Comunicat sobre l’exposició ‘Estimada Tia Anna’

Des de Junts per Tiana, lamentem haver de comunicar que ens hem vist obligats a retirar l’exposició “Estimada tia Anna”, que explica la història de Tiana a través de les seves dones, de l’escola Tiziana per voluntat expressa de l’alcaldessa Marta Martorell.

 

La mostra es va inaugurar el 8 de març del 2020 al nostre Espai Cultural de l’avinguda Albéniz. La versió virtual es pot visitar a juntstiana.cat.

 

Després que el Consell d’Igualtat Municipal expliqués la idea de vincular la història de les dones del nostre poble amb les activitats del 8-M, nosaltres vam oferir la nostra exposició a l’Ajuntament. Uns dies més tard, la vam oferir als centres educatius del poble i a algunes entitats.

 

El paper històric de les dones de Tiana és patrimoni de tots i totes i té un valor pedagògic innegable per educar amb perspectiva de gènere. La nostra visió del poble educador és indestriable al nostre projecte polític. Polític, que no partidista. Per a nosaltres, fer política és transformar: avançar en la conquesta de drets i millorar el nostre poble. Ens sentim fortament vinculats amb la nostra comunitat com a comunitat d’aprenentatge.

 

L’exposició “Estimada tia Anna” no porta cap logotip, ni distintiu de l’agrupació d’electors i electores.

 

Amb tot, l’alcaldessa ha ordenat retirar la mostra perquè no es pot “fer política” a l’escola. Un alcalde o alcaldessa no té cap competència sobre el projecte pedagògic dels centres educatius. L’Ajuntament és propietari de l’edifici i es fa càrrec del manteniment, però no pot incidir en el currículums educatiu, en les programacions o les activats que s’hi realitzin. Els arguments utilitzats de no fer política a l’escola són els mateixos que fan servir Vox i el PP a Múrcia amb l’anomenat PIN parental o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per prohibir una visita de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a un institut per evitar “l’adoctrinament”.

 

El paper històric de les dones de Tiana és patrimoni de tots i totes i té un valor pedagògic innegable per educar amb perspectiva de gènere.

 

La coeducació, els agents educatius del territori formals i informals, generen comunitats d’aprenentatge i sensibilització al nostre poble i contribueixen a trencar estereotips i rols de gènere, sumant sinergies en la desitjada lluita contra l’equitat de gènere. La imparcialitat en una temàtica tan vulnerable a la qual ens enfrontem socialment i cultural demana accions concretes amb impacte i resultats que permetin promocionar els drets fonaments de les persones, les dones i les nenes. A Tiana i al món.

 

No es permissible que una persona amb responsabilitats en la política pública, màxima representat del nostre consistori i del nostre poble, censuri activitats pacífiques en el marc de la 8-M, accions que promocionen els drets de les dones, sense ni tan sols cedir al diàleg o a la mediació del seu neguit.

 

La lluita contra la desigualtat de gènere únicament l’aconseguirem si treballem fent pinya, inventant noves accions i propostes que ens puguin conduir a un canvi de paradigma. I, per això, necessitem líders polítics oberts als diàleg i a generar oportunitats en la participació i mobilització de valors fonamentals, sense intromissions ni beneficis individuals.

 

Cal treballar des de la promoció de polítiques en transversalitat de gènere, i no posant pals a les rodes en la lluita contra l’equitat, ordenant la retirada d’una exposició que l’única màxima que conté es explicar qui eren la Montalegre Vilà, la Teresita i Riteta Rosés, l’Eulàlia Maurell, l’Anna Morer, la Carme Donada, la Lola Anglada i qui son la Primitiva Reverter, la Dolors Solà, la Núria Fàbregas, la Consol Rosés, l’Elionor Canas, i quina ha estat l’evolució dels últims 20 anys de la dona a l’Ajuntament de Tiana.

 

Lamentem profundament aquests fets, així com el perjudici que hagi pogut ocasionar a l’escola Tiziana i a tota la seva comunitat educativa. Per això, us emplacem a poder realitzar una visita virtual guiada a l’exposició, i informar-vos que seguim a plena disposició dels centres educatius, entitats i altres equipaments municipals que ho creguin adient per cedir la mostra.

 

Et pot interessar

Un Comentari

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.