Isaac Salvatierra va néixer a Tiana el 1977. Quan li pregunten per què es va engrescar amb la idea de Junts per Tiana, diu: “Sempre he entès aquest projecte com una manera d’estimar el meu poble i retornar-li el que m’ha donat, com un servei a la comunitat”. Va fer teatre amb l’Agrupació molts anys. Va anar a l’escola a Badalona i les entitats van ser la via d’integrar-se al poble. La seva gran passió és el periodisme. Ha estat director de Ràdio Tiana, cap d’informatius de RAC1, cap de l’edició digital del diari Ara i delegat a Nova York per l’Agència Catalana de Notícies. A banda de fer d’alcalde, fa classes de Comunicació a la Universitat de Barcelona i està fent el doctorat amb una tesi sobre periodisme i intel·ligència artificial. Des de fa un any, és alcalde Tiana.

 

Fa 4 anys, quan et preguntaven per què volies ser alcalde, deies que per servir el teu poble. Ara fa un any que ets alcalde. És com pensaves?

En part sí, per la responsabilitat que implica l’exercici del càrrec. Després, hi ha una sèrie de qüestions que són difícils d’haver previst perquè no coneixes exactament els detalls de la feina, l’equip de treball… Ja havia treballat a l’administració pública, però no exercint un càrrec electe executiu, i tot això sí que ha implicat un esforç per adaptar-nos-hi i per aconseguir que tot el que està vinculat a l’administració i la burocràcia no acabi condicionant la nostra manera d’actuar i el nostre projecte.

 

De portes endins, com és la feina d’un alcalde?

El dia a dia, si no et concentres molt, et pot acabar engolint, perquè hi ha urgències, tasques de bomber, que són molt absorbents. Ens hi hem de saber sobreposar perquè, si no ho féssim, només actuaríem de manera reactiva, però no podríem treballar en la quotidianitat de poble que volem per a la pròxima dècada.

 

Quina és la feina del dia a dia?

Quan arribo al despatx al matí, ja hi tinc diverses coses per signar, que hem tractat abans, i després hi ha les urgències derivades de la trucada d’un veí o de qualsevol cosa sobrevinguda, que cal atendre de seguida. En molts casos, se n’ocupen els regidors, que tenen autonomia i una gran capacitat de gestió. Però també convé tenir l’agenda plena de reunions per pensar o per fer seguiment de projectes més a llarg termini. La clau és treballar en les dues velocitats alhora: en l’atenció directa de les necessitats més immediates, i en la feina estratègica, en la projecció d’una mirada de poble per aconseguir els grans objectius que ens hem fixat.

 

Junts per Tiana no ha pogut governar fins al tercer any de mandat i, per tant, no ha tingut quatre anys per poder desplegar el seu projecte i el seu model de poble. Com s’ha planificat aquest any des de l’Ajuntament?

Hem anat posant la bastida, hem fixat les bases del que ha de ser la Tiana dels propers deu anys. Malgrat la sensació d’urgència de tenir només un any abans d’acabar el mandat, calia posar-nos a treballar de seguida per iniciar el canvi que crèiem que convenia a Tiana. Per a nosaltres, ha estat un any guanyat.

 

Per què dius que ha estat un any guanyat?

Perquè hem utilitzat aquest any per començar a reformar internament l’Ajuntament. Hem canviat la cuina, la maquinària, per fer-la més eficient, perquè puguem construir a partir del proper maig aquest projecte amb mirada llarga que presentem a les eleccions. Creiem que ara l’Ajuntament de Tiana està més ben organitzat per atendre les urgències i creiem que ja hem pogut començar a mostrar com és la Tiana que volem per al futur. Ni de bon tros hem pogut desplegar tot el nostre projecte de poble, però hem aconseguit petites fites, que són l’avantsala de tot el treball que volem fer els propers anys. És per això que ens tornem a presentar a les eleccions municipals i és per això que demanem el vot als veïns i veïnes de Tiana.

 

Quin ritme heu pogut imprimir a la gestió municipal?

Crec que una de les coses que ens diferencia és que bona part de l’equip ve del moviment associatiu: la gent de les entitats de Tiana té la seva feina i després, a més, dedica moltes hores a una passió o a un servei comunitari. I això, traslladat a l’Ajuntament, implica que tot l’equip de regidors i comissionats hem treballat moltes i moltes hores. Jo crec que no hauríem pogut fer tot el que hem fet aquest any si no hi hagués hagut una implicació del 100% o del 200% de tot l’equip.

 

Junts per Tiana va guanyar les eleccions del 2019 a tots els col·legis electorals i va passar de 2 a 5 regidors. Quina és ara la fita?

Fa quatre anys em vaig presentar a la Sala Albéniz dient que ja era hora que el poble guanyés les eleccions. I el poble les va guanyar. Ara ens tornem a presentar dient que volem guanyar la Tiana de la propera dècada. I ja hem descobert que, per fer-ho, no n’hi ha prou amb guanyar les eleccions. Ja les vam guanyar el 2019 i la resta de forces es van posar d’acord per evitar que governéssim. Ara ens cal no només guanyar, sinó obtenir una majoria molt àmplia. I estic convençut que la nostra llista ho pot aconseguir, perquè és la que millor representa Tiana: hi ha gent de totes les generacions, n’hi ha que vam néixer aquí i altres que han vingut i s’hi han quedat, hi ha persones de totes les zones de Tiana i, sobretot, hi ha una gran capacitat de treball i un projecte compartit.

 

 

“En el temps que portem governant, hem fixat les bases de la Tiana dels pròxims 10 anys”

 

 

L’equip s’ha reforçat. Com s’ha fet la llista d’aquest any?

Segons els estatuts de Junts per Tiana, l’assemblea escull el candidat i el candidat té una certa llibertat per fer la llista. Jo he utilitzat aquesta llibertat per mirar de trobar un equilibri entre la continuïtat dels regidors, perquè tot just portem un any governant i hem de culminar la feina començada, i la incorporació de persones externes, amb una mirada crítica. Algú em deia “jo soc molt combatiu, potser no t’interessa tenir-me a la llista”. I jo li responia: “al contrari!”. M’interessa que hi hagi persones combatives que evitin que mai ens allunyem dels objectius fixats. Estic especialment content de l’Eulàlia Serrat, que està molt capacitada, té 29 anys i una mirada diferent de la que poden tenir la Cris, la Núria o jo mateix. El Sergi Manzanares prové de la comunitat educativa, de les famílies, és una persona amb fills connectada amb l’escola, expresident de l’AFA del Tiziana, que aporta una visió diferent. O el Pau Seda, un batallador, que ve de la llista de la CUP i que ocupa la posició número 7.

 

I, amb aquest equip, què diries que és ara mateix Junts per Tiana?

Som poble. Tenim les millors esperances de Tiana posades en la seva gent. Fa quatre anys ens presentàvem amb la voluntat de governar. Ara som al govern, estem arremangats i compromesos, amb la il·lusió del primer dia i amb el bagatge d’un any de molta feina a l’Ajuntament.

 

Per als propers quatre anys, quins són els objectius bàsics? Quines són les prioritats?

La nostra prioritat número 1 és preservar el model de poble, combatre el poble dormitori i construir el que anomenem un poble viu: un lloc on passen coses, on les famílies poden gaudir de les activitats, on les persones grans se senten valorades i actives i on, al capdavall, podem millorar la nostra qualitat de vida i ens podem sentir feliços. Un poble amb serveis públics de primera qualitat. Ens estem acostant als 10.000 habitants i no tenim els serveis per a un poble de 10.000 habitants. Per tant, haurem de ser necessàriament combatius amb les administracions supramunicipals per culminar el CAP, per aconseguir recursos a través de l’AMB, de la Diputació, de la Generalitat i de l’Estat, per tenir totes les infraestructures que ens mereixem. I, després, tenim una crisi climàtica que hem de combatre amb un model energètic sostenible, apostant per les energies renovables, com estem fent amb el projecte de la comunitat energètica.

 

 

“Som poble, tenim les millors esperances de Tiana posades en la seva gent. Fa quatre anys, ens presentàvem per governar, ara ja estem arremangats, amb el bagatge del govern, i plenament compromesos”

 

 

Preveus grans obres per a Tiana?

Primer hem d’acabar els equipaments que estan a mitges i millorar el manteniment dels que ja estan acabats. Farem les obres, petites o grans, que Tiana necessiti. La mobilitat i l’aparcament seran un dels grans temes del pròxim mandat. Hem de tenir un poble amb una mobilitat sostenible, un poble per a les persones, per caminar, per passejar, i que aquesta nova mobilitat serveixi per potenciar l’activitat econòmica, reactivar el comerç i impulsar la vinya i l’horta com a motor ecològic i econòmic. Ja tenim en marxa un concurs d’idees per fer una passera per a vianants i bicicletes de Can Gaietà a la zona de la plaça de la Vila, i aquest és un bon exemple de la Tiana que volem: una Tiana que connecti totes les Tianes.

L’any de govern ha modificat alguns dels objectius de Junts per Tiana que tenia inicialment o els ha ratificat?

Fa unes setmanes ens va deixar l’enginyer Ole Thorson. Quan li demanàvem consells, sempre ens deia: “Tot es pot fer”. Remarcava que hem de ser més inconformistes, perquè a vegades la maquinària de l’administració et porta a dir: “Ui, això sempre s’ha fet així, això no es pot fer de cap altra manera”. Però, seguint el consell de l’Ole Thorson, hi poses imaginació i acabes descobrint que, efectivament, tot és possible. No estic sent utòpic: evidentment, quan ets a l’Ajuntament, veus que hi ha coses que són molt més difícils del que et pensaves. Però n’hi ha moltes que, lluitant, perseverant, posant-hi imaginació, les pots aconseguir. El periodista Carles Capdevila mai no havia dirigit un diari quan li van encarregar fundar l’Ara. I ell deia: “Millor si no tinc experiència, perquè així faré el diari diferent a com s’han fet sempre els diaris”. Jo treballava amb ell i vaig aprendre molt d’aquesta lliçó. M’està molt bé que no siguem polítics, m’està molt bé que no vinguem d’una política organitzada que a vegades és molt conservadora i tira la tovallola massa ràpid, perquè així, quan volem assumir un repte, diem: “Som-hi! Fem-ho!”.

 

Què heu après del desenllaç de les eleccions del 2019?

Ens ha fet més resilients. Ens ha fet fer-nos més amics els uns dels altres. Ens ha fet notar l’estima que una part molt gran del poble té cap al nostre projecte. Els missatges que vam rebre l’endemà de constituir-se aquell govern els portaré sempre al cor i ens han permès treballar millor. Ara, amb el tot el que hem après, estem més preparats per guanyar la Tiana del futur.