Els pressupostos socials de Junts per Tiana: més que un poble gran, volem ser un gran poble

Per primer cop en la història democràtica tianenca, un grup de l’oposició ha presentat uns pressupostos alternatius als de l’equip de govern. Els comptes s’aproven tard –a mitjans de juliol!– amb la meitat de l’exercici executat. El marge de millora és ben limitat i no és el pressupost que hauria elaborat Junts per Tiana. Però hem cregut necessari incorporar una seguit de canvis que busquen millorar la vida dels tianencs i tianenques.

Hem de governar la innovació i reduir la desigualtat. Modernitzant l’Ajuntament i acabant amb la gestió rutinària. Més que un poble gran, volem ser un gran poble.

Aquestes són les principals mesures de les esmenes presentades per Junts als pressupostos municipals:

 

 

Junts presenta 3 esmenes al projecte de pressupost que s’hauran de votar en el ple municipal del dimecres 18 de juliol.

Millora tarifació escola bressol curs 2018-19

L’escola bressol municipal és una de les més cares de la comarca (la ubicació en dos edificis n’encareix la gestió) i és necessari millorar la tarifació social per garantir el dret a l’educació de 0 a 3 anys a tots els veïns i veïnes del poble. S’ha previst una rebaixa global de 12.445,50 euros per als quatre primers mesos del curs 2018-2019. La rebaixa equival a un 10% del cost total per alumne durant els mesos del present exercici corresponents al curs 2018-2019. La modificació ha d’anar acompanyada d’una revisió del sistema de tarifació social en funció de la renda familiar.

Millora i enfortiment dels drets socials i aposta pel poble educador i la vila d’art i cultura

S’han previst noves partides i s’han incrementat altres de ja existents amb l’objectiu d’enfortir els drets socials, el poble educador, l’envelliment actiu, la innovació i l’emprenedoria, la vila d’art i cultura, el patrimoni i els drets democràtics.

Primera fase del pla local de seguretat

S’ha previst una partida de 7.000 euros per elaborar fins al desembre la primera fase del pla local de seguretat. Una eina de planificació necessària en el context actual al poble per definir els objectius generals, les prioritats, els mitjans i els recursos disponibles per fer de Tiana un poble més segur.

Podeu consultar el detall de les esmenes en aquests documents:

  Esmenes als pressupostos municipals 2018 Junts per Tiana (215,4 KiB)

  Quadre esmenes pressupostos 2018 Junts per Tiana (258,6 KiB)

  Els pressupostos de Junts en format reutilitzable (xlsx) (123,0 KiB)

 

 

En total, les 3 esmenes modifiquen 46 partides del projecte de pressupostos de l’equip de govern:

 

Partides modificades

  • 1 disminució ingressos
  • 1 augment ingressos
  • 16 augment o adició de despesa
  • 28 disminució o supressió de despesa

 

Les esmenes s’han fet seguint el principi d’estabilitat pressupostària i el principi de prudència. També es fonamenten sobre la regla de les tres e:

  • Economia, vinculant els mitjans utilitzats amb els objectius perseguits.
  • Eficàcia, vinculant els objectius perseguits amb els resultats obtinguts.
  • Eficiència, comparant els resultats obtinguts amb els mitjans utilitzats.

 

L’ús acotat per llei del romanent líquid de tresoreria a inversions sostenibles condiciona la despesa social. És per això que s’han ajustat les despeses de consums energètics d’equipaments municipals, reduint presumiblement el superàvit en la liquidació del pressupost, per poder incrementar-les en partides socials de l’exercici actual que trobem necessàries per fer un poble més just socialment. En segon lloc, considerem que la previsió d’ingressos de l’impost de construccions (ICIO) i l’impost sobre plusvàlues compromet excessivament la despesa. En aquest cas, s’ha ajustat la previsió del segon per poder augmentar els ajuts a l’escola bressol (reduint la previsió d’ingressos del preu públic).

 

Per a qualsevol dubte o suggeriment, ens pots escriure a junts@juntstiana.cat

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.