Junts fem poble

“Treballarem per la vertebració del poble”, deia un dels objectius de Ràdio Tiana en el moment de la seva creació ara fa 20 anys. Tiana vivia un canvi important, amb l’entrada d’un tripartit d’esquerres al govern i amb l’esclat del creixement urbanístic. Arribaven nous tianencs al poble. L’emissora municipal volia que s’integressin i, alhora, lluitar contra el poble dormitori, que, en part, ha acabat sent.

La ràdio va ser cau dels joves del poble que encara no tenien un local social, va ser el mirall de l’efervescència de les entitats i un nou altaveu, tant  per veïns i veïnes, com per la gestió dels polítics locals. En un moment de buit comunicatiu, Ràdio Tiana va ser un alè d’aire fresc i una mesura de control democràtic a les noves polítiques que en aquell moment arribaven a l’Ajuntament. Una eina més de transparència. La transparència que ara s’assumeix com un signe de les noves maneres de fer i que als anys 90 ja despuntava a Tiana de la mà de l’emissora municipal. L’equip de govern d’aleshores (PSC-ERC-ICV) va fer-ho fàcil per poder engegar un mitjà de comunicació, un servei públic. El respecte cap a la feina periodística d’aquell moment i l’absència de control i pressions es troba a faltar ara, 20 anys després, tot i que el partit que va impulsar l’emissora sigui el mateix que governa en l’actualitat. L’emissora engegava amb els objectius de formar, informar i entretenir però els va amollar al poble i els va adaptar a les seves necessitats. I així, va crear una nova plataforma amb la qual tots els tianencs estaven informats del dia a dia, del que passava a l’Ajuntament, de portes endins, i del que passava al carrer. L’emissora va ser escola de professionals, seguint també l’objectiu professionalitzador que el marcava i va ser bressol de periodistes que després hem pogut llegir, escoltar i veure en mitjans de primera línia.

20 anys després, Tiana ha canviat, però bona part dels objectius de Ràdio Tiana semblen ara tenir més sentit que mai. La transparència i la vertebració del poble són dos eixos de plena actualitat en el context polític, econòmic i social actual. L’eslògan que va acompanyar l’emissora, “Junts fem ràdio, junts fem poble”, és tota una declaració d’intencions de Ràdio Tiana. I, en certa manera, no està gaire allunyat de la filosofia de Junts per Tiana i del nostre “poble viu”.

Que aquell esperit de Ràdio Tiana sigui un nou motor per a la Tiana del futur, els mitjans de comunicació municipals actuals -Ràdio Tiana i La Local- i la política municipal. Que sigui un regal d’aniversari d’aquests 20 anys pels responsables actuals de l’emissora. Que els doni la força quan els calgui per seguir lluitant. Perquè, amb perseverança i esforç, cada dia, es poden canviar les coses. També des de la ràdio. Des de Ràdio Tiana. No en tingueu cap dubte. Per molts anys!

 

Escrit a la revista municipal Tiana’t novembre-desembre 2016

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.