Coses fàcils d’entendre: que el reglament del govern i l’oposició el redactin conjuntament govern i oposició

El govern del PSC i ERC a l’Ajuntament de Tiana va aprovar el 13 d’abril en Junta de Govern constituir una comissió per modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM). La comissió exclou els membres de l’oposició. Ni tan sols es va informar els grups. Per entendre’ns, és com si a la comissió constitucional del Congrés només hi hagués representat el PP. O si la ponència que es va crear al Parlament per fer el nou Estatut del president Maragall, només estigués integrada pels partits del tripartit.

Junts per Tiana porta la modificació del ROM al programa electoral i ha reclamat la formació d’aquesta comissió des del primer dia de ser a l’Ajuntament (reunió amb l’alcaldessa inclosa). En realitat, tot apunta que és una maniobra política perquè feia setmanes que des de l’agrupació d’electors treballàvem en una proposta per millorar les Juntes de Portaveus. ERC ens va demanar la vigília del ple d’abril que ens esperéssim a negociar-ho entre tots i que retiréssim la moció que ja havia estat registrada per entrar al ple. Uns dies després, sense fer-ho públic, PSC i ERC van constituir la comissió del ROM a la Junta de Govern. Asseguren que és només per elaborar un document base i que després la resta de grups hi podran fer aportacions. Però no ens sembla el procediment correcte (el ROM regula les normes de joc de govern i oposició) i ens genera desconfiança perquè poden aprovar el document amb 7 vots (6 de govern i només 1 de l’oposició). Al capdavall, veient alguns precedents, el procés pot ser més de cartró pedra que altra cosa.

Per què cal revisar el ROM i per què és important fer-ho entre tots

El ROM no es modifica des de l’any 1997 i en molts aspectes ha quedat obsolet. Per exemple: és un document aprovat en l’era anterior a internet, que no regula l’ús de les noves tecnologies. La participació dels veïns i veïnes al ple també és molt limitada (no figura a l’acta dels plens). Els grups municipals tenim el mandat democràtic —així ho recollien bona part dels programes electorals— de construir administracions més eficients, més transparents i més obertes a la ciutadania.

El reglament ha de servir de manera equilibrada tant a les necessitats del govern com a les de l’oposició. Com que és un reglament que perdura, que ultrapassa mandats, el més aconsellable és que en la seva redacció hi participin tots els grups polítics, i amb l’assoliment del grau més alt de consens que sigui possible.

El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va mostrar la seva incredulitat davant l’actuació del govern en el ple municipal.

 

 

Salvatierra va recordar que l’equip de govern només necessita 1 vot de l’oposició per aprovar el document, i va dir que això els genera desconfiança.

 

 

L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, va dir que “no recordava” què va respondre quan Junts va plantejar en una reunió mantinguda fa uns mesos que calia reformar el ROM. A la reunió va dir que no era prioritari.

 

 

 

La moció de Junts

Aquesta és la moció que va presentar Junts per Tiana al ple perquè es compti amb tots els grups per redactar el Reglament Orgànic Municipal. Només va rebre el suport de CDC-DC i de Junts. La CUP i el PP han acceptat les condicions que ha imposat l’equip de govern. Podien votar en contra la nostra proposta si no la compartien del tot (com van fer) però no s’entén que no presentessin una moció alternativa.

Per a una comissió plural de revisió del ROM

Atès que hi ha un mandat clar dels veïns i veïnes de Tiana, expressat en les últimes eleccions municipals, d’avançar cap a una democràcia més participativa.

Atès que aquest mandat s’ha de traduir en nous espais de participació formals i públics que tinguin una incidència real sobre l’agenda i els programes de govern i en una nova cultura democràtica per recuperar la confiança del ciutadà en la política i en les institucions.

Atès que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament de Tiana no s’ha modificat des de l’any 1997 i el Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Tiana des del 2005 i que internet i la telefonia mòbil ofereixen nous canals per acostar la ciutadania a l’administració.

Atès que el nou marc jurídic –la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana (10/2014) i la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern (19/2014)– permet als Ajuntaments promoure un model d’administració deliberativa, al servei de la gent, basat en el diàleg, la confiança, la mediació i en l’intercanvi de perspectives entre les diferents forces polítiques representades a l’Ajuntament, les diferents parts de l’administració i entre l’administració, les entitats del poble i la ciutadania.

Es proposa al ple l’adopció del següents ACORDS:

Crear una comissió de treball específica, prevista en el Reglament de Participació Ciutadana, que estudiï i promogui la modificació del ROM. Els seus membres, de perfil tècnic, seran proposats pels grups municipals. La comissió obrirà un procés participatiu per recollir propostes de la ciutadania.

Crear una comissió de treball específica que estudiï i promogui la modificació del Reglament de Participació Ciutadana. Els seus membres, de perfil tècnic, seran proposats pels grups municipals. La comissió obrirà un procés participatiu per recollir propostes de la ciutadania.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.