Sobre els documents reutilitzables i accessibles: 5 preguntes i 5 respostes

Aquest dimarts al vespre, l’equip de govern es va comprometre a lliurar-nos els pressupostos en un format reutilitzable i accessible, després que dilluns se’ns digués que no era possible. Volem agrair les gestions dels regidors Ricard Fabra, Núria Blasco i Marta Guàrdia.

Per què ho volem reutilitzable?

El dia abans de la junta de portaveus en què se’ns va lliurar l’esborrany del projecte de pressupostos per al 2016, en una conversa per telèfon, el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, va demanar al regidor d’Hisenda, Ricard Fabra, si podríem tenir el document en un pen i en un format obert.

Per què? Per començar, perquè la llei sobre reutilització de la informació del sector públic ho obliga. També la llei de transparència. No és el mateix analitzar una taula plena de números en un full imprès que poder fer cerques des de l’ordinador o reorganitzar les files i les columnes i elaborar-te els teus propis gràfics.

La Llei catalana estableix que tota la informació del sector públic susceptible de ser obtinguda pels ciutadans, tant la que s’ha de difondre per publicitat activa com la que es lliuri a demanda específica d’un ciutadà, s’ha de lliurar en suport o mitjans informàtics que n’han de permetre la reutilització (art. 5, 6.e i 16). Convé destacar que la Llei insisteix  un i altre cop, fins a tres vegades, en el fet que tota la informació s’ha de facilitar en formats reutilitzables.

 

Article 6. Obligacions de transparència (…) c) “Organitzar la informació de manera que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones i que en faciliti una consulta àgil i ràpida per mitjà d’instruments de cerca dotats de les característiques tècniques que ho garanteixin” “e) Facilitar la consulta de la informació amb l’ús de mitjans informàtics en formats fàcilment comprensibles i que permetin la interoperabilitat i la reutilització”.

A la reunió d’ahir a l’Ajuntament per estudiar els pressupostos, el Xavi Bonet, de l’Observatori Ciutadà Municipal de Tiana, va explicar com, per elaborar els seus propis gràfics dels comptes del 2015, van haver d’introduir tota la informació a mà.

En aquest article i en aquest s’explica què vol dir això de la reutilització de la informació i els formats oberts i el repte que suposa per a l’administració pública.

Per què ho volem accessible?

Perquè les administracions han de garantir el principi de no discriminació i el de participació política. Dos drets fonamentals. Entre els regidors a l’ombra de l’agrupació d’electors de Junts per Tiana hi ha el Jordi Marí, que és cec i que només pot llegir els documents si els té en un format digital de text. Un document escanejat no serveix. El Jordi ha participat activament en l’elaboració del programa electoral i està integrat als equips d’Urbanisme i d’Esports.

Per què s’ha enfadat el Jordi?

Per la resposta taxativa de l’alcaldessa, Esther Pujol. I per la frase que li va dir a la regidora de Junts Cristina Comas: “Al Jordi, li llegiu”.

Som conscients de les limitacions d’un ajuntament petit com el de Tiana?

I tant que sí! Per això venim advertint des de fa mesos (diverses intervencions als plens, campanya electoral, programa, etc.) que cal entendre i assumir el canvi cultural que suposa l’aplicació de la llei de transparència en la gestió de la informació i que cal un pla de reciclatge dels treballadors municipals per adaptar-se progressivament a la norma, que entra en vigor als ajuntaments aquest 1 de gener.

Ho explicàvem així al programa electoral:

Volem un Ajuntament obert al poble

Farem les reformes que calguin per millorar la transparència municipal, l’accés a la informació pública i les normes del bon govern. Impulsarem una nova cultura democràtica per prevenir la corrupció i recuperar la confiança del ciutadà en la política i les institucions.

 

Confiança en els treballadors municipals

Reformarem les estructures internes, millorarem els processos i posarem els mitjans que calguin per millorar l’eficiència municipal i fer possible l’aplicació de la llei de transparència. Escoltarem els treballadors municipals per fer-ho possible. Treballarem en equip, en un clima de confiança i respecte. Fomentarem la formació i el reciclatge professional dins l’Ajuntament. Valorarem la viabilitat d’incorporar el programari lliure en l’administració municipal.

És difícil treure les anotacions d’un document excel i enviar-lo als grups municipals?

No. Es fa en menys de 10 minuts. I ens hem ofert a fer-ho.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.