No esborreu en Juanitu

Junts per Tiana demana que es repecti  l’art local i que es restauri el mural d’homenatge a Joan Armengol i Moliner que hi ha a la façana de l’antic local de correus, d’acord amb el que consideri el seu autor, l’artista tianenc Mario Tarragó. Així ho va traslladar al ple la regidoria Cristina Comas arran del projecte de l’equip de govern Museu a cel obert, que preveu repintar aquesta paret. No sabem si el desconeixment de l’actual govern fa que no sàpiguen que el mural es va pintar l’any 2005, any del primer aniversari de la mort de Joan Armengol i Moliner, fundador d’Els Comediants, La Tràgica, impulsor del primer programa de televisió infantil en català Terra d’Escudella i cofundador de Pallassos Sense Fronteres.

Joan Armengol i Moliner va portar a Tiana més art. L’art del circ. Després de la seva mort i durant 9 anys es va celebrar el festival L’1,2,3 del Pallasso, promogut per Can Boter i diversos artistes, tant locals com professionals del circ, que van fer de Tiana una cita obligada d’aquest gènere a principis d’estiu. A més en “Juanitu” va ser instigador d’una part de la Vila d’art i cultura, participant actiu de diverses disciplines artístiques i actes públics com l’homenatge a Lola Anglada l’any 1978, la participació en diverses cavalcades de Reis, la coorganització dels Festivals de les Arts, el Dia del Circ, cofundació de Toc Mut i, en el seu vessant més pedagògic, mestre i referent de pallassos i noves formacions com De Mortimers o Los Herrerita.

Creiem en la necessitat de respectar la memòria col·lectiva i també de valorar l’art tianenc. I proposem, no només no pintar a sobre del mural, sinó restaurar-lo, com fa anys que ja s’hauria d’haver fet, i com s’estan restaurant també les pintures de l’Àlvar Suñol de la piscina municipal.

La regidora de Junts, Cristina Comas va ser molt clara i contundent en el ple municipal:

“L’art és molt més que això. És diu que el mural s’ha de canviar perquè és antic. Que en pensarien Velázquez, Picasso, Dalí… d’aquesta definició? L’autor d’aquest mural és viu. S’hi han posat amb contacte? Li han parlat del projecte? Quan parlen d’artistes de renom, a què es refereixen? Trucaran Banksyi, Miquel Barceló, Mariscal? Aquest projecte ve de baix a dalt? Ex: iniciativa grup d’artistes del poble. O de dalt a baix? Ex: idea vostre sense parlar amb ningú?”

Comas va exposar durant el ple que, més enllà d’un aclariment ràpid en una reunió de pressupostos sobre què era el Museu del Cel, els grups de l’oposició no han conegut amb detall el projecte fins que no l’han vist publicat a la premsa.

Per tot això, Junts per Tiana demana a la regidora del PSC Núria Blasco que expliqui el detall del projecte del Museu a Cel Obert i que restauri el mural d’homenatge a Joan Armengol d’acord amb el que consideri el seu autor, el pintor Mario Tarragó.

16FebrerArmengol-2

  Descarrega't aquí la pregunta sobre el mural de Joan Armengol (49,0 KiB)

Escolta la intervenció al ple

Un format viable per al circ

Joan Armengol i Moliner va portar a Tiana més art. L’art del circ. Després de la seva mort i durant 9 anys es va celebrar el festival L’1,2,3 del Pallasso, promogut per Can Boter i diversos artistes, tant locals, com professionals del circ, que van fer de Tiana una cita obligada d’aquest gènere a principis d’estiu. La crisi i les retallades van acabar de tocar de mort el festival, del que només en va quedar el mural de l’edifici de correus que es va fer el primer any.

El programa de Junts fa clares referències a l’art del circ i al passat cultural que hem perdut: “Un format viable per al circ: Donarem suport a qualsevol oportunitat de recuperació de l’històric Dia del Circ o del festival L’1,2,3 del Pallasso”.

 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.