Transparència i seguretat: una població desinformada és una població vulnerable

Junts per Tiana va traslladar al ple de maig una bateria de preguntes sobre els índex de seguretat a Tiana davant l’increment de robatoris amb força a domicilis que hi hagut aquest darrer any al poble. El govern municipal va exposar l’increment del 38% d’aquest tipus de delictes que hi hagut a Tiana durant el 2015. De 30 robatoris amb força a domicilis el 2014 s’ha passat als 49 de l’any passat. L’increment està per sobre la mitjana de la resta de municipis del Baix Maresme, que és del 15%. El grup municipal va reclamar a l’alcaldessa que fes públiques les dades després que s’hagin amagat durant mesos. La informació municipal a la ciutadania, la transparència i la rendició de comptes, són bàsics per a la prevenció de la ciutadania.

El grup municipal de Junts per Tiana va fer les següents preguntes al ple:

  • Quins indicadors utilitza la policia local per valorar l’evolució de les polítiques de seguretat al poble i l’eficàcia del model de seguretat de la policia local?
  • Per què no són públics aquests indicadors?
  • En quines dades es basa l’Ajuntament de Tiana per afirmar que Tiana se situa a la cua de l’índex de fets delictius del Maresme?
  • Per què l’Ajuntament de Tiana ha basat la seva comunicació pública respecte la seguretat en les dades genèriques sobre fets delictius sense especificar la xifra de robatoris a cases?
  • Per què l’Ajuntament de Tiana no ha fet pública la xifra de robatoris a cases i pisos i la seva evolució respecte els últims anys?
  • Creu que els veïns de Tiana poden fer una bona prevenció (dues voltes al pany, no deixar cotxes als garatges amb les claus posades, no deixar finestres obertes, etc.) sense donar amb total transparència aquestes dades que la gran majoria de policies i administracions fan públiques?
  • Per què Tiana ha optat, a diferència de la majoria d’administracions, de no fer públiques les xifres de robatoris a habitatges?
  • En el cas que haguessin augmentat les xifres de robatoris, no seria més lògic informar-ne en comptes d’amagar-ho?

El portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, va exposar que “la millor prevenció és estar ben informat. Una població desinformada és una població vulnerable. I aquesta és la idea que comparteixen les forces i cossos de seguretat”.

En aquest sentit, Salvatierra va explicar com els Mossos d’Esquadra fan públiques les dades de delinqüència de
Catalunya, exposant-les tant a nivell general com per comarques i per àrees bàsiques, segons l’organització de la policia catalana per comissaries. Les dades no són en cap cas confidencials sinó, al contrari, ben públiques. I per aquest motiu no només es mostren resultats anuals, sinó que s’expliquen en detall en diverses compareixences públiques tant a la premsa com al Parlament de Catalunya.

Altres municipis, alguns d’ells molt propers a Tiana, amb problemàtiques similiars com és el cas d’Alella, han optat per informar setmanalment dels robatoris per conscienciar la població. Els robatoris amb força a habitatge, que és la tipologia més freqüent a la comarca i la que preocupa més a municipis com Tiana, s’exposen a la pàgina web de l’Ajuntament i es fa en coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

“És important que la població estigui alertada del tipus de delicte que hi ha al seu municipi per poder prendre mesures de prevenció, perquè en aquest tipus de delictes, l’eina més eficient és la prevenció i no pas l’acció policial activa un cop ja ha passat, davant la manca d’efectius tant el cas dels Mossos com de la policia local”, va exposar Salvatierra durant el ple.

El porta a porta que han fet els Mossos és només una eina d’informació i sensibilització. Però ni és l’única ni és suficient. Les xerrades públiques com la que es va fer al Casal és una altra de les eines eficaces, però lamentablement l’Ajuntament no en va fer difusió i només es va arribar a 20 veïns que són els que van avisar el Mossos i els que ho havien demanat a través d’alguns administradors de finques.

Salvatierra va explicar al govern municioak que “no es tracta de fer alarmisme, sinó de sensibilitzar la població a passar la clau de volta quan surt de casa o a tancar les reixes, que ja tenen, o a activar l’alarma. A no dir que marxen de vacances i a ser una mica curosos. Es tracta que els veïns siguin previsors i amb les eines que ja tenen, facin més difícil que els lladres entrin a casa”.

Junts per Tiana va acabar l’exposició agraïnt l’esforç i la feina dels Mossos i la Policia Local.

Escolta aquí la intervenció al ple.

 

La transparència és el deure dels governs de donar compte a la ciutadania de tots els seus actes. Això vol dir: el coneixement profund i detallat de les decisions preses per les administracions, i també de les seves motivacions i justificacions. Més enllà dels canals de representació i de la comunicació política, la legitimitat dels poders públics està directament relacionada amb el fet que aquests es facin responsables dels seus actes davant dels qui els han delegat aquesta comesa.

La rendició de comptes d’una institució pública és el conjunt de mecanismes que permeten explicar, justificadament, els seus objectius i resultats, responent a les necessitats i als interessos que li han atorgat legitimitat i s’han vist concernits per les seves actuacions. Una organització pública ha d’orientar el seu funcionament cap a la consecució de resultats a través d’eines de diagnòstic que permetin avaluar el punt de partida i facilitar-ne la millora.

La transparència i la rendició de comptes han de permetre que els ciutadans puguin fer una valoració de l’acció de govern, a partir d’informació clara i intel·ligible, que tingui relació amb els propòsits i resultats esperats de les actuacions públiques.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.