Junts per Tiana vota en contra els pressupostos: no responen al mandat de canvi sorgit de les urnes

L’agrupació d’electors Junts per Tiana, guanyadora de les eleccions municipals, ha defensat aquest dimarts al ple municipal el seu ‘no’ a la proposta de pressupostos presentada per l’equip de govern d’ERC i JxCat. El portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, ha reclamat a l’equip de govern que “es posi les piles” amb l’ampliació de l’institut Tiana i que no vinculi els pressupostos amb la realització del projecte i de l’obra, que estan encallats des del mes de juny.

 

El govern preveu adjudicar el projecte a partir del gener i ha pressupostat 120.000 euros per al 2020. Salvatierra ha insistit que aquesta partida ja s’hauria d’haver pressupostat en els comptes del 2019, que es van aprovar el setembre passat gràcies a l’abstenció dels grups de l’oposició. Així mateix, ha recordat que, tal com estableix la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, l’equip de govern pot adjudicar igualment el projecte fent una modificació de crèdit amb la pròrroga dels pressupostos. Salvatierra ho ha resumit així: “El vot en contra de l’oposició als pressupostos no afecta en absolut al calendari per a l’ampliació de l’institut”. “En tot cas -ha afegit- si hi ha algun retard serà perquè l’equip de govern no va pressupostar el projecte el setembre del 2019”.

 

 

Junts per Tiana no pot donar suport als pressupostos perquè no reflecteixen cap de les prioritats que tenim com a poble:

  • La lluita contra l’emergència climàtica.
  • La defensa dels drets socials i la qualitat de vida.
  • L’aposta pel poble viu i la cohesió social.
  • La modernització de l’Ajuntament.

 

Són uns pressupostos continuïstes, plans, molt semblants als del mandat anterior, i que no responen al mandat d'”il·lusió, transformació i canvi” sorgit de les eleccions municipals.

El portaveu de Junts ha desglossat algunes xifres dels pressupost de despeses per justificar el vot en contra als pressupostos.

Emergència climàtica i transició energètica

El pressupost destinat a Medi Ambient és el més baix dels últims 4 anys.

El pressupost destinat a la Recollida, gestió i tractament de residus és el més baix des del 2018.

Salvatierra ha recordat que el ple de l’Ajuntament de Tiana va declarar l’emergència climàtica per unanimitat i que és obligació de l’equip de govern reflectir-ho en les polítiques públiques.

L’única acció per la mitigació del canvi climàtic són 15.000 euros per a la instal·lació de plaques solars als equipaments municipals. És una xifra clarament insuficient. Només per a l’edifici de l’ajuntament caldrien 28.000 euros de pressupost. També cal fer una auditoria energètica i definir un pla de generació local d’energia 100% renovable, que és el que hauria d’haver fet ja el govern. No totes les inversions s’han finançar amb recursos propis, hi ha models innovadors de finançament com el crowdlending que permetrien impulsar l’autoconsum compartit.

Les 115 mesures de Junts per Tiana per fer front a l’emergència climàtica les podeu consultar aquí.

La defensa dels drets socials i la qualitat de vida

Els ajuts socials es mantenen invariables des del 2018. No hi ha una aposta per un model redistributiu de la riquesta, ni de protecció integral de les persones amb risc d’exclusió. No hi ha noves polítiques socials.

Un dels reptes que tenim com a poble és el d’atendre l’envelliment progressiu de la població i tot el que això comporta. L’índex d’envelliment ha augmentat un 65% ens últims anys a Tiana. El nombre de persones de més de 85 anys ha augmentat un 122% entre el 2007 i el 2017.

Valorem que s’impulsi finalment un pla d’igualtat però cal insistir en les polítiques transversals, que esperem que el pla pugui orientar. La proposta de pressupostos no està feta amb perspectiva de gènere.

No hi ha accions previstes destacades per a l’accessibilitat universal. El pressupost de manteniment de la via pública cau al nivell més baix des del 2016.

Valorem la nova app sobre seguretat però insistim que abans que res cal un pla municipal de seguretat.

L’aposta pel poble viu i la cohesió social

No hi ha un model cultural. Hi ha una successió d’actes que es van fent al llarg de l’any. Només cal veure el pressupost d’algunes activitats per comprovar que no hi ha cap criteri. Ens preguntem quin és el retorn del Festival Tiana Negra al poble, en termes de benefici social i cultural, que en justifiqui l’elevat pressupost.

L’augment del pressupost de patrimoni (de 6.000 a 9.500 euros), que ens va sorprendre positivament en un principi, és enganyós perquè aquest any s’hi ha inclòs el cost del Museu a Cel Obert. Reclamem més pressupost per conservar i difondre el nostre patrimoni.

Sense pla de govern

Aquest projecte de pressupostos arriba sense un pla de govern que marqui les prioritats i els objectius d’ERC i JxCat. No entenem uns pressupostos sense haver definit abans el model de poble que volen desenvolupar.

Junts per Tiana ja va fer públic el seu pla de govern per a Tiana (2019-2023) fa uns mesos. El podeu consultar aquí.

En contra del que havien promès, els pressupostos s’han fet sense cap procés participatiu.

En definitiva, la proposta de pressupostos que s’ha portat a votació no reflecteix el canvi que el poble ha reclamat i votat.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.