Un altre model de poble és possible: per què hem votat ‘no’ als pressupostos

Junts per Tiana ha votat en contra dels pressupostos municipals del 2017. Els comptes municipals preveuen 10,1 milions d’euros d’ingressos i despeses, i inclouen 1,1 milió per a inversions.

El portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, ha argumentat en el ple municipal el vot contrari de l’agrupació d’electors:

 

Text de la intervenció:

Els pressupostos fixen prioritats. Marquen agenda. Els números són freds però parlen –ens hauríem de parlar– de realitats ben palpables. De quina Tiana tenim i de quina volem tenir d’aquí un any. Han de reflectir el talent, la creativitat, l’excel·lència, els somnis del poble. On som i on volem arribar com a comunitat. El pressupost és anual però ha de seguir, any a any, una coherència amb un full de ruta, dissenyat amb el màxim consens possible i que respongui al mandat popular.

Aquest projecte de pressupost municipal no assumeix aquests principis. Així ho veu el nostre grup. En general, els trobem grisos, plans. I fets a corre-cuita. Un cop superada l’etapa de sanejament econòmic, ara és quan s’està veient que aquest equip de govern no té projecte. L’únic relat era estalviar. Ara que podem començar a invertir de nou, se’ls ha acabat el discurs. Entre altres coses, perquè durant els anys d’estalvi tampoc van planificar res. La improvisació és habitual. És gràcies essencialment als treballadors municipals, a la inèrcia de la institució, que les coses en aquest ajuntament van tirant. Amb el pilot automàtic. I qui dia passa any empeny.

“Un cop superada l’etapa de sanejament econòmic, ara és quan s’està veient que aquest equip de govern no té projecte”.

Els pressupostos fixen prioritats. Els DOS grans projectes, la reurbanització del centre i el carril bici a Montgat, per al nostre grup ara mateix NO són prioritaris, tal com estan plantejats.

Sobre la reurbanització del centre històric.

Compartim la filosofia, però a nosaltres, si ens deixen escollir…

Som més de consensuar entre tots un pla de vianants ambiciós que anar aprovant projectes com bolets que poden posar en risc els nostres referents urbans. Ja ho vam dir en l’últim ple: no sabem quina Tiana ens estan dibuixant. No ens han presentat la foto sencera. No sabem com volen que sigui Tiana d’aquí 10-15-25 anys. Necessitem un full de ruta per anar avançant a poc a poc. Els canvis no s’han de fer perquè sí: perquè aquest any l’Àrea Metropolitana o la Diputació ens dóna una subvenció o assumeix el cost de l’obra. Són diners públics igualment.

A nosaltres, si ens deixen escollir…

Som més d’anar arreglant les voreres. D’anar eliminant obstacles a la via pública per a les persones grans, les famílies amb cotxet o els discapacitats funcionals. Que el carrer no exclogui ningú.

Sobre el carril bici Tiana-Montgat.

Si ens deixen escollir…

Som més d’apostar pel transport públic. D’impulsar mesures més fàcils d’implantar, que es puguin fer ara i aquí, necessàries, com la connexió directa amb Barcelona amb autobús, com havíem tingut fa anys.

Barcelona és a punt de declarar la guerra aquest 2017 a la ciutat grisa, a la ciutat contaminada, al fum dels cotxes. Quan hi hagi un episodi de contaminació la meitat dels vehicles de l’àrea metropolitana –Tiana inclosa, òbviament–, no podran entrar a la ciutat. És una causa que compartim. I és evident que l’estratègia de la bicicleta va en aquest sentit. ¿Però no és més urgent reforçar el transport públic? ¿No podem demanar abans a l’Àrea Metropolitana que prioritzi un autobús verd que et planti en mitja hora a Barcelona, un Nitbus que no faci tota la volta pel Barcelonès Nord? Si volen reforçar el tren, negociïn aparcaments gratuïts, eliminin la taxa que ens imposa el conveni injust amb l’Ajuntament de Montgat, estudiïn un bus llançadora…

Som més de tot això que d’encetar una obra faraònica com el carril bici de Montgat a Tiana, al qual NO ens oposem, però que ens genera alguns dubtes. En primer lloc, el cost: els 240.000 euros que costa l’obra. 120.000 euros els pagarà Tiana. En segon lloc, el fet que Montgat rebutgi el projecte. Correm el risc de deixar el carril inacabat si el poble veí no s’hi implica. També creiem que el carril bici ha d’anar lligat a la instal·lació d’aparcaments segurs al costat de l’estació de tren per poder deixar tot el dia la bici lligada a Montgat sense por a robatoris. I per últim, volem veure el projecte tècnic perquè urbanitzar o semi-urbanitzar una riera té unes conseqüències ecològiques, que hem de mirar bé.

Sobre la cultura…

Si ens deixen escollir…

Som més d’un gran projecte cultural integral, amb sentit. Amb una oferta coherent i atractiva. Reclamem que tot l’esforç i els diners que hi posen al Tiana Negra –cuidant fins l’últim detall–, també els posin en altres projectes populars, genuïns, intergeneracionals, participatius.

Som més d’una biblioteca municipal amb més recursos (recordo que la biblioteca continua retallada en personal i que hi ha reformes pendents), una biblioteca que actualitzi l’equipament en aquests temps digitals i que esdevingui servei d’accés a la informació de forma igualitària. Les biblioteques ens connecten amb el món des de la proximitat i són un fil conductor entre la tradició i el futur. Per això som més d’impulsar un pla lector municipal que propagui el gust per la lectura a petits i grans, en la línia del poble educador, del poble dels infants.

Ens agrada tot, però s’ha d’escollir.

I el nostre grup escull més diners perquè les famílies amb rendes baixes i mitjanes no hagin de pagar tant per a l’escola bressol municipal, més diners a l’escola de música i dansa o més diners per a un nou local per al Cau. Una reivindicació que clama el cel.

També hi trobem a faltar la previsió de dietes pel Síndic de greuges, figura que aquest ple ha acordat restituir. I més ambició a l’hora de reduir els consums energètics de les dependències municipals, en coherència amb el compromís amb el medi ambient d’aquest Ajuntament.

En canvi, celebrem la reacció d’última hora per dotar de més mitjans la policia local per  augmentar la seguretat a cases i comerços. És un canvi de rumb i demostra que aquest govern havia deixat oblidada i infradotada la policia local durant els anys 2011-2015.

També celebrem que després de 4 anys recuperin l’àrea de comerç que vostès mateixos havien suprimit i que per fi es posin a treballar en un projecte que faci viu el poble i que lligui emprenedoria, comerç, producte local, art i cultura. Tots aquests elements estan interrelacionats. No és casualitat que en el programa electoral del nostre grup, de Junts per Tiana, agrupéssim tots aquests elements en un sol eix: un poble més viu.

Ens agrada que destinin diners per al desenvolupament local –perquè era urgent–, però no n’hi haurà prou amb això. Els conjunt de mesures han de respondre a una sola estratègia, ambiciosa i ben gestionada. La modernització d’aquest ajuntament passa per reduir la burocràcia i avançar cap a una administració deliberativa, al servei de la gent, amb un nou lideratge tou, en xarxa, basat en el diàleg, la confiança i en l’intercanvi de perspectives i recursos entre l’Ajuntament i el poble, entre l’administració i el capital social.

Pel que fa als ingressos.

Un pressupost és això: un pressupost. Les xifres s’han d’ajustar a les previsions reals. Comprometen la despesa d’una manera, creiem, desmesurada. Una cosa és ser prudents, que ho hem de ser, i l’altra la desviació tan gran que hi ha entre els ingressos pressupostats per impostos del Capítol 3 i la seva execució. A la pràctica, el que estem veient els últims exercicis és que acabem tenint dues rondes d’inversions. Els pressupostos 1, els d’avui. I els pressupostos 2, un cop coneguem el romanent. Fins i tot en això són poc transparents. Segur que ja saben en quins projectes destinaran a partir del febrer els ingressos extres provinents de la liquidació.

En línies generals, no compartim les prioritats d’aquest equip de govern tal com queden reflectides en aquest projecte de pressupost i és per això que hi votarem en contra.

És més: observant els comptes, som incapaços de saber si són uns pressupostos que prioritzen la despesa social i l’educació. No tenim elements per saber-ho. Ens falta informació. Una classificació orgànica d’acord amb el cartipàs i la comparació respecte els anys anteriors, en xifres absolutes i relatives. La memòria d’alcaldia tampoc ho aclareix.

Són uns pressupostos que ho aguanten tot. Neutres. Com els de l’any passat, que van obtenir el vot de la CUP i del PP alhora.

No sabem què passarà avui. Però la majoria de pressupostos que ha elaborat el PSC de Tiana, tret dels primers anys de Vallespinós, els han aprovat amb el suport del PP. Algun dia ho hauran d’explicar.

NO és NO, senyors del PSC i d’Esquerra Republicana.

Doncs potser NO és NO també a l’hora de prioritzar segons quins suports a nivell municipal. Amb tot el respecte pel regidor Diego Parra. Però el PP representa el que representa, i més en aquest moment clau per a la història d’aquest país en què el govern de l’Estat està perseguint judicialment càrrecs electes i posant en risc drets fonamentals com la llibertat d’expressió.

 

“No tenim l’obligació de votar-li a favor ni de compartir el mateix model de poble”

Durant el debat de pressupostos al ple municipal, i després de la intervenció de tots els portaveus i la resposta de l’equip de govern, el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, va fer la rèplica concretant la manca de negociació i alguns dels punts del vot en contra.

Et pot interessar

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.