Convertim les Juntes de Portaveus en un espai de treball: la proposta de Junts

PSC, ERC, CUP i PP aproven apujar un 11% les dietes als regidors

L’equip de govern format pel PSC i ERC, amb el vot a favor de la CUP i el PP, ha apujat les dietes als regidors un 11,28% per a aquest 2016. L’increment figura en el projecte de pressupostos municipals aprovats fa unes setmanes al ple municipal. Cal recordar que el PSC de Tiana va prometre en la campanya electoral del 2011 abaixar les dietes dels regidors un 50%.

CckavVTW0AAhb8b

El mandat passat van incomplir la promesa, congelant les dietes, i ara finalment les han apujat. En total, aquest 2016 l’Ajuntament de Tiana ha pressupostat 103.560 euros en dietes d’assistència per als càrrecs electes. Són 10.500 euros més que el mandat anterior.

El motiu de l’increment són les Juntes de Portaveus, un organisme obligatori segons el Reglament d’Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament de Tiana, que fins ara, o no es reunia o ho feia molt poc. Quan es reunia, l’assistència no estava remunerada. Cada reunió de la Junta de Portaveus costa als tianencs a preu de ple: 250 euros bruts, a multiplicar per sis portaveus i l’alcaldessa: en total, 1.750 euros.

Junts defensa l’existència de les Juntes de Portaveus –no pas que la seva assistència sigui remunerada– però només si serveix com a espai de treball govern-oposició.

“Mai havia cobrat tant per treballar tan poc”, es va queixar el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, al ple.

 

 

En l’última Junta de Portaveus convocada per l’alcaldessa del PSC, Ester Pujol, dimarts 16 de febrer, només es van tractar dues qüestions: el projecte d’urbanització del doble revolt i un avançament –molt incomplet– de les dades de l’enquesta que l’Ajuntament ha fet sobre el Casal.

L’endemà que es fes pública la convocatòria, Junts per Tiana va proposar tractar, a banda dels anunciats, els següents punts:

  • Situació del comerç a Tiana. Junts vol proposar la constitució d’un consell de Promoció Econòmica per abordar de manera conjunta la situació del comerç a Tiana.
  • Taula de treball arran de la moció sobre igualtat aprovada al ple. Junts vol caber com està i si ja s’hi està treballant.
  • Museu a Cel Obert. Volíem que l’equip de govern ens expliqués el projecte després d’anunciar-ho a la premsa.
  • Agenda d’actes compartida amb tots els regidors.
  • Horaris de visita regidors oposició.
  • Qüestions internes: cobertura wifi al despatx de l’oposició i mirar si hi ha la possibilitat d’imprimir via wifi o de disposar d’una impressora que no s’utilitzi.

L’alcaldessa va negar-se a incorporar-ho a l’ordre del dia argumentant que la potestat de decidir-lo és d’alcaldia. En un correu electrònic, també va afegir que “prioritzem complir amb la conciliació que ens hem proposat a l’inici de la legislatura”.

El Reglament Orgànic Municipal deixa clar que les sessions de la Junta de Portaveus no són només informatives per part del govern i que, fins i tot, qualsevol portaveu pot demanar que es convoquin:

Article 97è.- La Junta de Portaveus ha d’ostentar les atribucions següents:

  • Assessorar l’Alcalde en les qüestions la competència de les quals ostenti el Ple Municipal i, també quan l’Alcalde hagi d’adoptar mesures, en cas de catàstrofes o infortunis públics o riscos greus.
  • Assessorar l’Alcalde en aquelles qüestions respecte de les quals l’Alcalde requereixi l’assessorament esmentat.
  • Rebre informació de l’Alcalde en assumptes de transcendència especial.

Article 99è.- La Junta de portaveus s’ha de reunir amb una convocatòria prèvia de l’Alcalde, bé per iniciativa pròpia, bé a instància de qualsevol portaveu, i com a mínim un cop cada tres mesos.

És per això que el grup municipal de Junts per Tiana va formular la següent proposta al ple:

  • Que tots els portaveus puguin aportar temes a la Junta de Govern. Fer un ordre del dia més pactat i més col·laboratiu.
  • Que sigui un espai de trobada per arribar a acords (independentment que després vagin a ple o no).
  • Que es defineixi un calendari de reunions per poder organitzar l’agenda de cada portaveu.
  • Que s’hi puguin aprovar mocions de temàtica general, les menys simbòliques, per descarregar el ple i centrar-lo en temes de Tiana.

Per un sistema de retribució més transparent i més just

Junts per Tiana ha reclamat en diversos plens municipals una reunió –precisament– de la Junta de Portaveus per revisar la qüestió de les dietes, un sistema que remunera la tasca dels regidors a partir de  la seva assistència a diversos òrgans col·legiats com el propi ple, la Junta de Govern o les comissions informatives. El sistema és injust per a alguns regidors que dediquen moltes hores a l’Ajuntament però que, per exemple, com és el cas del regidor del PSC Xavier Doñate, no assisteixen a la Junta de Govern pel fet de no ser tinent d’alcalde.

Cal recordar, a més, que les dietes, tècnicament, són compensacions per assistència; no retribueixen directament una dedicació concreta. No hi ha un vincle entre dedicació i import de les dietes percebudes. Es cobra la dieta si s’assisteix a l’organisme que les preveu i no es cobra si no s’hi va, independentment de les hores de dedicació. Diversos alcaldes catalans –entre els quals l’alcaldessa de Tiana– van estar implicats l’any passat en un procés judicial després que es demostrés que havien percebut dietes a la Federació de Municipis de Catalunya sense assistir a les reunions que les justificaven. L’Audiència de Barcelona va arxivar el cas en primera instància. El tribunal va argumentar la seva decisió perquè, al seu entendre, la Federació de Municipis és una entitat que es regeix pel dret privat i el que faci amb els seus diners no es pot considerar malversació de fons públics. “En el cas de la FMC no ens trobem davant una entitat que gestioni uns serveis públics, sinó davant una associació sotmesa expressament al règim jurídic de la llei d’associacions que, en principi, sembla tenir una naturalesa privada”, escriuen els jutges en l’acta. La Fiscalia Antocorrupció ha presentat un recurs perquè es torni a obrir el cas arugmentant que els diners, tot i estar gestionats per una entitat de règim privat, provenen d’administracions públiques. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no ha resolt el recurs.

Què cobren els càrrecs electes de Tiana?

CckavVSW0AEETHu

Alcaldia (Ester Pujol) i tinents d’alcaldes que són portaveus de grup municipal (Ricard Fabra i Núria Blasco)
  • Un ple al mes (només es remunera un ple al mes): 243 euros bruts.
  • Una Junta de Govern a la setmana (només es remuneren quatre Juntes de Govern al mes), : 234 euros bruts per sessió. En total, 936 euros.
  • Una comissió informativa al mes (només una al mes és remunerada): 93 euros per a la Presidència, 50 euros per a les Vocalies.
  • Una Junta de Portaveus cada dos mesos: 250 euros bruts.

Mitjana mensual estimada: entre 1.397 euros bruts i 1.354 euros bruts.

A les retribucions de l’alcaldessa cal afegir-hi l’assistència a les entitats supramunicipals:

  • Junta de Govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: 420 per sessió (com a mínim 2 cops al mes)
  • Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: 265 per sessió (es reuneix com a mínim un cop cada 2 mesos)
  • Assistència a les comissions informatives: 145 per sessió.
  • Consell d’Alcaldes del Maresme: 65 euros per sessió (es convoca 3 o 4 vegades a l’any).
  • Es desconeixen les dietes que percep com a vocal de la Federació de Municipis de Catalunya (no figura a la web).
A les retribucions del primer tinent d’alcalde Ricard Fabra cal afegir-hi:
  • Assistència als plens del Comarcal del Maresme com a conseller d’ERC (es desconeix l’import, no figura a la web).
Tinents d’alcalde que no són portaveus de grup municipal (Núria Garcia i Marta Guàrdia)
  • Un ple al mes: 243 euros bruts.
  • Una Junta de Govern a la setmana: 234 euros bruts per sessió. En total, 936 euros.
  • Una comissió informativa al mes: 93 euros per a la Presidència, 50 euros per a les Vocalies.

El total estimat, si s’assisteix al ple, a les quatre Juntes de Govern i a almenys una informativa: entre 1.272 euros i 1.229 euros bruts.

Portaveus dels grups municipals de l’oposició (Olga Rué, Isaac Salvatierra, Àlex Rosa i Diego Parra):
  • Un ple al mes: 243 euros bruts.
  • Una comissió informativa al mes: 50 euros per a les Vocalies.
  • Una Junta de Portaveus cada dos mesos: 250 euros bruts.

Mitjana mensual estimada: 418 euros bruts.

Regidors que no són portaveus (Xavier Doñate, Joan Cañada, Jordi Graupera i Cristina Comas):
  • Un ple al mes: 243 euros bruts.
  • Una comissió informativa al mes: 93 euros per a la Presidència, 50 euros per a les Vocalies.

Mitjana mensual: 293 euros (en el cas que s’assisteixi a almenys un informativa).

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.