Entrevista a Isaac Salvatierra

“Sempre he entès aquest projecte que estem fent com un servei a la comunitat”

L’Isaac té 41 anys. Li brillen els ulls quan parla de Tiana i s’emociona quan recorda les converses a casa parlant de la lluita de la seva família pels primers ajuntaments democràtics. Amb una clara vocació de servei públic, i amb només 19 anys, engega el projecte de Ràdio Tiana, que canvia la manera de fer política a l’Ajuntament de Tiana. Home de principis i fortes arrels, és un periodista vocacional. Ha estat cap d’informatius de RAC1 i cap de l’edició digital de l’Ara. I ara ensenya tot el que sap sobre el periodisme aplicat a les noves tecnologies a la Universitat de Barcelona. El servei públic l’exerceix ara des del Departament d’Agricultura com a director de Comunicació. El seu gest canvia de l’emotivitat a la seriositat quan parla de com gestionar Tiana i com cal treballar per fer més fàcil la vida dels tianencs i tianenques.

Text: Gemma Liñán / Fotos: Sergi Alcàzar

Per què et tornes a presentar com a alcaldable?

El 2015 vaig assumir un compromís amb una assemblea. Segurament en aquell moment no érem conscients de la feinada que suposaria i del compromís en què ens situaria a tots plegats. I aquell nivell de compromís és tan alt i aquell projecte és tan engrescador i tenim uns objectius tan clars per assolir, que ara hem de completar-ho. Sempre he entès aquest projecte que estem fent com un servei a la comunitat, que crec que tot ciutadà hauria de fer algun cop a la vida. Jo ho he fet des de l’associacionisme, des de jove, i ara ho faig des de l’àmbit polític.

 

Et veus d’alcalde?

És una pregunta que incomoda, en el sentit que, segons com la responguis, pot semblar que ets prepotent o que no reflecteix ben bé com ets. Però si tu et poses en aquest projecte, és perquè t’hi veus. En realitat et poses en aquest projecte perquè el grup en què estàs t’ha empès a ser-hi. Per tant, si la gent que m’estimo, amb els quals fa quatre anys que treballo, confien en tu i creuen que pots ser alcalde, doncs, jo m’ho crec.

 

Què representa per tu?

Dins aquesta vocació de servei a la comunitat, crec que la nostra generació, que hem estat molt feliços al nostre poble, estem en deute, també, amb aquest poble i amb els nostres pares i mares i avis i àvies. I hem de tornar d’alguna manera aquest esforç que molta gent va fer per nosaltres quan érem nens i va construir el poble en unes circumstàncies molt difícils. Ara ens toca a nosaltres fer-ho.

 

“La nostra generació està en deute amb aquest poble, amb tot el que van treballar els nostres pares i avis”

 

A casa teva es parlava de política local. No és aliè a tu…

Sí. Se’n parlava molt. Vinc d’una família que ha estat fundadora del PSC de Tiana. Era una gent que s’estimava molt el poble i lluitava molt des de l’oposició. Molts cops, quan vols canviar les coses i no pots fer-ho perquè no tens les eines del govern, es genera una complicitat molt bonica.

 

I en canvi, quan decideixes entrar en política ho fas amb una agrupació d’electors…

Jo veig un fil conductor directe entre aquells tianencs i tianenques que a finals dels 70 s’imaginaven una Tiana diferent, aquella explosió d’alegria, amb això que volem fer nosaltres, que connecta directament amb el municipalisme i en fer les coses des de la base. Jo el que crec és que, en els últims anys, les cúpules dels partits i els interessos de les cúpules dels partits han acabant segrestant com han de ser les coses des del sentit comú, fetes des de la ciutadania. Per nosaltres, l’eina de l’agrupació d’electors és la més útil com a tianencs i veïnes que volem transformar el nostre entorn immediat. És la més útil, la més lliure, la més independent, per poder millorar el nostre poble. I això connecta amb aquella Tiana de la Transició.

 

“Si la gent que m’estimo, amb qui treballo, confien en mi i creuen que puc ser alcalde, jo m’ho crec”

 

Recordes el poble dels 3.000 habitants? Com has viscut la seva transformació?

Soc molt nostàlgic, però sempre miro endavant. Ara, amb la distància, t’adones que les coses s’haurien pogut fer diferent. Tiana havia de créixer, però hi ha solucions que hem aplicat que no són les correctes. I s’han fet des del desconeixement absolut, des de la mediocritat més absoluta, per no buscar vies alternatives.

 

Hi ha dos debats eterns que van i tornen, que són l’urbanisme i la cultura. Ho hem fet malament per les dues bandes?

Ho hem fet malament per les dues bandes perquè no hem entès que, fins i tot urbanisme i cultura, que poden semblar dues matèries alienes, van relacionades. Un dels grans reptes pendents són les polítiques transversals. Els arquitectes han de seure amb els tècnics de cultura, amb els d’educació, amb els de serveis socials… perquè va tot relacionat. Un dels grans reptes, i per això ens queixem tant que la màquina de l’Ajuntament va sola, és entendre la governabilitat com un director d’orquestra. Per mi aquesta és la funció de l’alcalde: asseure totes les unitats de l’Ajuntament, fer un treball conjunt i entendre quin és el nostre model de poble, d’on venim, cap on anem i tot junts treballar-hi. Perquè els projectes s’han de planificar i treballar en equip.

 

“L’eina de l’agrupació d’electors és la més útil, la més lliure i la més independent per millorar el nostre poble”

 

Com podem millorar l’eficàcia en la gestió municipal?

Hi ha d’haver un acord político-tècnic en el qual el mandat democràtic sorgit de les urnes, a través d’un nou alcalde amb un pla de govern, sigui posat en pràctica amb la màxima eficiència i efectivitat gràcies al talent de l’esfera tècnica. Des del punt de vista de com gestionem el pressupost i des del punt de vista de com fem que les coses que volem que passin i que hem decidit que passin, acabin passant. Per mi és un engranatge que hem de fer funcionar millor. Això vol dir seducció a tots els nivells, vol dir tots comprometre’ns amb un projecte i il·lusionar-nos. I també vol dir sacrificis. Des del punt de vista polític, aquests objectius que ens hem fixat són tan grans i estem tan en deute amb el nostre poble, que això només ho farem si ens hi deixem la pell. Haurem de dedicar més hores a l’Ajuntament. Crec que el propi model de governança que tenim ara mateix està pensat per a un poble de 2.000 habitants, i crec que l’hem de canviar.

 

“Els projectes s’han de planificar i treballar en equip”

 

A Tiana hi ha uns mites, com el del poble ric. S’han de trencar aquests mites?

Hem de prendre consciència que sortim d’una crisi llarga i profunda i que això ha tingut un efecte sobre tothom. I això s’ha notat des del punt de vista de les retallades que s’han aplicat també a l’Ajuntament de Tiana. Les estadístiques diuen que tenim una de les rendes familiars disponibles més altes de Catalunya, però és una mitjana.

 

A Tiana també hi ha emergències socials i és el primer que hem d’atendre. Justament, aquestes estadístiques de vegades s’han utilitzat a la contra del poble, perquè seguim tenint un consultori de salut qualificat de rural, pensat encara per a un poble petit. Potser algú ha calculat el percentatge de tianencs que tenen mútua atenint-se a aquestes mitjanes estadístiques i ha decidit que ja fem amb un consultori rural. I això és absolutament injust per als veïns que utilitzen la sanitat pública perquè no tenim les prestacions que ens mereixem. El mateix passa amb les quotes de l’escola bressol municipal, les de la residència d’avis i les del centre esportiu municipal Duet Sports.

 

“A Tiana també hi ha emergències socials i és el primer que hem d’atendre”

 

Junts per Tiana ha canviat la manera de fer oposició?

Jo l’oposició només l’entenc com l’hem fet nosaltres. Hem treballat molt. Ens vam marcar uns objectius, que és transformar el poble. Per la manera com soc jo, meticulós, m’agrada preparar-m’ho tot molt, fins al punt que el 2015 vaig començar a estudiar la carrera de Gestió Pública perquè creia que hi havia una sèrie de temes que no dominava prou i m’hi havia de posar al màxim.

 

“Tiana ha de ser un poble que manté l’essència de poble, però sense girar l’esquena al dinamisme i la modernitat”

 

Vens de l’associacionisme. Fins a quin punt ajuda a treballar pel poble?

Crec que tothom hauria de passar per una associació a la seva vida perquè t’ajuda a pensar i treballar en el bé comú i es generen unes dinàmiques molt necessàries per a la vida. El que més m’ha marcat estant al poble és el meu pas per Ràdio Tiana. És un projecte d’un servei municipal. Per mi aquest pas que estic fent no s’explicaria sense l’etapa de Ràdio Tiana. Un projecte amb el qual vam intentar canviar poble, modernitzar-lo, des del punt de vista de transparència, d’obrir-lo, des d’un mitjà de comunicació municipal.

 

Com t’imagines la Tiana del futur després del teu pas per l’alcaldia?

El progrés és millorar el passat. Per mi, la Tiana del futur ha de ser un espai de felicitat (s’atura i somriu). Ha de ser un espai de benestar, reconnectat amb l’entorn natural, on puguis passejar, on puguis anar a comprar. Un poble que manté l’essència de poble, però sense girar l’esquena al dinamisme, la modernitat i a tot el que aporta la proximitat amb Barcelona. Un poble que ha sabut respectar la seva història, els seus orígens i, alhora, a l’avantguarda en innovació social i tecnològica, capdavanter en l’ús d’energia verda, i on l’educació i la cultura siguin el motor que el faci avançar.

 

Així és l'Isaac Salvatierra

Així és l'Isaac Salvatierra

Descobreix la bio del candidat a l'alcaldia de Tiana

La llista de Junts per Tiana

La llista de Junts per Tiana

Amb la il·lusió del primer dia i el bagatge de 4 anys treballant a l’oposició.

El programa electoral

El programa electoral

El nostre pla de govern: 60 objectius i 400 accions per millorar el poble.