La nuesa negra de Bianca Batlle Nguema, a l’Espai Cultural

Bianca Batlle Nguema presenta l’exposició “Al voltant d’speaking bodies“. Un recull de dibuixos i pintures sobre paper que després donaran lloc a les peces de gran format pintades sobre tela. L’exposició es podrà visitar a l’Espai Cultural del 26 de novembre al 19 de desembre. Amb aquesta nova mostra iniciem el cicle nadalenc a l’Espai Cultural que omplirà d’art, imaginació i talent el centre del poble.

Speaking Bodies neix de la de l’observació i constitueix un homenatge a la nuesa del cos de la dona negra, aquest cos que enraitza a Àfrica, a la que d’alguna manera aquests cossos pertanyen, encara que moltes dones afrodescendents sentim que no pertanyem a cap lloc en realitat.

La mostra inclou la projecció del documental de Martina Orobitg i Ariadna Tarifa que porta el mateix nom i durant les tres setmanes que duri l’exposició es podrà veure en diferents passis i horaris.

La inauguració de l’exposició serà el divendres, 26 de novembre, a les 19 h a l’Espai Cultural.

L’exposició i el documental

Speaking Bodies, com el seu propi nom indica, profunditza en el llenguatge dels nostres cossos nuus. Algunes dones no sentim cap pudor a l’hora de posar despullades; altres ens sentim totalment cohibides, avergonyides, incòmodes… Aquestes sensacions provenen, segurament, del que hem viscut, del que hem experimentat, i de com aquestes vivències afecten la relació amb el mateix cos. Quan ens despullem, amb freqüència apareixen inseguretats, memòries del passat associades a la vergonya i al pudor, apareix la nostra genuïna vulnerabilitat. Però una vegada es traspassa la nuesa, és la nostra bellesa més profunda i real, els nostres sentiments sense màscares, els que afloren.

 

 

Horaris

L’exposició es podrà visitar entre setmana de 17 h a 20 h i els caps de setmana d’11 h a 14 h.

Els passis del documental seran aquests dies i en aquests horaris:

Dissabte, 27 de novembre. 12:30 h

Divendres, 3 de desembre. 19 h.

Diumenge, 5 de desembre 12:30 h.

Dissabte, 11 de desembre 12:30 h.

Dijous, 16 de desembre. 19 h.

 

Col·labora: Celler Quim Batlle

I un agraïment especial a la família Aixelà Renté.

 

Bianca Batlle Nguema

Bianca Batlle-Nguema neix a Barcelona l’any 1980, filla de pare barceloní i mare guineana.

Des de ben petita l’apassionen el dibuix i la pintura, i dedica llargues hores a casa a la seva afició artística. Aquesta passió la porta, en acabar l’ensenyament secundari, a emprendre estudis a l’Escola Eina de Barcelona, centre universitari de Disseny i Art. Allà entra en contacte amb professors que la influeixen poderosament, com Xano Armenter, Jordi Fulla, Manel Esclusa o Francesc Artigau. Més endavant, continua la seva formació a l’Escola d’Art DaVinci, també ubicada a Barcelona, on aprofundeix en anatomia, dibuix, pintura i modelatge i on connecta també amb professors destacats, com Pere Cara i Lola Ballbé. És durant aquesta època que participa a les seves primeres exposicions individuals i col·lectives, en les quals obté un notable èxit de vendes. La seva capacitació s’amplia després mitjançant estades en tallers de diferents artistes en el sud d’Espanya i a Portugal, i a través d’aquestes experiències, Bianca connecta amb l’univers de la ceràmica i les pintures matèriques.

En tornar a Barcelona, amb 22 anys, coneix al que actualment és el seu marit, amb qui tindrà tres fills. Durant els anys següents, la seva atenció se centra en el seu projecte familiar, tot i que sense deixar de pintar. I és al 2010, amb la mort de la seva mare, quan entra en un procés de recerca de les seves arrels africanes a través de l’art. La presa de consciència del fet de ser una dona afrodescendent a casa nostra, sense uns referents socials i artístics amb els quals identificar-se, esdevé el gran motor de la cerca de la seva pròpia identitat i camí del seu propi descobriment. Per a Bianca, des d’aquell moment, pintar dones negres es converteix en una mena d’obsessió i és el gran tema central de tota la seva obra. Ella mateixa afirma: “Quan pinto a una dona negra, em veig a mi mateixa”.

L’any 2010, doncs, constitueix un punt d’inflexió, moment en què Bianca decideix apostar per l’art com a forma de vida. Des de fa uns anys ha incorporat en el seu projecte el format performance com a forma d’expressió artística, actuant en festivals com el FEM! al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) o el Conciencia Afro al Centro de Creación Contemporánea Matadero-Madrid, col·laborant amb músics com Gemma Abrié, Bandabòlid i Maio de Sal; o en performances poètiques, amb Elvira Fabregat.

 

Bianca treballa en un lluminós taller, una antiga nau industrial de dues plantes i 150 metres quadrats,  situat al centre de Tiana, petit municipi vitivinícola a 10 minuts de Barcelona, on resideix. Dedica el seu temps professional a la combinació de dues tasques: d’una banda, impartir classes de pintura i, de l’altra, crear la seva pròpia obra en una atmosfera de tranquil·litat, creativitat i moviment.

Sempre en constant exploració del seu propi desenvolupament humà, artístic i professional —per a ella, tots tres conceptes van junts—, Bianca gestiona el seu projecte de manera autònoma. Difon i comercialitza la seva obra de forma directa a través de la seva pàgina web i dels seus potents perfils en xarxes socials, que compten amb desenes de milers de seguidors a tot el món. Les xarxes socials han estat, precisament, el seu vehicle de transmissió cap al gran públic i cap a esdeveniments, exposicions i un més que notable ressò mediàtic. En els darrers temps, Bianca ha estat present en esdeveniments artístics en llocs tan distants com Barcelona, Madrid, Nova York o Ciutat de al Cap.

 

Et pot interessar

Un Comentari

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.