Tiana diu no al TTIP

Tiana s’ha declarat municipi lliure de TTIP. Ho va aprovar el ple del mes de febrer amb els vots a favor de  PSC, JUNTS, ERC i CUP i les abstencions de CDC i PP. La moció, iniciativa de Junts per Tiana i la CUP, es va presentar conjuntament i es va negociar amb els grups de govern (PSC-ERC) perquè tirés endavant.

Es tracta d’una acció que s’ha impulsat a nivell europeu des de la Campanya No al TTIP. De moment s’ha aprovat a 37 municipis catalans i 127 municipis de tot l’estat espanyol. Entre els pobles i ciutats de Catalunya que han dit no al TTIP hi ha Barcelona, Sabadell, Terrassa i Santa Coloma de Gramenet.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) es negocia entre la Unió Europea i els EUA i pretén protegir les inversions estrangeres. Però la negociació opaca i alguns punts del tractat, que podrien portar a noves retallades, privatitzacions i fins i tot les denuncies als Estats per part d’empreses privades, ha generat una preocupació a nivell mundial.

Segons la Comissió Europea, l’acord eliminarà “els obstacles comercials en una àmplia gamma de sectors econòmics per facilitar la compravenda de béns i serveis”. Els governs europeus i nord-americà insisteixen que amb l’eliminació de barreres en l’àmbit duaner s’eliminaran “pèrdues innecessàries de temps i de diners” i es crearan “dos milions de llocs de treball”.

L’any 2014 es va filtrar un esborrany del projecte. L’avantprojecte revela que el tractat no permetrà als governs aprovar lleis per a la regulació de sectors econòmics estratègics com la banca, les assegurances, serveis postals o telecomunicacions. Davant de qualsevol expropiació, les empreses podrien demandar els estats exigint la devolució de la seva inversió més compensacions i interessos. El tractat permetria la lliure circulació de capitals, establiria quotes per a la circulació de treballadors, etc.

El secretisme amb què s’estan fent les negociacions ha provocat dures crítiques a la Unió Europea. Els experts més crítics amb el TTIP argumenten que l’acord amb què es treballa produïria l’augment del poder de les grans empreses i desregularitzaria els mercats, rebaixant els nivells de protecció social i mediambiental de forma dràstica. Es limitaria la capacitat dels governs per legislar en benefici dels ciutadans i també el poder dels treballadors en favor de dels empresaris.

La moció aprovada pel ple de Tiana considera el projecte del Tractat d’Associació Transatlàntic una greu amenaça per a la democràcia local, en matèria econòmica, social, sanitària, mediambiental i cultural. I insta el govern de l’Estat a no acceptar cap tractat que suposi vulneracions a les normatives de primer nivell relatives a drets socials, salut, drets humans, protecció del medi ambient, dels treballadors i treballadores i dels consumidors i consumidores.

L’acord insta les autoritats competents, entre les que s’inclou l’Ajuntament de Tiana, per desplegar un ampli debat a tots els nivells, comptant amb les organitzacions sindicals, professionals, econòmiques i dels ciutadans i ciutadanes.

Llegeix aquí la moció no al TTIP

  Moció no al TTIP (71,4 KiB)

Escola aquí el debat al ple

 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.