Junts demanda l’alcaldessa de Tiana per vulneració de drets fonamentals

L’agrupació d’electors Junts per Tiana ha presentat davant dels Jutjats del Contenciós Administratiu de Barcelona un recurs especial per a la protecció dels drets Fonamentals dels regidors i regidores del grup municipal de Junts per Tiana contra l’alcaldessa Marta Martorell per coartar i impedir el seu dret d’accés a determinats informes i expedients administratius impedint-los la funció de control polític al govern. Això suposa una restricció il·legítima dels drets de participació en els afers públics i d’altres facultat atribuïdes constitucionalment com a exercici del seu dret de representació política.

L’escrit fa referència a l’expedient sobre el cas de transfuguisme de la regidora Marta Guàrdia. Junts per Tiana va entrar el mes de novembre al registre municipal un recurs de revisió que es va admetre a tràmit, l’expedient del qual compta amb un informe jurídic de l’ex secretari municipal. L’equip de govern s’ha negat fins a tres vegades a lliurar-lo al grup municipal de Junts per Tiana. La darrera petició, del 7 de gener de 2022, ni tant sols s’ha respost.

  Recurs de reposició (121,5 KiB)

Junts per Tiana al·lega la “inactivitat administrativa, negativa infundada i dilació indeguda” en el lliurament de documents de caràcter públic, tot i haver-los demanat en via administrativa i formulat recursos potestatius desatesos per l’alcaldessa. La documentació s’ha demanat sempre conforme estableix l’article 77 de la Llei 7/1985, de 4 d’abril, de les Bases de Règim Local que, a més, disposa que el termini obligatori per obtenir-la és de cinc dies. L’Ajuntament de Tiana està obligat a lliurar l’expedient administratiu segons els articles 23, 103.1 CE i 29.1 LJC, així com l’article 77 de la LBRL.

L’alcaldessa, però, ha respost la petició d’informació amb evasives i, en clar incompliment de les normes i terminis aplicables, fins i tot, fent remissió a d’altres normes no aplicables al cas. L’alcaldessa es remet a la normativa sobre transparència aplicable a la ciutadania en general, “amb vulneració dels drets de participació i representació política” del regidor Isaac Salvatierra en els afers municipals, sent un regidor democràticament elegit. De manera que “es provoca un frau de llei i una clara desviació de poder”.

“Ens trobem davant d’una indubtable inactivitat administrativa o alternativament, desviació de poder que lesiona els drets fonamentals”, es diu en l’escrit presentat. La demanda posa en evidència, també, les dues respostes diferents que l’equip de govern ha donat davant les reiterades peticions de l’expedient. En l’últim ple celebrat el 4 de gener, el primer tinent d’alcalde va respondre que “(…) tractant-se d’un expedient que encara no està resolt, no s’ha de donar aquesta informació”.

L’expedient està més que resolt des del moment en què la regidora trànsfuga està cobrant i integrant l’equip de govern local. Una autèntica desviació de poder i frau de llei que són el mitjà per impedir l’exercici dels drets fonamentals. El recurs demana a l’alcaldessa que faciliti l’accés a la integritat de l’expedient administratiu de delegació de competències municipals i retribució a la regidora Marta Guàrdia. A més, a la demanda s’acompanya la petició de mesura cautelar de caràcter positiu perquè “el secretari o l’òrgan que correspongui de l’Ajuntament” faciliti d’immediat els documents i antecedents de l’expedient de delegació de competències i retribució de la regidora Marta Guàrdia “sense més inactivitat, evasives o directament dilacions indegudes, per tractar-se d’un frau de llei que està afectant als drets polítics de la minoría per causa d’aquesta regidora trànsfuga que está formant part del govern municipal de manera encoberta”.

La documentació al qual s’està impedint l’accés està relacionada amb el cas de transfuguisme de la regidora Marta Guàrdia i el recurs de revisió d’ofici que Junts per Tiana va presentar el mes de novembre passat a l’Ajuntament, demanant la retirada de la delegació especial i del sou de la regidora, que actua ‘de facto’ com a membre del govern, per una vulneració de l’article 73.3 III de la LBRL, que diu que els drets econòmics i polítics dels membres no adscrits no poden ser superiors als que els hagin correspost de romandre al grup de procedència. El secretari municipal va iniciar l’expedient el 17 de novembre i va elaborar un informe sobre el cas, el contingut del qual s’ha mantingut amagat. Després d’elaborar l’informe, el secretari va presentar la seva renúncia. L’equip de govern de l’Ajuntament de Tiana està format per quatre regidors d’ERC i una regidora no adscrita, que havia estat escollida a la llista de Junts per Catalunya. Tant Junts per Catalunya, primer, com el PSC, després, han abandonat aquests últims mesos el govern municipal per desavinences amb ERC, que governa en minoria.

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.