Cristina Comas: “Senyora alcaldessa, amb els Reis no s’hi juga”

L’arribada dels Reis a Tiana, amb els tres Reis d’Orient, separats en tres punts diferents del poble i sense cap tipus d’espectacle de benvinguda, i la difusió de l’acte ha costat 20.927 euros.

La regidora Cristina Comas va traslladar al ple municipal la pregunta sobre quina era la valoració de l’equip de govern i quin havia estat el cost de l’acte, després que en el passat ple de l’1 de desembre l’equip de govern no respongués què s’havia previst fer el dia de la cavalcada de Reis, aquest any marcat per la Covid-19.

Comas va posar de manifest la improvisació de l’acte malgrat que les recomanacions que havien fet el PROCICAT eren públiques i notòries i des del mes de novembre es recomanava que els actes fossin estàtics: “el nostre únic objectiu al demanar l’1 de desembre com seria l’arribada dels Reis a Tiana, era precisament evitar tot això. Tot i demanar-los la informació, en cap moment ens han informat de res de manera oficial i ens n’hem hagut d’assabentar per les xarxes socials, vulnerant un cop més els nostres drets com a oposició. Els vam avisar que no improvisessin i que les indicacions del PROCICAT eren clares des de feia setmanes. Si no, com s’explica que altres pobles i ciutats, comencessin a preparar l’arribada dels Reis amb prou temps com per substituir la tradicional cavalcada per un espectacle màgic, com els Reis es mereixen i com també es mereixien els nens i nenes de Tiana, que han estat exemple d’esforç i responsabilitat davant un any dur i difícil per tothom”.

 

Comas: “Aquesta no era l’arribada dels Reis que Tiana es mereixia. Han tornat a improvisar”

 

La regidora Comas va fer la cronologia dels advertiments del PROCICAT, que si s’haguessin tingut en compte, haguessin servit per preveure amb temps una arribada dels tres Reis d’Orient: “El resultat va ser una posada en escena pobre, desangelada i sense màgia, i molt lluny de les expectatives creades pel vídeo de l’alcaldessa del dia 18 de desembre. Senyora alcaldessa, amb els Reis no s’hi juga”.

 

La regidora Susanna Capell va incidir en que “jugar amb la innocència, la il·lusió i la màgia, això no toca. Això és una perspectiva de drets” i va preguntar directament si l’acte es correspon amb el segell que tenim a Tiana de “ciutat amiga de la infància”

 

 

Junts per Tiana ha demanat aquest dimecres per registre el detall de les despeses de l’acte d’arribada dels Reis d’Orient.

 

Cronologia de les recomanacions del Govern de la Generalitat per a les cavalcades

 

5 de novembre del 2020

La Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, parla per primera vegada en una entrevista a TV3 de la possibilitat de les cavalcades estàtiques. La consellera explica que s’ha de treballar amb temps i que les arribades dels Reis estaran condicionades, també, per les dades de cada municipi.

6 de novembre del 2020

Protecció Civil dona les primeres indicacions de com hauran de ser les cavalcades. En una entrevista a TV3 el subdirector diu: “Activitats estàtiques, molt controlades i molt perimetrades”.

12 de novembre del 2020

En la compareixença on s’expliquen les mesures i l’evolució de la covid, el PROCICAT recomana que l’arribada dels Reis d’Orient es faci en “espais delimitats i amb control d’accés”.

29 de novembre del 2020

El sotsdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, diu a diversos Mitjans que “l’única manera és tenir un perímetre delimitat, on la gent pugui accedir de forma controlada, amb un registre previ”.

1 de desembre del 2020

Vam preguntar al ple quina era la previsió de l’equip de govern. Com seria la cavalcada i la recollida de cartes. Ens ho preguntaven diversos veïns i veïnes. I ho vam demanar per què les famílies es poguessin organitzar i per evitar improvisacions.

9 de desembre del 2020

Les xarxes socials de l’ajuntament publiquen un comunicat on només es diu que els Reis seran a Tiana, però no expliquen ni com ni què han de fer les famílies per anar-los a veure.

 

Cronologia sobre com ha comunicat l’ajuntament l’arribada dels Reis D’orient

18 de desembre

Les xarxes de l’Ajuntament publiquen un vídeo amb l’alcaldessa explicant que els Reis vindran a Tiana i que es podran veure per les Finestres i els balcons.

23 de desembre del 2020

Les xarxes de l’Ajuntament anuncien que s’instal·la una bústia a la plaça de la Vila per què els nens i nenes i portin la carta.

24 de desembre del 2020

El sots director de Protecció Civil, a la roda de prensa, d’aquell matí per donar les darreres indicacions per les festes diu sobre les cavalcades: “la norma és clara: estàtiques i perimetrades”. El mateix que s’havia dit ja des del novembre.

30 de desembre

Les xarxes de l’Ajuntament anuncien que els tres Reis estaran en tres punts del poble i que cal cita prèvia per veure’ls. La cita es podrà demanar a partir del 2 de gener. Només 3 dies abans de l’arribada dels Reis. En l’anunci no es fa cap referència al vídeo on es deia que es podrien veure des de les finestres i els balcons.

Fins i tot i hi ha una mare que pregunta per twitter: “Aquest esdeveniment de visitar a un dels Reis amb cita prèvia, substitueix la idea que el vídeo que va publicar l’Ajuntament, deia que els nens i nenes veurien passar els Reis des dels balcons de casa seva, no?”. I ningú li respon.

A Facebook també es fa la mateixa pregunta el mateix 5 de gener. Cosa que prova que no tota la ciutadania se’n va assabentar perquè la comunicació només es va fer per xarxes socials i no tothom en té.

3 de gener

L’ajuntament fa una crida per organizar la petició d’entrades. Des de les xarxes diuen: “Per tal que en puguin gaudir el màxim nombre d’infants del poble i donat que les entrades són limitades, es prega als pares que s’han apuntat als tres espais amb els tres Reis o a més d’una sessió, en triïn només una i alliberin la resta. Moltes gràcies!”.

La situació es podria preveure, tenint en compte que els nens i nenes volien veure els tres Reis i que cada nen en té un de preferit. El muntatge de l’Ajuntament feia triar als nens i nenes quin Rei anar a veure i quin no.

El sistema de cita prèvia també va provocar confusió sobre si cada entrada era personal o per a la unitat familiar.

5 de gener

El mateix día de l’arribada dels Reis encara hi ha gent que no sap que no es podran veure per les Finestres i els balcons. Un missatge a Facebook diu: “Algu sap per on passaran i hora? Perquè el vídeo deia que estiguéssim a les finestres i als balcons, i no s’ha dit res mes”.

 

Si t’ho vas perdre, mira ara i aquí el debat al ple municipal sobre l’arribada dels Reis d’Orient.


 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.