendes baixes quan en el ple del mes d’octubre del 2015 es van aprovar les tarifes del curs 2015-2016.

En el document de negociació de pressupostos, Junts trasllada com a primer punt per tal d’arribar un acord i votar a favor dels comptes municipals, la rebaixa de preus de l’escola bressol municipal. Junts no hi va votar a favor perquè el Govern no va recollir cap punt dels proposats.

  Document de negociació de pressupostos 2016 (45,7 KiB)

En el ple de pressupostos, Isaac Salvatierra torna a incidir en la necessitat de baixar preus en el tram baix:

“Valorem positivament l’increment de la quantitat destinada a beques educatives, i l’augment de les partides de promoció educativa i de projectes educatius. Només un però. Ja saben quina és la nostra posició sobre els preus de l’escola bressol. El nostre grup creu que els preus haurien de ser més baixos per a les famílies amb menys ingressos: la franja baixa de la tarifació social. Per nosaltres és un punt important i ha estat una de les demandes que hem formulat aquests dies en les converses amb l’equip de govern. Parlem d’una rebaixa per al curs vinent. Això tindria una repercussió en els mesos de setembre a desembre dels pressupostos que s’estan sotmetent a votació”.

El 19 de gener del 2016, durant l’entrevista amb l’alcaldessa, per obrir espais de treball amb el PSC per arribar a acords sobre els grans projectes de poble, es va traslladar la proposta de Junts d’oferir uns preus més baixos de l’escola bressol per a les famílies amb menys ingressos.

La demanda de Junts és al carrer. En la campanya de Nadal “Ajuda’ns a fer la Carta als Reis“, vam rebre diverses peticions per a adaptar els preus de l’escola bressol a les rendes més baixes.

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.