Junts impulsa un gran acord al ple per protegir millor el patrimoni

Junts per Tiana ha impulsat l’ampliació del catàleg de patrimoni arquitectònic i ambiental de Tiana i la constitució d’un consell d’urbanisme municipal. És un pas endavant per supervisar el desenvolupament uranístic  i per protegir els edificis que dónen caràcter al poble i el fan únic.

La moció que s’ha presentat al ple de novembre s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups i s’ha negociat amb l’equip de govern del PSC perquè es pugui aplicar. El portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, va destacar en el ple municipal “el canvi de paradigma” que suposa negociar i arribar a acords entre l’equip de govern i l’oposició.

“Salvatierra: Franquícia de Barcelona o poble mediterrani?”

Salvatierra va exposar, també, la necessitat de preservar el passat històric i el valor del patrimoni que fa diferent Tiana de la resta de municipis: “Hi ha dues maneres d’entendre el poble: com una franquícia de Barcelona, impersonal, que es deixa arrossegar per les inèrcies de sempre, sense control, o un control molt feble. O com el que és Tiana: un poble mediterrani, perfectament connectat amb la capital, però amb un tarannà i uns signes d’identitat que el fan únic. Ni millor, ni pitjor, senzillament únic”.

Perseguint i donant compliment al programa electoral que Junts va presentar a les eleccions del 2015, la moció presentada al ple és un pas més per conservar la identitat de Tiana: “L’espai públic, el paisatge, el centre històric, el patrimoni arquitectònic i els referents urbans pertanyen a la memòria col·lectiva. Tenen una funció social, ambiental i simbòlica. Hi tenim vincles emocionals i no els volem perdre. Ens hem d’estimar més el nostre poble. I protegir-lo”.

 

 

  Llegeix aquí la moció d'ampliació del catàleg de patrimoni (28,0 KiB)

Perquè això no torni a passar

L’ampliació del catàleg i la creació de la comissió d’urbanisme suposaran un pas endavant per evitar enderrocs com el de can Peitx. Salvatierra va mostrar durant la seva intervenció la imatge de les runes de la finca presa fa uns dies.

A la casa, del 1880, hi va viure i estiuejar Rosendo Peitx, vicepresident de la Diputació de Barcelona, i un dels cinc fills adoptius que té Tiana. La finca amb el jardí tancat pel mur ondulat que, aquest sí, està protegit pel catàleg, tenia capella pròpia i un celler dins la casa.

Una finca amb elements de tipus neoclàssic, que, juntament amb altres cases similars, donen identitat i caràcter a Tiana i són exemples d’una època en què Isaac Albéniz o Enric Granados feien estades al poble buscant la seva tranquil·litat i inspiració.

Isaac Abéniz va viure a la finca de can Peitx abans que aixequessin la casa que ara s’ha enderrocat.

 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.