Junts obre un espai cultural al centre del poble

Junts per Tiana arrenca el curs 2019-2020 amb forces renovades i nous projectes per al poble.

Inaugurem el nou espai de cultura que posem a disposició de totes les entitats i col·lectius de Tiana, artistes locals i professionals de diferents àmbits perquè hi puguin desenvolupar la seva creativitat i activitats. El disseny i ambientació de l’espai és de l’Astrid Izquierdo de Sincronia Integral, que juntament amb l’equip de Junts per Tiana, ha donat forma al local. Un nou espai al cor del poble, a l’Avinguda Isaac Albéniz, 19.

L’espai de cultura de Junts per Tiana és un dels eixos centrals per fer el poble viu. La direcció de la programació cultural s’ha encarregat a Núria Fàbregas i Pera, que potenciarà el ressorgiment de la cultura tianenca perquè torni a ser un referent.

 

 

L’espai segueix l’esperit que descriu la regidora Cristina Comas:

Tiana ha tingut moments molt vius en la seva vida cultural. Poble de músics, actors, poetes, periodistes, dissenyadors i d’un teixit associatiu cultural molt gran. La vila d’art i cultura que ens feia sentir tan orgullosos. Sí, ens feia: d’un temps ençà sembla haver entrat en una letargia sense saber on va. Hem d’aconseguir crear sinèrgies i tornar-nos a il·lusionar.

 

El nou espai cultural s’inaugura per la Festa Major, el 12 de setembre a les 20 h., just el dia que es commemoren els 35 anys de la mort de l’escriptora i il·lustradora Lola Anglada. Serà un acte senzill i bonic, amb molt talent local, i amb un gran reclam: l’exposició ‘Alegria’. Una mostra d’artistes locals amb obres amb referents festius, de celebració, de retrobament i d’alegria, amb el dissenyador Jordi Santamaria com a comissari de l’exposició.

L’acte comptarà amb els autors de les obres i l’actuació musical d’Eduard Casal i Jordi Fàbregas, tot un referent de la música tradicional del país i bons amics del poble de Tiana.

 

 

Foto: Tradicionàrius

Des del nom de la primera nota musical de l’escala diatònica de do major es reuneixen de nou dos músics històrics de l’entorn tradifolk: Eduard Casals, viola de roda, clarinet i whistle i Jordi Fàbregas, guitarra, veu i gralla, per reviure una part del mític repertori del grup Primera Nota. Tornaran a sonar les històries tremendes dels romanços La Francisca Ferrera, L’assassinat del rector de Sant Pere de Bianya, La desgràcia d’un pobre home, La venitosa… i l’obligat cant al nostre sant patró tavernari Sant Rorro, entre molts d’altres.

Tothom pot fer servir l’espai

L’espai cultural tindrà una programació estable. Des d’ara i fins el mes d’abril s’han programat tres exposicions i tres concerts. A més, està previst que, coincidint amb el cicle festiu i els solsticis, es programin diferents tallers, col·loquis i xerrades.

Però una de les funcions de l’espai és donar cobertura als artistes locals, professionals i entitats i associacions que, no tinguin local, i necessitin una sala per a fer les seves activitats. En aquest sentit, Junts per Tiana, posa a disposició de tots els col·lectius del poble, així com artistes i professionals, la sala gratuïtament perquè hi puguin desenvolupar les seves activitats, tant públiques com privades.

L’espai es financia amb donatius personals i part del 20% de les retribucions que els 5 regidors de Junts per Tiana cedeixen a l’agrupació d’electors. Les activitats públiques, a més, comptaran amb el sistema de taquilla inversa per gestionar les despeses que se’n derivin. Ho explica la coordinadora de Junts, Gemma Liñán.

 

Per utilitzar l’espai cultural de Junts per Tiana només cal omplir el formulari de sol·licitud que es pot descarregar de la web juntstiana.cat.

Exposició Alegria

L’alegria tianenca pren vida en aquesta exposició artística que serveix per donar el tret de sortida al cor del poble viu de Junts per Tiana.

L’alegria d’un poble té la seva màxima expressió en la Festa Major, punt de trobada d’una comunitat que es reuneix a l’entorn d’uns escenaris comuns. Són dies de gresca i disbauxa, i a Tiana, de retrobament després de les vacances. I també el tancament de l’estiu. Tiana neix sobre una vila romana al peu de la muntanya de Montalegre. L’ermita de l’Alegria, documentada des del 1018, simbolitza l’antic nucli urbà i el punt de trobada de tianencs i tianenques d’ara i d’abans. L’Aplec de dilluns de Pàsqua és un àgora que obre el bon temps i la Festa Major, el comiat feliç de les vacances.

L’alegria tianenca és també el ventall d’artistes que al llarg dels anys han mogut la seva obra i el seu art pel poble. Músics, actors, comediants, poetes, lletraferits, pintors, dissenyadors, fotògrafs… es barregen amb l’alegria que envolta Tiana i la fan més rica. I és d’aquest esperit que s’encomana també el projecte de Junts per Tiana: l’alegria que arriba per millorar el poble.

Els germans Santilari, Lola Anglada, Mario Tarragó, Bianca Batlle, Josep Maria Galceran ‘Fletxa’, Raimon Sunyer, Tomás Atienza, Marc Soldevila, Joel Yuste, Roger, Lluc i Guillem Llimona i Elena Llongueras donen forma a una mostra d’art que vol ser un reflex de totes les alegries tianenques. De la festa i el retrobament, de la celebració, la gresca, la disbauxa, les converses amb amics, l’art local, la creativitat, el talent… el poble viu.

L’exposició compta amb 22 obres de 14 artistes.

Els germans Santilari, com a pintors convidats, encapçalen la mostra, juntament amb les obres de Lola Anglada en el 35 aniversari de la seva mort.

Artistes

Germans Santilari

Lola Anglada

Mario Tarragó

Bianca Batlle

Josep Maria Galceran “Fletxa”

Tomás Atienza

Raimon Sunyer

Marc Soldevila

Joel Yuste

Elena Llongueras

Roger, Lluc i Guillem Llimona

 

Comissari: Jordi Santamaria

 

Horari

L’exposició es podrà visitar del 12 de setembre al 12 d’octubre.

De dilluns a divendres: 18 h. a 20 h.

Dissabte i diumenge: 12 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

Properament

La programació de l’espai cultural de Junts per Tiana estarà formada per exposicions, tallers, concerts de petit format, conferències i col·loquis.

Des d’ara i fins el mes d’abril, Junts per Tiana prepara dues mostres més i diversos concerts.

Exposicions

  • La Tiana que m’agrada – Exposició de fotografia, del 21 de desembre al 21 de gener.
  • Estimada tia Anna – Exposició sobre la història de Tiana a partir de les seves dones, del 7 de març al 7 d’abril.

Concerts

  • Ut – Eduard Casals i Jordi Fàbregas, 12 de setembre, 20 h.
  • Astralic – Jero Castellà, 16 de novembre. 20 h.
  • Les Femmes Trio – Els clàssics amb veu de dona. 7 de març, 20 h.

Et pot interessar

Un Comentari

  • Maria Eulalia Palou 2 de setembre de 2019   Reply →

    Una proposta excel.lent. Crec que el poble ho agrairà

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.