“No farem d’home estàtic. Així ho canta Pau Riba. No. No ens asseurem aquí veient-les passar”.

Aquest migdia Isaac Salvatierra i Cristina Comas han pres possessió de les seves actes com a regidors de l’Ajuntament de Tiana. Contents i il·lusionats, i amb l’aval de 725 tianencs que ens han votat, el 18% dels electors del 24 de maig passat.

Aquest és el discurs d’investidura que Isaac Salvatierra ha llegit en nom dels dos regidors que comencen avui una nova etapa a l’Ajuntament com a grup municipal a l’oposició i com a tercera força política de Tiana.

 

Veïns i veïnes de Tiana

Il·lustríssima senyora alcaldessa

Regidors i regidores.

Personal de la casa.

 

Parlo en nom de la Cristina Comas i meu. Del grup municipal de Junts per Tiana. Parlo en nom dels 725 veïns i veïnes de Tiana que ens han fet confiança. Parlo amb l’emoció i els nervis del primer dia.

Som la primera agrupació d’electors de la història del poble. I entrem a l’Ajuntament com a tercera força amb un 18% dels vots.

Del poble a la institució. El 15-M i el 9-N en han ensenyat que una altra democràcia és possible. I que els ciutadans ens hi hem d’implicar a fons. No és una lluita nova. Entronca amb les lluites dels nostres avis i dels nostres pares.

El nostre estimat ‘El Més Petit de tots’ és un fill de la revolució. Així el descriu Lola Anglada en el primer capítol del llibre editat el 1937, en plena Guerra Civil.

“El somni és la realitat”. Deien les pintades del maig del 68.

“Error de sistema. Reinicieu, si us plau”. Deien les del 15-M.

I seguim, ara amb l’horitzó del 27-S.

Tal com havíem anunciat, per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, els regidors de Junts per Tiana restem a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l’estat català lliure i sobirà.

Comencem a sortir de la crisi i no podem repetir els errors que la van provocar. “Com més t’observo, millor et comportes”, deia el polític anglès Jeremy Bentham. La transparència, el dret de tot ciutadà a tenir accés a la informació pública, és una mesura anticorrupció, contra el tràfic d’influències i la malversació de fons públics. Que implica un canvi profund en la gestió de la informació municipal. No acceptarem un rentat de cara per anar tirant. No podem començar de nou amb les mateixes bases.

La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini, deia Montserrat Roig. Volem un poble lector, que fomenti la creativitat. Una vila d’art i cultura oberta al Mediterrani. La vila d’art i cultura de l’Àlvar Suñol i dels seus deixebles, com el Mario Tarragó.

Volem un poble educador i amb igualtat d’oportunitats. Un poble és educador en la mesura que és conscient que totes les seves polítiques públiques tenen una repercussió en els aprenentatges i en la formació d’actituds i valors dels seus veïns i veïnes.

Tinguem-ho present, també, en aquesta sala de plens. Siguem dignes de la institució i dels càrrecs que representem. Donem exemple.

Farem valdre des de l’oposició la veu dels 725 tianencs i tianenques que ens han donat suport. Fent oposició, defensarem el nostre ideal de poble. Amb pedagogia. La pedagogia de la política. Amb serenitat. Amb fermesa.

No ha estat possible cap altre acord de govern que el que s’ha esdevingut entre el PSC i ERC.

Teníem sobre la taula una proposta de pacte estable, majoritari, sobiranista, on les esquerres haurien estat majoria. Però no ha estat possible. No hi ha hagut cap conversa seriosa de Junts amb ERC -més enllà d’una primera trobada de cortesia- senzillament perquè ERC no l’ha volguda. Així de clar. I qualsevol altra versió que s’hagi pogut donar, senzillament és mentida. Perquè hi hagi una negociació cal que l’altra part t’agafi el telèfon. Cal que s’avingui a reunir-se. Cal que a la trobada s’hi vagi, almenys, amb una llibreta i un bolígraf. Amb una mínima voluntat de treballar.

A hores d’ara, encara desconeixem quin és el projecte de poble d’ERC, més enllà de les frases genèriques del seu breu programa electoral. Treballin més, sisplau. Treballin més. I, sinó, deixeu-nos passar, que en tenim ganes, i ho farem molt bé.

Puc entendre que molts dels votants d’ERC estiguin decebuts. La nova Esquerra d’en Junqueras, la nova Esquerra que ha triomfat a Alella, a Montgat, El Masnou… A Tiana no ha arribat. I és una llàstima. Pel poble i pel país.

Volem canviar la manera de fer política a Tiana. I començarem canviant la manera de fer oposició. La setmana que ve farem públic el nostre model d’oposició.

Com a càrrecs electes, tenim el deure de fiscalitzar l’acció de govern. No farem d’home estàtic. L’home estàtic, amb uns grans ulls Modigliani, absents, tristos, verds i oberts i una vida fins que els tanqui. Així ho canta Pau Riba. No. No ens asseurem aquí veient-les passar.

Senyora alcaldessa, ara, en la seva intervenció, ens parlarà de la nova governança. Li demano que quan parli de nova goverança ens miri als ulls. I parli sincerament. Governar no és manar. Estengui la mà a l’oposició, sisplau. Escolti’ns. Governaran en minoria. Les dues forces que entrem per primera vegada a l’ajuntament, Junts i la Cup, compartim una especial preocupació per la regeneració democràtica i la preservació de l’entorn i la cultura. Entre els dos, sumem 1.085 vots. El PSC en té 1.094. No ens arraconin.

No caigui en la trampa del poder pel poder. Diu l’Ignasi Aragay, director adjunt de l’ARA, en un article que els recomano: “Quan la política queda exclusivament en mans dels polítics, corre el perill de caure en la pèrdua de sentit i de realitat, en el regne de taifes. El segrest de la política per la política”.

“La política, entesa com l’organització del bé comú, l’hem de fer tots, ha de ser una tasca col·lectiva. La participació política l’hem d’entendre com un servei social obligatori i permanent, que s’exerceix des de la feina, les entitats, la cultura, l’empresa, a les xarxes, arreu”.

Aquest poble l’hem fet entre tots. Entre tots. El tramvia, per posar només un exemple, el va idear l’alcalde Joan Garí. En Lluís Carreras en va recuperar un vagó simbòlic amb l’ajuda de quatre amics. Jo vaig tenir la sort de ser-hi. I ara un altre grup d’amics l’ha tornat a restaurar. Obri el focus. Amb perspectiva s’agafa l’autèntica dimensió de la història.

En Josep Canals, en Bartomeu Puig, la Consol Rosés, la Fe Merlos, en Frederic Corominas… i tants i tants i tants altres. Homes i dones que han lluitat per la Tiana viva. Gent d’esquerres i de dretes, nascuts a Tiana o no…

Quan, en el discurs que ara ens farà, ens parli d’igualtat, pensi també en la diversitat. En la riquesa d’aquest poble i del seu moviment associatiu. És un gran tresor.

Senyora alcaldessa, saludi’ns quan ens vegi pel carrer. No ens giri la cara. Saludi els meus pares, que els tinc preocupats, que fins ara els saludava. No hem fet res dolent. Ens hem presentat a les eleccions perquè creiem que ha arribat l’hora de treballar pel poble des de dins l’ajuntament. La democràcia va d’això.

Un no pot desfer-se en petons permanents amb els avis, sempre a l’aguait de cada possible votant, i després girar la cara als que no necessita.

La política és la capacitat per avançar col·lectivament -col·lectivament, remarco–, per resoldre conflictes i millorar la nostra comunitat. És la capacitat de somiar i de fer-ho possible. Amb honestedat, equanimitat, rigor, esforç i esperança.

M’exalta el nou i m’enamora el vell. Els versos de JV Foix evoquen la nostra Tiana. El paisatge, els referents urbans: l’entorn és memòria col·lectiva. Hi tenim vincles emocionals i no els volem perdre.

No administrin Tiana com un suburbi benestant de Barcelona.

Actuïn amb respecte, sisplau. Per començar, tornin a Tiana el seu nom. El poble es diu Tiana, no Tiana’t.

Volem un poble amb memòria, que miri al futur. I persistirem. Persistirem per fer-ho possible.

Moltes gràcies.

 Escolta aquí el discurs

 

 

_MG_2677

L’Isaac i la Cristina han promès el càrrec de regidors per  imperatiu legal i han votat el candidat de Junts en la investidura fent valer els 725 vots de confiança dels veïns i veïnes de Tiana que han votat l’agrupació d’electors.

” JUREU O PROMETEU, PER LA VOSTRA CONSCIÈNCIA I HONOR, COMPLIR FIDELMENT LES OBLIGACIONS DEL CÀRREC DE REGIDOR DE L’AJUNTAMENT DE TIANA , AMB LLEIALTAT AL REI, GUARDAR I FER GUARDAR LA CONSTITUCIÓ COM A NORMA FONAMENTAL DE L’ESTAT?.”

_MG_2686

La propera setmana, Junts farà públic el nou model d’oposició que aplicarà l’agrupació d’electors durant aquests 4 anys de mandat a l’Ajuntament de Tiana.

_MG_2703

Fotos: Favián Vásquez.

Et pot interessar

Un Comentari

  • Ramon Coll 14 de juny de 2015   Reply →

    Avui,en calma,he llegit el discurs d’investidura de l’ Isaac Salvatierra que vaig poder escoltar amb dificultat des de les escales de l’Ajuntament. És un escrit d’una persona convençuda del que diu. Coneixent a la Cristina i al Isaac faran el que han dit, perquè són bàsicament bones i honestes persones

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.