Susanna Capell: “Mantenir oberta la Llar de les persones grans per Nadal és un dret social”

Junts per Tiana ha portat al ple municipal el tancament de la Llar de les Persones Grans els dies laborables de les festes nadalenques.

La regidora Susanna Capell va presentar el prec i va respondre a l’equip de govern que “és un tema de drets socials i dins els ODS el tercer és el benestar i la gent gran i és la comunitat. Per una altra potser no és una prioritat però per a nosaltres ho és i no només a títol de grup municipal sinó de les persones que realment ho necessitaven. No podem dir que el pressupost no es va aprovar. No és la resposta que s’ha de donar”.

La Llar de les persones grans de Tiana és un equipament cívic que promou el benestar i la participació de la gent gran com a part activa del poble. Ajuda a millorar les condicions de les persones grans i contribueix a recuperar el seu valor com a referent de la nostra societat i gaudir d’un envelliment actiu. És un recurs essencial, que compleix una funció social i preventiva.

En l’imaginari col·lectiu, l’envelliment segueix sent vist com a pèrdua, fragilitat i retir, associat a la compassió i el paternalisme, un fet que resulta incompatible amb l’ideal de la persona gran autònoma. Es tracta d’acceptar l’envelliment com un fet natural i normalitzar la presència de les persones grans en les diverses esferes de la societat. És per això que les polítiques públiques municipals han d’anar adreçades a fomentar l’envelliment actiu. I més, tenint en compte la tendència demogràfica dels últims anys a Tiana: l’índex d’envelliment ha crescut un 65%, la població de més de 85 anys ha augmentat un 122% en 10 anys.

Hi ha una altra dada important: un 18% de la gent gran de Tiana viu sola a casa. La Llar de les persones grans és un espai per fer caliu. Fomenta la convivència, les relacions intergeneracionals i la participació en comunitat. És una entitat modèlica. Tot això evita el sentiment de solitud que moltes persones grans poden sentir pel fet de viure soles. Això és especialment important en dies tan assenyalats com les festes de Nadal.

“Mantenir oberta la Llar de les persones grans per Nadal és un dret social”

És per això que el grup municipal de Junts per Tiana no entén i no comparteix que en dies feiners de les festes de Nadal l’espai romangués tancat per vacances. Calia fer el possible per garantir l’espai obert per a les persones usuàries del poble. És en aquestes decisions on es posen a prova les prioritats dels governs i la capacitat de poder atendre les necessitats dels seus veïns i veïnes en un aspecte tan sensible com aquest.

Per aquests motius vam exposar al ple que l’Ajuntament de Tiana posi els recursos humans i econòmics necessaris i faci el possible per evitar que el Nadal vinent es repeteixi la situació.

Aquí podeu escoltar la intervenció de la regidora de Junts Susanna Capell.

 

 

“Serveis Socials no és només tramitar subsidis i tramitar ajuts econòmics. Hi ha una funció de protecció i de prevenció davant la societat on vostè com a regidora té unes responsabilitats” va explicar la regidora Capell a la regidora Marta Guàrdia que va argumentar que no hi havia diners per cobrir la baixa del personal.

“Si hi ha una planificació aquestes coses no passen”, va concloure Susanna Capell.

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.