Residència municipal / No es pot traslladar l’emergència sanitària a les famílies: cal la prova diagnòstica i garantir un espai d’aïllament alternatiu

La situació de la residència municipal per a gent gran Sant Cebrià és preocupant i el govern municipal i el Departament de Salut continuen sense donar–hi una resposta eficaç. Segons les dades facilitades per l’Ajuntament de Tiana ahir, dijous 9 d’abril, hi ha 57 persones residents que presenten símptomes o infectades (40 amb símptomes, 17 infectades) i 20 residents sense símptomes. A més, 6 persones han estat derivades a un centre hospitalari per al seu tractament.

 

1. Cal exigir la prova diagnòstica abans del retorn a casa. La decisió de deixar que les famílies dels 20 residents sense símptomes se’ls puguin endur a casa sense fer cap tipus de prova diagnòstica és d’una gran irresponsabilitat. No es pot traslladar l’emergència sanitària a les famílies. Cal, abans que res, saber si han contret el Covid–19 i cal assegurar que l’aïllament al domicili familiar es pot fer amb totes les garanties. La instrucció de la Generalitat respecte el retorn voluntari dels residents sense fer cap prova deriva la pressió cap a les famílies.

 

2. Cal habilitar un equipament temporal per als residents sense símptomes. Cal un espai alternatiu apropiat, confortable i segur per a l’aïllament dels residents sense símptomes, de manera coordinada entre l’Ajuntament de Tiana i el Departament de Salut. Un espai en què els residents puguin estar ben atesos. L’edat mitjana dels residents a les residències catalanes és de 84 anys, la majoria dependents i grans dependents, i el 90% presenten malalties prèvies.

 

3. Cal intervenir la residència. Davant la manca de personal i de recursos per part del gestor privat del centre i davant la falta de transparència d’aquests dies per part de la direcció, cal intervenir i medicalitzar la residència municipal. Com ja vam reclamar el dia 5 d’abril, cal:

  • La medicalització de la residència per tractar correctament les persones contagiades per Covid–19, amb el material mèdic adequat.
  • El reforç urgent de la plantilla de la residència per fer front a la situació i la creació d’una borsa de professionals socials per a moments d’urgència.
  • Dotar els treballadors i treballadores de la residència dels equips de protecció individual adequats.
  • Garantir la correcta desinfecció de la residència.

 

4. Cal assegurar una via de trasllat eficaç de les persones greus infectades de coronavirus cap al sistema sanitari. 6 persones residents han estat derivades a un centre hospitalari per al seu tractament. Cal garantir que tots els malalts greus són ingressats a centres hospitalaris.

 

5. Cal empatia amb les famílies i habilitar un canal directe d’informació. Les famílies s’han assabentat de la situació de la residència per les xarxes socials. Des del primer dia, al marge que la gestió de la residència municipal estigui externalitzada, l’equip de govern havia d’haver habilitat una línia directa amb les famílies. Algunes famílies fa dies que no obtenen informació i la que obtenen no s’ajusta a la realitat que explica l’Ajuntament en els comunicats de premsa. El telèfon municipal de Serveis Socials tampoc és eficient. Diversos veïns i veïnes s’han queixat que truquen i que no l’agafa ningú. Cal una resposta immediata a la situació per no fer encara més greu el patiment de les famílies. Resulta indispensable mostrar empatia per les persones que formen part de l’entorn de la residència i que conviuen amb informacions externes que poden causar alarma.

 

6. Les persones grans no són ciutadans de segona. Forma part de l’essència de Junts per Tiana. Envelliment actiu. La vellesa com una cosa natural. Normalitzar la presència de la gent gran en les diferents esferes de la societat. Cal posar els més grans també en les prioritats del poble i del país.

 

En moments d’emergència com aquest és quan es demostra si el govern municipal és capaç de gestionar. Des de Junts per Tiana ens hem posat a disposició de l’equip de govern per treballar i ajudar allà on calgui. Una forta abraçada als residents i als seus familiars, i un agraïment infinit als treballadors i treballadores de la residència, a tots els treballadors municipals i a tothom que integra els serveis essencials i que ens cuiden perquè la resta de la ciutadania es pugui quedar a casa i mirar d’aturar el coronavirus.

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.