ERC, PSC i JxCat aproven la segona ampliació de sous del govern d’aquest mandat

  • L’alcaldessa cobra 35.800 euros bruts l’any per una jornada de 28 hores setmanals
  • Els 4 tinents d’alcalde cobren 17.600 euros l’any en dietes
  • 3 regidors de govern cobren 16.000 euros l’any per una jornada de 13 hores
  • Amb la incorporació dels regidors del PSC al govern, s’han afegit 2 nous sous de 16.000 euros
  • Durant el mandat d’Esther Pujol (PSC) el pressupost en dietes de l’Ajuntament era de 103.000 euros l’any, amb el nou govern de Marta Martorell (ERC) el pressupost s’enfila fins als 202.000 euros, gairebé el doble.
  • El nou govern abaixa a la meitat les dietes de l’oposició.

El nou govern d’ERC, PSC i JxCat de l’Ajuntament de Tiana ha aprovat en el ple municipal ampliar a 4 el nombre de regidors que percebran un salari a temps parcial. Mantenen el sou l’alcaldessa Marta Martorell (ERC) (35.800 euros bruts anuals per una jornada de 28 hores setmanals) i Jaume Darbra (ERC) (16.000 euros bruts anuals per una jornada de 13 hores setmanals). També passaran a cobrar retribucions de 16.000 euros Àlex Robles (ERC) i Mateu Hernàndez (JxCat).

L’entrada del PSC a l’executiu d’ERC i JxCat ha comportat un augment de les retibucions dels membres de l’equip de govern. L’augment és molt considerable si es compara amb el mandat anterior liderat per l’alcaldessa Esther Pujol i format fins a finals del 2017 per 6 regidors del PSC i ERC. Per fer el càlcul del gràfic de sota s’han sumat els sous a dedicació parcial d’aquest mandat i les dietes que cobren els 4 tinents d’alcalde per assistència a Juntes de Govern Local, plens i comissions informatives.

El juliol del 2019, tan bon punt es va constituir el nou govern, ERC i JxCat van votar un augment dels sous i les dietes amb l’abstenció del PSC, que en va fer possible l’aprovació. Les retribucions dels regidors es duplicaven, incloses les dels portaveus dels grups de l’oposició. Ara ERC, PSC i JxCat han tornat a votar una nova modificació de les retribucions de l’equip de govern.

L’aprovació dels nous salaris s’ha fet possible reestructurant les dietes que els regidors cobren per assistència a plens i les comissions informatives –que es fan una setmana abans dels plens. L’estalvi s’ha fet a costa sobretot dels regidors de l’oposició. Amb els canvis del juliol, els dos portaveus de l’oposició –Isaac Salvatierra i Albert Sales– van passar a rebre per asistència a plens i comissions uns 8.500 euros l’any. La xifra es torna a rebaixar ara fins als 4.400 euros. Per primera vegada, a més, no hi haurà distinció de dietes entre un portaveu i la resta de regidors del grup. Amb la rebaixa, els 5 regidors de Junts per Tiana passaran de percebre uns 35.300 euros anuals en conjunt a percebre uns 22.000 euros (segons l’estimació dels topalls fixats pel ple). Els regidors i regidores de Junts per Tiana donen una part important dels seus ingressos a l’agrupació d’electors i electores per fer possible, per exemple, el manteniment de l’espai cultural.

Com hem fet el càlcul

Les xifres mostrades als gràfics s’han fet tenint en compte les retribucions parcials de l’alcaldessa i els regidors aprovades pel ple i les dietes que cobren els regidors i regidores per assistència als plens municipals, comissions informatives i juntes de portaveus. Aquestes quantitats es fixen el principi del mandat pel ple municipal a proposta de l’equip de govern i es poden modificar més endavant en un altre ple, com ha passat ara.

 

 

Per poder comparar mandats i models retributius hem agafat les partides del pressupost de despesa ‘Dietes assistència càrrecs electius’, ‘Retribucions membres del govern’ i ‘Quotes seguretat social membres del govern’ del pressupost aprovat del 2018, la proposta no aprovada del 2020 i la nova proposta per al 2020 que s’ha de sotmetre a votació en uns dies. El pressupost es fa a partir dels topalls fixats a l’acord de ple, però després l’execució pressupostària pot ser menor, per exemple perquè algun regidor no assisteix a un ple i no percep la dieta o perquè no s’arriba al topall les comissions informatives o juntes de protaveus fixades. El 2018, per exemple, s’havien pressupostat 103.360 euros en dietes i es van executar finalment 83.887 euros. Com més salaris (que es perceben cada mes al marge de l’assistència a plens i comissions), menys desviació hi ha entre el pressupost i la seva execució.

 

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.