Un poble més verd
Diumenge, 10 de maig et presentem el nostre programa per un poble més verd. Volem un poble pensat per als vianants. Amb més transport públic, més aparcaments i menys cotxes al centre. Amb camins verds per anar a peu. Un poble tranquil. Un poble sa, que aposti per l’esport. Un poble bonic, d’acord amb el seu passat floricultor.
T’expliquem les nostres propostes amb una passejada per les masies de Tiana. Visitarem Can Masdéu, on hi ha la premsa de raïm més antiga del poble, i Can Brossa, la rectoria vella de l’Alegria. Sortirem des de davant mateix de Can Matas, on encara hi ha pendent desenvolupar un dels plans parcials.
Lloc: Punt de sortida, plaça de l’Església
Hora: 11 hores
Durada: 1 hora i mitja
Petita guia per la passejada
Can Matas
Està davant la Parròquia de Sant Cebrià. La casa ha pres el nom d’un antic propietari. L’actual és la família Vilaclara. La planta de la masia és basilical, de dos pisos i amb les seves corresponents golfes, que es veuen a la façana per l’obertura de tres arcades. A la seva esquerra s’alça una torre de planta quadrada. Té una espaiosa era. La casa té una galeria a la dreta, una font de mina i darrera un jardí. Can Matas guarda un passat floricultor. La família Gel hi va fer durant anys gladiols, clavells i gerberes que es venien al Maresme i a les floristeries del poble.
Molt a prop, on hi ha els pisos de davant l’Església, antigament hi havia can Reull. El magatzem de queviures del poble.
La Riera
Actualment només hi ha un tram transitable de la riera d’en Font. És el que comença just per sobre els horts i va cap a can Masdéu. El primer nucli de cases de Tiana sorgeix a partir de la Riera d’en Font. L’antic accés vial al poble on feia el seu recorregut en Feliu Barbeta amb la seva tartana Lo Peral. Molt abans, quan els tianencs comerciaven amb els homes de la costa, ho feien per aquest camí rural.
L’aqüeducte
A mig camí d’aquest tram de riera hi ha el que queda de l’antic aqüeducte. Les terres que hi ha entre can Masdéu, can Nolis i can Torredà eren camps de conreu. L’aigua de les mines es feia baixar per aquest aqüeducte per regar les vinyes i els horts.
Can Masdéu
O can Montcerdà, el nom dels antics amos. La masia té la figura de dos vessants, de dos pisos. Les golfes estan representades a la façana principal per unes petites finestres. La casa s’ha anat ampliant al llarg dels anys. El portaló d’entrada és semblant al de Can Roca. Comunica a la gran era. El celler encara conserva algunes bótes i les premses. Una d’elles és la més antiga de Tiana. És de l’any 1755. La masia està completament reformada mantenint la seva estrucutura inicial i s’han pogut recuperar alguns mobles originals. A can Masdéu s’hi feia vi i també hi havia els camps de conreu, part dels quals s’han recuperat els darrers anys.