“Les cases pairals de Tiana”, una exposició històrica per a aquesta Festa Major

Junts per Tiana obre la temporada a l’Espai Cultural amb una exposició històrica que rememora el passat de les masies de Tiana. Ara fa 40 anys, el 10 de setembre del 1981, s’inaugurava a l’antiga escola situada on ara hi ha la policia local l’exposició fotogràfica “Les cases pairals de Tiana“. Les fotografies de Josep Salvatierra van donar pas a un llibret escrit per Xavi Rodrigo, que recull el passat de les cases pairals del poble.

40 anys després tenim la sort de poder recuperar les fotografies en una reedició de l’exposició que es podrà veure a l’Espai Cultural del 12 de setembre al 3 d’octubre. Hi trobareu també el llibret en una reedició especial que us podreu endur a casa. I per a aquesta ocasió hem fet recerca d’eines, objectes i mobiliari original d’alguns dels masos i cases de Tiana que mostren com era la vida al poble els segles passats.

 

L’exposició està formada per 70 fotografies d’exteriors i interiors de 40 masies de Tiana fetes en blanc i negre el 1981 i revelades pel mateix Josep Salvatierra. A més, hi trobareu objectes i eines de can Cosme, can Jordana, can Masdéu, can Llongueras i can Riera.

En motiu de la Festa Major de Tiana i del segon aniversari de l’obertura de l’Espai Cultural, inaugurem aquesta nova exposició que us convida a fer un tomb pel passat i pel present de les cases pairals de Tiana, amb les fotografies històriques del 1981 i un recorregut virtual que podreu fer des de l’exposició mateix.

Obrirem portes el diumenge 12 de setembre, a les 11 h. com a pòrtic de la Festa Major de Sant Cebrià.

 

Tresors de la història rural

Entre els objectes que hem recuperat amb motiu de l’exposició hi trobareu mobles i eines del camp. Com ara la màquina d’ensulfatar, l’eina d’ensofrar la vinya i una portadora de raïm de can Llongueras. O la Garrafa de vidre per l’adob líquid de Can Cosme i la màquina de desgranar blat de moro de can Masdeu. Tot del segle XIX.

També hi trobareu les inicials originals d’Isidre Puigcarbó del portaló d’entrada de la casa, un banc de fusta de can Riera i la imatge original del vi Gallo que es feia a can Jordana i que data de l’any 1914.

 

Edició especial del Foranell Coriolis

Tiana ha estat un poble on a cada masia s’hi feia vi… menys a can Boter, que hi feien les botes!

Per això, també, i amb motiu de l’exposició i els 40 anys de les fotografies que s’hi mostren, el Celler Quim Batlle fa una edició especial del seu vi jove Foranell Coriolis que podreu trobar durant els dies que duri l’exposició.

 

Horaris

La inauguració serà diumenge 12 de setembre a les 11 h.
L’exposició es podrà visitar cada tarda, entre setmana, de 17 h. a 20 h., i els caps de setmana d’11 h. a 14 h.

Cultura segura

En aquesta exposició mantindrem el control de temperatura i el registre de visites, així com la ventilació del local. Ampliem, però, l’aforament.
Tot i que a l’exterior ja no serà obligatòria la mascareta, et recordem que dins l’exposició sí que l’has de dur. Així que no t’oblidis la mascareta!

Et pot interessar

2 comentaris

  • Anna M. Codina Martí 13 de març de 2022   Reply →

    Em va passar per alt aquesta exposició i m’agradaria saber on puc adquirir el llibre del Xavi Rodrigo Les masies de Tiana. Estic fent la genealogia de la meva família. Els meus avantpassats eren Antoni Codina del Racó casat amb Elisabet Gili el 1624 i vivien a Can Garra o com es digués llavors la masia. Moltes gràcies.

    • Junts per Tiana 13 de març de 2022   Reply →

      Hola Anna. A l’Espai Cultural en tenim
      Av. Isaac Albéniz, 19. Estem oberts cada tarda de 17:30h a 19:30h.

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.