La història de Tiana és la suma de milers de petites històries individuals, de personatges, alguns anònims, altres de més populars, que amb la seva dedicació han anat construint pas a pas la vila que avui coneixem. I és que som com som gràcies en bona part als que ens han precedit. El paper de la dona a Tiana, igual que en altres municipis, ha quedat tapat al llarg dels anys i amb una manca de visibilitat, segons l’època, difícil de trencar. El poble s’ha anat transformant i amb ell la posició de la dona en la societat. Però al llarg dels segles, diferents dones han marcat part de la història local.

Cuidar-se un/a mateixa, cuidar les persones, cuidar la natura, cuidar els recursos humans, materials, patrimonials, d’entorn i econòmics del poble forma part de la sensibilitat i tarannà de les dones de Tiana. Petites accions del dia a dia i reivindicacions col·lectives d’incidència social i política es canalitzen amb la coeducació, la igualtat d’oportunitats, formal i de tracte, la diversitat cultural, la sororitat entre dones, l’ecofeminisme, la participació comunitària, la salut, el teatre social, la justícia global… Tot plegat amb l’objectiu de fer sostenible la vida, posant-la al centre de totes les coses.

Us oferim una petita mostra del que han fet les dones a Tiana i de les grans dones que hi hagut i hi ha al poble. És impossible recollir els milers d’històries particulars que han contribuït a la lluita feminista des del poble i a la història deixant una empremta d’emprenedoria, progrés i dignitat inesborrables.

“Estimada tia Anna”. Pau Riba va donar tractament de dona al poble en la carta fictícia satírica que va llegir al pregó de Festa Major de 1994. Estimada Tiana.

 

 

Montalegre Vilà Cuní

Montalegre Vilà Cuní

Recupera l'Aplec de l'Alegria

Lola Anglada Sarriera

Lola Anglada Sarriera

Dibuixant i narradora infantil

Dolors Solà Graells

Dolors Solà Graells

Fundadora del Club Do–na

Consol Rosés Garcia

Consol Rosés Garcia

Fundadora del Club Patinatge Tiana

Elionor Canas Vázquez

Elionor Canas Vázquez

Directora de la Societat Coral Joventut Tianenca

La dona a l'Ajuntament de Tiana

La dona a l'Ajuntament de Tiana

20 dones han estat regidores des de la instauració de la democràcia