Can Riera per a la cultura

La cultura és la columna vertebral d’un poble viu i educador. Tiana és bressol cultural d’artistes de totes les disciplines. L’art i el talent que ens identifica. La barreja de colors de la paleta tianenca que dibuixa la vila d’art i cultura oberta al Mediterrani que volem ser. La música, el teatre, el circ, les lletres, la dansa, la veu, la fotografia o les arts plàstiques tenen els seus referents al poble. I amb tots ells cal fer el projecte comú que Tiana necessita per retornar-li la riquesa cultural. Perquè en la cultura reposa la identitat dels pobles.

Aquest pòsit creatiu necessita eines i espais per a desenvolupar-se, per a créixer, i necessita també símbols que el representin. L’any 1978, l’Ajuntament de l’alcalde Josep París compra el Casal de Tiana, amb la Sala Albéniz. L’any 1998 l’Ajuntament de l’alcalde Ferran Vallespinós inaugura la biblioteca municipal, llargament reclamada. Fa massa anys que el consistori no inverteix en l’estructura que li cal al teixit artístic i cultural. Vam perdre la Catequística i tota l’efervescència cultural que en sorgia des dels anys 50. Hem deixat a mig fer la sala d’exposicions Casa de la Punxa i la sala Sant Jordi. Vam perdre pel camí el museu Lola Anglada i, amb ell, hem deixat perdre la casa de la Palmera, propietat de l’Ajuntament des de finals dels anys 90, totalment malmesa i oblidada. El projecte cultural d’arranjament del parc Mascaró també ha quedat en un calaix.

Cal no perdre la memòria institucional. Cal mantenir el fil de la història engegada per la mateixa  institució, representada en la figura dels alcaldes Ester Pujol, Emili Muñoz i Ferran Vallespinós, que donen Can Riera al poble i repensen la masia per ser un dels símbols del teixit cultural tianenc. El desconeixement no pot malmetre la feina feta fins ara, al llarg de 16 anys, per tres equips de govern diferents.

Article publicat a la revista municipal Tiana’t, novembre 2020

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.