Protecció de dades investiga l’Ajuntament per filtrar correus electrònics de tianencs al PSC

El 6 de maig, l’Ajuntament de Tiana va rebre la notificació de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades informant que s’ha obert un expedient sancionador contra l’Ajuntament per la presumpta vulneració de la normativa de protecció de dades de caràcter personal. L’Autoritat Catalana investiga si es van filtrar correus electrònics de tianencs i tianenques a l’agrupació local del PSC perquè pogués fer l’enviament massiu que els socialistes de Tiana van fer en diverses newsletters enviades abans i durant la campanya electoral. Llegeix aquí la denúncia.

Qui i què s’investiga

Hi ha dos procediments oberts: un de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades sobre l’Ajuntament de Tiana i un altre de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades sobre el PSC de Tiana (la competència sobre els partits és de l’Estat).

L’autoritat catalana investiga la filtració de les dades privades dels tianencs en possessió de l’Ajuntament de Tiana per a un ús partidista.

L’agència espanyola investiga, en primer lloc, per què el PSC de Tiana va enviar correus electrònics sense el consentiment de molts tianencs i, en segon lloc, per què no va dir d’on procedia la seva base de dades als tianencs que li ho van sol·licitar. O sigui: el PSC de Tiana va amagar com és que tenia els correus electrònics de molts tianencs que mai havien tingut cap contacte amb el partit ni havien donat conformitat per rebre les newsletters.

¿Què passaria si la Casa Blanca hagués filtrat les adreces de correu electrònic de milers de ciutadans nord-americans al Partit Demòcrata per poder fer un enviament massiu en plena campanya electoral? L’escàndol seria gegant. Això és el que investiguen l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i l’Agencia Española de Protección de Datos. Junts va formular diverses preguntes al ple al voltant d’aquesta investigació. L’alcaldessa de Tiana no va respondre.

Com s’ho va fer Junts per enviar la newsletter electoral?

Junts per Tiana també va enviar una newsletter duarant la campanya electoral. Per fer-ho, l’agrupació d’electors va recollir les adreces electròniques dels veïns i veïnes durant la campanya de recollida de firmes i els actes electorals. Junts va seguir el procediment que estableix la llei fent signar els documents pertinents de cessió de dades personals. En el moment de la campanya electoral, Junts va poder enviar la seva newsletter a 80 adreces electròniques legalment. Actualment l’agrupació d’electors compta amb un mailing de 182 adreces. Aquests són els documents que fa servir Junts per Tiana per demanar les dades personals:

  Document protecció de dades 1 (39,4 KiB)

  Document protecció de dades 2 (48,0 KiB)

Qui va interposar la denúncia

La denúncia la va interposar fa mesos Isaac Salvatierra, en aquell moment cap de llista de Junts per Tiana. Ho va fer a títol individual però en va informar a l’agrupació d’electors. De la mateixa manera, Salvatierra va notificar la seva condició de candidat i després regidor a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, en la denúncia mateix i també en el primer dels correus electrònics que es va intercanviar amb el cap de l’inspecció de l’agència, on acabava dient: “També vull ser transparent i dir-los que, per actituds similars a la que denuncio, un grup de veïns i veïnes del poble vam decidir presentar-nos a les passades eleccions municipals (som una agrupació d’electors) i actualment sóc regidor”.

Què diu la Llei Orgànica de Protecció de Dades:

Article 4.6. “Les dades de caràcter personal seran emmagatzemades de manera que permetin l’exercici del dret d’accés, tret que siguin legalment cancel·lats”.

Article 6.1. “El tractament de les dades de caràcter personal requerirà el consentiment inequívoc de l’afectat, tret que la llei disposi una altra cosa”.

Article 10. “El responsable del fitxer i els qui intervinguin en qualsevol fase del tractament de les dades de caràcter personal estan obligats al secret professional pel que fa a les dades i al deure de guardar-les”.

Article 44.3. Són infraccions greus:

d) “La vulneració del deure de guardar secret sobre el tractament de les dades de caràcter personal al qual es rerefeix l’article 10 d’aquesta llei”.

e) “L’impediment o obstaculització de l’exercici dels drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició”.

Sancions previstes per la llei a les infraccions greus: Multa d’entre 40.000 i 300.000 euros.

 

Recull de premsa

Investiguen l’Ajuntament de Tiana per filtrar dades de veïns al PSC abans de les eleccions municipalsTV3

Denuncien l’Ajuntament de Tiana per filtrar dades confidencials al PSCLa Vanguardia

L’Agència de Protecció de Dades nega haver “guiat” la denuncia de TianaLa Vanguardia

Denuncien l’Ajuntament de Tiana per haver cedit dades de veïns al PSCEl Punt Avui

– L’Agència de Protecció de Dades investiga Tiana – Línia Nord

– Investiguen l’Ajuntament de Tiana per filtrar dades de veïns al PSC abans de les eleccions municipals – Directe.cat

Investiguen l’Ajuntament de Tiana per filtrar dades de veïns al PSCAldia.cat

Polèmica per una presumpta vulneració de dades personals feta pel PSC i l’AjuntamentLa Local Ràdio Tiana

 

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.