Pensar en gran

“Pensa en gran, comença amb les coses petites, actua ràpid”. El lema va a la mida de la filosofia de Junts per Tiana. Quin poble volem d’aquí 50 anys? Pensem-hi bé perquè l’hem de començar a fer ara. Decidir com ha d’evolucionar el poble més viu i més verd que proclamem des que vam plantejar-nos treballar per Tiana des de dins l’Ajuntament.

Per a nosaltres, pensar en gran és pensar un gran projecte per Tiana i omplir-lo de coses a la mida d’un poble, adaptades al lloc on vivim. Pensar en gran és tenir en compte el cost ambiental, social, econòmic i històric. Pensar en gran és, primer de tot, entendre el poble i la seva gent en tota la seva dimensió i imaginar què volem i què no volem per Tiana. Què necessita i què no li cal. Després, de mica en mica, donar forma a l’excel·lència amb petites coses que reforcin la seva identitat, l’entorn, els valors, el talent de la seva gent, la vila d’art i cultura oberta al Mediterrani…

Pensar en gran és defugir d’aquella pedra petita, insignificant, que no ens deixa avançar. Cal aixecar el cap i obrir el focus per veure Tiana en tota la seva globalitat. No centrar el focus del problema i de la solució només entre les quatre parets de l’ajuntament. Pensar en gran és no distreure’s amb el detall que no ens porta enlloc. En la discussió per discutir. En el segrest de la política per la política. La trampa del poder pel poder. Pensar en gran és decidir entre tots, avançar cap a la democràcia deliberativa.

Pensar en gran és pensar, primer, en les persones per decidir, després, on cal posar les pedres i com. Si és que cal posar-ne, treure’n o canviar-les de color. Evitar les grans obres sense sentit, només per deixar la nostra empremta sense més. El progrés és millorar el que hem heretat dels avis i deixar-ho millor als nostres fills. Com Joan Garí, que va lluitar contra l’orografia tossuda de Tiana, situada sobre una esquena d’ase entre dues rieres, portant el tramvia, símbol indiscutible del poble. L’alcalde Garí i el tramvia. Segurament, no trobarem cap millor exemple per explicar la combinació perfecta dels orígens, la identitat i el progrés. Un progrés amb noves idees adaptades a la Tiana de sempre per construir i reinterpretar la Tiana del futur. Un poble per estar-hi, treballar-hi, comprar-hi, passejar-hi. Un poble per viure-hi millor. Per arribar-hi, cal pensar en gran. Sense por.

 

Article publicat a la revista Tiana’t dels mesos de Gener i Febrer.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.