Junts per Tiana demana al ple un pla d’emergències local

Junts per Tiana reclama al ple municipal un pla d’emergències local per fixar protocols d’actuació en situacions com la de la tempesta Glòria.

L’estiu del 1994, amb el gran incendi que va cremar 300 hectàrees i en què va morir un monjo cartoixà, es va posar en evidència la necessitat de tenir un pla d’emergències que coordinés tots els equips tècnics i també els voluntaris que van sortir, amb més cor que mitjans, a apagar el foc i a ajudar els bombers.

Dos anys després, amb l’entrada d’un nou govern encapçalat per Ferran Vallespinós, s’aprova el Pla d’Actuació Municipal per a Emergències de Tiana (PAMT). Aquell pla deia tot el que s’havia de fer en una situació d’emergència i qui ho havia de fer. Coordinava voluntaris, fixava els llocs on acollir la ciutadania en cas de desallotjaments i Ràdio Tiana passava a ser una eina fonamental d’informació a la població. Un projecte ambiciós, útil i necessari, que es va desenvolupar des de la Policia Local de Tiana. Aquell pla fa anys que no s’actualitza, no està homologat i ha quedat obsolet.

Actualment és obligatori tenir aquesta mena de plans. Protecció Civil activa els plans genèrics però recomana els plans locals per a que la presa de decisions sigui el més encertada possible.

La setmana del pas del temporal Glòria no ha estat fàcil per a ningú. Però si haguéssim tingut el nostre pla bàsic municipal per a la gestió d’emergències hagués estat millor per a tothom. Els plans de protecció civil són eines de planificació que marquen el funcionament i l’organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d’emergències o risc greu. Han d’estar homologats pel Departament d’Interior i suposen un treball previ amb la ciutadania que garanteix la seva conscienciació i implicació. La informació és bàsica en aquestes situacions, també per fer entendre la presa de decisions per part dels governs i perquè aquestes siguin proporcionades.

A Tiana no tenim, ni pla de seguretat, ni pla bàsic d’emergències. Un error més que cal corregir. Cada cop hi ha més evidències que el canvi climàtic dispara les situacions d’emergència. Hem fet un pas endavant amb l’aprovació al ple municipal del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, que fixa aquelles accions per adaptar-nos als riscos creixents. Ara ens cal un pla d’emergències municipal per fixar els protocols a seguir quan malauradament es produeixi una emergència.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.