Més enllà del porta a porta: un poble més verd

“Tiana ha estat pionera en la recollida selectiva de la matèria orgànica porta a porta, però també creiem que ho ha de ser en un concepte més ampli, que englobi el consum responsable sense posar en perill els recursos del demà”. Amb aquest missatge ha aprovat Junts per Tiana la moció sobre els acords de la conferència sobre el canvi climàtic de París 2015.

La moció preveu fer a Tiana un pla estretègic per promoure projectes d’economia verda i social per a la creació de nova ocupació; projectes d’autosuficiència energètica amb èmfasi especial en l’estalvi d’eficiència, eficàcia i rehabilitació energètica d’infrastrucutres domèstiques, de serveis i industrials; mobilitat i transport; i participació i educació. El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va manifestar en el ple municipal la necessitat que la moció es desplegui:

“Esperem que aquesta moció i aquesta pla estratègic no es quedi en una declaració d’intencions perquè hi ha una demanda ciutadana i tenim la responsabiltiat destar-ne a l’altura”.

Durant la seva intervenció, Salvatierra va reclamar avançar cap al residu zero, cap a una economia circular en què tot residu pugui ser transformat en matèria primera. “Cal recuperar l’esperit i la implicació dels tianencs de fa 15 anys que es van bolcar en la posada en marxa del sistema de recollida porta a porta, utilitzant la tecnologia del xip per premiar i no per castigar”, va afegir.

Salvatierra va recordar els compromisos i els objectiu del triple 20 assumit en el pacte d’alcaldes per l’energia: reduïr un 20% les emissions de gasos per l’efecte hivernacle, millorar un 20% l’eficiència energètica i incrementar un 20% més l’ús d’energies renovables abans del 2020.

El portaveu de Junts va remarcar que queda molta feina a fer, també, en mobilitat i en energia verda. “En vehicle elèctric, Tiana no té punts de càrrega, què sapiguem, d’aquest tipus de vehicles i comença a haver-hi una certa demanda”, va dir,.

També va posar d’exemple projectes capdavanters com Rubí brilla de l’Ajuntament de Rubí, un referent nacional en eficiència energètica i ús d’energies renovables en entorns industrials, comercials i domèstics.

  Descarrega't aquí la moció sobre el canvi climàtic (556,6 KiB)

Escolta la intervenció en el ple

 

 

De la mateixa manera que Junts va felicitar els tianencs pel premi Ciudad Sostenible per l’esforç fet en la recollida porta a porta, el portaveu Isaac Salvatierra va fer extensible la felicitació al regidor Xavier Doñate, que aquest mes ha recollit el testimoni com a president de l’associació de municips del porta a porta.

Consum responsable i cap al residuu zero

Què diu el programa electoral de Junts per Tiana sobre els compromisos mediambientals? Que promourem la reducció i l’aprofitament dels residus amb un pla local que impliqui els veïns i veïnes, les empreses i les botigues. Que treballarem per racionalitzar la demanda d’energia. Que elaborarem un pla municipal de l’ús de l’aigua amb l’objectiu de promoure la reutilització d’aigües, l’aprofitament d’aigua de l’aqüifer. I que actualitzarem el Pla Local d’Acció de l’Energia Sostenible.

Verd

(Foto: Guillem Cuní. Il·lustració: Mario Tarragó)

 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.