El PSC admet al ple que va enviar correus a 800 tianencs amb propaganda electoral sense consentiment

Tota l’oposició menys el PP ha votat a favor de la reprovació del PSC per l’enviament massiu de correus electrònics a tianencs i tianenques sense consentiment. L’alcaldessa socialista Esther Pujol ha admès al ple que el PSC va enviar diversos butlletins electrònics a 800 tianencs amb propaganda electoral però continua sense aclarir d’on va treure el primer partit del govern aquesta informació personal. La Llei de Protecció de Dades és molt estricta i prohibeix la cessió de dades a tercers. En una piulada a Twitter, el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, ha dit que només podien sortir d’un lloc.

La moció no ha prosperat pel vot en contra del PP i pel d’ERC, que amb una abstenció hagués afavorit que s’aprovés el text presentat pel PDeCAT, Junts per Tiana i la CUP per reprovar el principal partit de l’equip de govern. El regidor d’ERC Ricard Fabra havia demanat modificar el text de la moció per abstenir-s’hi, però finalment ha trencat l’acord i hi ha votat en contra.

L’alcaldessa ha admès l’error, ha demanat disculpes i ha admès que el butlletí electrònic electoral del PSC es va enviar a 800 adreces. Fins ara es desconeixia l’abast de l’enviament massiu.

La moció plantejava reprovar públicament el PSC de Tiana per les pràctiques sancionades per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per difondre propaganda electoral sense el consentiment dels destinataris.

A més, el text proposava refermar el compromís de l’Ajuntament de Tiana, els seus càrrecs electes i grups amb representació al consistori amb el bon govern, l’ètica i la integritat institucional, amb respecte absolut a allò que la legislació vigent estableix sobre el tractament de dades personals i la seva cessió a tercers.

Salvatierra: “Quan diem que la gent no confia en els polítics i en les institucions és per fets com aquests”.

 

Escolta aquí la intervenció del portaveu de Junts, Isaac Salvatierra

 

Llegeix aquí íntegrament la intervenció del portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra.

“Els fets sancionats per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades són greus. La pròpia Agència ho tipifica com a sanció greu. Volem remarcar que aquesta moció de reprovació la presentem tota l’oposició menys el PP. Forces tan diferents com el PDeCAT-DC, Junts per Tiana i la CUP.

La Llei de Protecció de Dades és molt estricta. El que busca la llei és protegir el ciutadà. Protegir-lo justament perquè institucions púbiques i organitzacions privades (Ajuntaments, partits polítics) no trafiquin amb les seves dades personals. Són dades personals. Quina confiança hem de tenir els ciutadans amb institucions que juguen i trafiquen amb la nostra informació privada? Per això les multes sobre faltes greus de la LOPD pugen fins als 300.000 euros.

És veritat que hi ha una sola denunciant, però que hi hagi una sola denunciant no vol dir que hi hagi un cas. És un tema que es va comentar molt aquells dies. Molts tianencs i tianenques, molts, avui ens ha dit que eren 800, és una xifra prou considerable, van rebre les setmanes previes de les eleccions municipals del 2015 sense consentiment els diversos butlletins dels socialistes de Tiana enviats pel PSC de Tiana.

Vull remarcar que si ho hagués denunciat més gent, i cal dir que el procés de denúncia de l’Agència de Protecció de Dades és ferragós i complicat, ara parlaríem seguragment d’una multa d’entre 60.000 i 300.000 euros.

Per tant, són fets greus. És  greu perquè afecta la imatge de la política. Dels valors ètics, del servei públic, del treball per a la comunitat. Quan diem que la gent no confia en els polítics i en les institucions és per fets com aquests.

És greu perquè mentre l’Ajuntament de Tiana s’omplia la boca de bon govern i d’ètica, amb l’elaboració del Codi Ètic aprovat el març del 2015 per aquest ple, el principal partit de govern estava vulnerant de manera flagrant la Llei de Protecció de Dades amb fins electorals. La Llei Electoral és molt estricta. Només es poden fer enviaments generalitzats sense consentiment per correu postal. El PSC es va saltar la llei. Si desconeixien la llei és greu. Si la coneixien, també.

És greu perquè el PSC ha amagat el cap com un astruç. Un any va trigar l’Agència Espanyola de Protecció de Dades a trobar-los. Primer perquè de manera deliberada no responien cap dels mails que rebien al compte de gmail del PSC i després perquè no van contestar cap de les cartes que els enviaven per correu postal. Van fer com quan un banc o una companyia energètica desapareix davant les protestes d’un client.

És greu el modus operandi utilitzat per intentar burlar la llei. Van fer servir una adreça de gmail. Després dirien durant la instrucció del cas que era un militant despistat sense cap mala intenció. Però l’adreça de gmail era la que feia servir habitualment l’executiva del partit. Van ser tan destralers que es van delatar sols: el mail pel qual la comissió executiva dels Socialistes de Tiana (data 27/4/2015) va convidar a tots els partits polítics a un sopar al Casal el dia d’inici de campanya es fa des del mateix compte de gmail que van enviar els correus massius als veïns de Tiana.

I el més greu. Els fets denunciats per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades són només la punta de l’iceberg. D’on surten els correus enviats pel PSC si no tenien consentiment? Qui els els va cedir?
Repeteixo les preguntes que el nostre grup va formular l’any passat al ple i que encara no han rebut resposta:

-Saben d’on va treure el PSC la base de dades per poder fer l’enviament?
-Tenen constància de si algun responsable del PSC de Tiana va tenir accés a les dades personals dels tianencs en possessió de l’Ajuntament?
-Saben per què el PSC no va permetre als veïns de Tiana l’exercici del dret d’accés a les dades del seu arxiu?

Tres preguntes que no ens han respost.

La resposta que donen els advocats de l’Ajuntament en una resolució de fa uns mesos de l’Autoritat Catalana és que circulaven diversos mails amb llistes de correus obertes (La Mellarenga, la Tiana del S XXI) i que el PSC les podia haver tret d’allà. No pot ser. El correu de la denunciant pel qual els ha sancionat l’Agència Espanyola no figura en cap d’aquelles llistes obertes. En canvi, la denunciant sí que havia tingut contacte per mail amb l’Ajuntament de Tiana.

Demanem al PSC que aclareixi d’on surten les adreces enviades sense consentiment en campanya electoral. És el deure del nostre grup denunciar aquests fets perquè no tornin a passar.
Gràcies,”

Escolta la presentació conjunta de la moció de reprovació de PDeCAT-DC, Junts per Tiana i la CUP

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.