L’equip de govern rectifica i accepta finalment fer públiques les dades policials

L’equip de govern municipal (PSC-ERC) ha acceptat la petició reiterada de Junts d’explicar els delictes que es produeixen a Tiana i les mesures que aplica per combatre’ls. La Junta Local de Seguretat, amb els portaveus de tots els grups a petició de Junts, n’és un primer pas. A més, a la reunió es va anunciar la creació d’un observatori per fer públiques les dades de seguretat a la ciutadania, tal com ha reclamat Junts per Tiana diverses vegades al ple municipal i a les comissions informatives.

Per primer cop aquest mandat, s’ha fet la Junta Local de Seguretat amb els portaveus de l’oposició, a petició de Junts per Tiana. El portaveu de l’agrupació d’electors ho va demanar el 5 de desembre passat arran del repunt de robatoris a Les Costes. De fet, els estatuts de la Junta de Seguretat obliguen a convocar un cop a l’any una reunió amb tots els grups municipals. La Junta està formada pels responsables dels Mossos, la Policia Local i la Guàrdia Civil, a més del delegat del Govern de la Generalitat i l’alcaldessa de Tiana.

 

 

A banda de demanar la reunió, el desembre passat el portaveu Isaac Salvatierra també va entrar una bateria de preguntes al ple, que no s’han respost fins ara, en la Junta Local de Seguretat.

“Hem demanat una reflexió sobre què hem après en aquest mes negre, aquestes setmanes on hi hagut aquesta punta de robatoris; què hem après i què hem de fer diferent”, va explicar el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, el 15 de febrer, en acabar la reunió.

Tot i que l’equip de govern “no ha fet molta autocrítica”, explica Salvatierra, està clar “que s’han pres una sèrie de mesures i que s’han rectificat unes decisions prèvies”. “Per tant, estan acceptant que no s’ha fet tot prou bé“.

Des del 2 de novembre del 2015 que Junts per Tiana reclama a l’equip de govern més transparència en les polítiques de seguretat, més informació per a la ciutadania i més mesures de prevenció.

Els últims mesos, l’equip de govern ha fet un tomb en les polítiques de prevenció i seguretat: s’ha informat als veïns porta a porta, s’han editat tríptics informatius i s’ha proclamat a la revista municipal que naixia una policia local “més propera al poble”. Aquest darrer any també s’ha millorat el sistema informàtic de la policia, s’hi ha destinat més mitjans, s’han començat a instal·lar les càmeres amb lectors de matrícules i s’estan unificant els sistemes amb els Mossos d’Esquadra.

Una població desinformada és una població vulnerable

Durant la reunió de la Junta Local de Seguretat, es van donar per primer cop les dades dels delictes a Tiana durant l’últim any i es van fer públics a l’instant al web de l’Ajuntament i via xarxes socials.

  Dades fets delictius de l'últim any (3,3 MiB)

Una població desinformada és una població vulnerable. Per aquest motiu, el mes de maig del 2016, Junts ja va demanar que fessin públics els índex de delinqüència.

I, per aquest motiu, ara “hem demanat que aquesta fluïdesa es mantingui al llarg dels propers mesos i que sigui una constant”. Perquè “això lliga amb la filosofia dels Mossos que dóna dades periòdicament a grups polítics, govern i oposició, però també a la ciutadania, que és el més important”, exposa Salvatierra.

El seguiment constant de Junts

Junts fa un any i mig que fa seguiment de les polítiques de seguretat i reclama accions preventives i transparents:

  • El 2 de novembre del 2015, ara fa un any, Junts va preguntar al ple municipal per què s’havia arraconat el sotsinspector de la policia local i s’havien delegat les funcions de cap del cos a un nou agent, de rang inferior, provinent de fora el municipi.
  • El maig del 2016, Junts va reclamar a l’equip de govern que fes públics els índexs delictius del poble, amagats sistemàticament a diferència de la majoria de municipis, sota la premissa que “una població més informada és una població menys vulnerable”.
  • Al setembre del 2016, Junts reclama el contracte dels lectors de matrícules que es compren al juny, que no té clar que s’activessin en aquell moment.
  • El 3 de desembre del 2016 la regidora Cristina Comas assisteix a la reunió dels veïns de les Costes alertats per l’onada de robatoris. Se’ls ofereix el suport de Junts i els veïns demanen a Comas que porti la situació al ple.
  • El 10 de desembre, Junts fa l’acompanyament dels veïns a la reunió pública amb l’alcaldessa, Mossos i Policia Local al Casal. La regidora Cristina Comas contrasta la informació amb el cap dels Mossos de Premià de Mar, Bonventura Comas.
  • En el ple del 20 de desembre del 2016, Junts presenta la bateria de preguntes sobre seguretat. L’equip de govern emplaça a Junts a la comissió informativa del 3 de gener on diu que respondrà les preguntes.
  • En la comissió informativa del 3 de gener, l’alcaldessa emplaça a Junts a la Junta Local de Seguretat per obtenir la resposta a les preguntes.
  • El 15 de febrer, finalment, es fa a l’Ajuntament la Junta Local de Seguretat on es faciliten les dades de delinqüència, s’explica la instal·lació de les càmeres de videovigilància que ja tenen el permís de Protecció de Dades, però no de la comissió de Videovigilància, i es diu que en breu s’activarà la nova centraleta.

Foto de capçalera: La Local-Ràdio Tiana

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.