I si estalviem energia en els equipaments i ho destinem a les famílies que ho necessiten?: La proposta de Junts

Junts planteja a tots els grups municipals una campanya per estalviar la despesa en electricitat, gas i aigua dels equipaments municipals i destinar-los a la pobres energètica.

L’any 2009 Tiana va aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) 2009-2020, un programa que planifica com reduir les emissions de C02 l’any 2020 un mínim del 20% respecte les emissions de l’any 2005, prioritzant els esforços en aquells sectors on l’administració local pot actuar directament i, en segon terme, en sectors addicionals on hi pot actuar indirectament. El pla és un dels compromisos del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per una Energia Sostenible Local, aprovat pel ple d’aquesta corporació el setembre del 2008.

Els municipis signants també es van comprometre a organitzar cada any un acte de sensibilització sobre energia. Coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia, l’Ajuntament de Tiana ha organitzat aquests dies algunes activitats de sensibilitzaicó, la més destacada de les quals és poder il·luminar el pavelló de Tiana gràcies a pedalades dins el repte Esportianitza’t.

El grup municipal de Junts per Tiana proposa anar molt més enllà i afegir-se a la iniciativa de diversos ajuntaments del Vallès i el Baix Llobregat, que han organitzat l’anomenada Marató de l’Estalgia.

En què consisteix la Marató de l’Estalgia?

Es tracta d’una campanya per adoptar bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia en els equipaments municipals amb una motivació afegida: destinar l’estalvi econòmic aconseguit per combatre la pobresa energètica.

Es tracta de reduir els consums d’electricitat, gas i aigua dels equipaments municipals, durant un període determinat de temps –un o dos mesos– respecte als mateixos consums de l’any anterior. Per aconseguir aquest estalvi caldrà implantar bones pràctiques de consum energètic i buscar la implicació dels treballadors i treballadores municipals.

La quantitat econòmica del 100% resultant de l’estalvi energètic aconseguit en el període escollit respecte al mateix període de l’any anterior es destinarà a accions de lluita contra la pobresa energètica.

Quins equipaments poden estalviar?

Els equipaments –entre els quals hi podria haver l’Ajuntament; la biblioteca, la Policia Local, les escoles de primària, l’escola bressol o l’Escola de Música– poden anar comparant, setmanalment, els consums amb el de l’any passat per tenir coneixement dels possibles resultats de les actuacions que hagin pogut fer. Un cop finalitzada la campanya es valora l’estalvi aconseguit i es destinarà l’import a la lluita contra la pobresa energètica.

Un dels impulsors de la iniciativa que ja s’ha fet amb èxit al Vallès i el Baix Llobregat és l’Ajuntament de Granollers. En la primera fase de la campanya, l’Ajuntament va fer reunions i accions formatives als diferents agents implicats i es van distribuir materials de comunicació, conscienciació i sensibilització amb l’objectiu de difondre al màxim la informació a tots els responsables, personal, usuaris i empreses de serveis implicats en l’ús i la gestió dels equipaments municipals.

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.