Jordi Marí: Què és l’accessibilitat universal?

Venedor de l’ONCE, medallista paralímpic Seüll ’88 i Barcelona ’92 i número 6 de la candidatura de Junts per Tiana

 

L’accessibilitat universal la podem entendre com el conjunt de mesures que fan possible que un entorn, bé, servei o mitjà sigui apte per al màxim nombre de persones en condicions de confort, seguretat i igualtat. Un entorn dissenyat i pensat per a tothom suposa un benefici per al conjunt de la societat, ja que totes les persones són susceptibles de tenir limitacions en algun moment de la vida o alguna discapacitat. Hem de fer possible i treballar perquè Tiana tingui el seu pla d’accessibilitat universal.

Les voreres han de ser per a les persones. Segur que si et pares a pensar un moment, alguna vegada quan anaves caminant amb el cotxet del teu nen o nena o amb el carret de la compra, t’has trobat aquell fanal al mig de la vorera, aquell senyal de trànsit, aquell arbre, aquell pal de la llum, aquella paperera… Hem de suprimir les barreres arquitectòniques. Ampliar les voreres perquè qualsevol persona pugui anar còmodament pel carrer. Hem de fer tot el possible per transformar escales en rampes.

 

La  Tiana del segle XXI ha de ser un poble on qualsevol tianenc, tianenca o visitant pugui gaudir sense cap mena de barrera.

 

Tots els semàfors de Tiana han de ser sonors per a les persones cegues. Totes les actuacions i obres que es facin a la via pública haurien de tenir en compte l’accessibilitat i s’haurien de comunicar oficialment abans d’executar-les perquè se’n tingui coneixement.

 

S’ha de treballar perquè les xarxes socials oficials de l’Ajuntament, Facebook, web, Twitter, siguin accessibles i entenedores per a totes les persones. De la mateixa manera, els tràmits que es realitzin a l’oficina d’atenció ciutadana haurien de ser tan senzilles com sigui possible. Hem de dotar els ordinadors de la biblioteca de Tiana amb adaptacions per a l’ús de qualsevol persona, com ara ampliacions de pantalla o sintetitzadors de veu.

 

Igualment, en matèria arquitectònica, s’ha de revisar que tots els edificis oficials compleixin les normes d’accessibilitat. Hem de dotar de subvencions per fomentar que tots els comerços de Tiana siguin accessibles.

 

Volem que els parcs de Tiana siguin inclusius i sense barreres. Han d’estar pensats, tant pel que fa a l’oci i l’esport, a partir d’un disseny universal perquè qualsevol persona, independentment de la seva edat o discapacitat, si la té, pugui gaudir-los.

 

Ens agradaria crear un servei de voluntariat per fer acompanyaments o ajudar persones grans o amb discapacitat.

Vivim en un entorn privilegiat rodejat de la serralada Marina i de la natura, per això hem d’incentivar i aconseguir fer rutes o camins inclusius.

 

Volem que el transport, a més de ser sostenible, també sigui accessible, amb autobusos amb rampes i sistemes d’audició que anunciïn les parades per a les persones cegues o amb deficiència visual. Hem de fomentar un transport a demanda per a la gent gran o amb mobilitat reduïda.

 

Ens agradaria crear un servei de voluntariat per fer acompanyaments o ajudar persones grans o amb discapacitat. No hem d’oblidar que a Tiana hi ha persones discapacitades sense cap mena de feina, per això, dins les nostres possibilitats i segons marca la llei, hem d’intentar que el 2% dels treballadors de la plantilla de l’Ajuntament siguin discapacitats.

 

Hem de fomentar un transport a demanda per a la gent gran o amb mobilitat reduïda.

 

L’accés a la cultura també és un dret fonamental, per això ens agradaria que, en la mesura del possible, les representacions i actuacions estiguin pensades per a tots els públics, introduint audiodescripcions o llengua de signes per a les persones sordes.

 

Un poble educador ha de començar la conscienciació cap a l’accessibilitat universal des de la infància, fomentant una escola inclusiva amb activitats, col·loquis, o xerrades impartides per especialistes del món de la discapacitat. També s’ha de conscienciar la ciutadania en general en aquest tema, com ara amb normes diàries de civisme. S’ha de formar a tots els treballadors i treballadores municipals i treballar amb totes les regidories i consells transversalment en el món de l’accessibilitat.

 

Hem de tenir en compte que l’esport és una gran eina d’integració i inclusió on les persones amb discapacitat poden desenvolupar-se en l’àmbit social i afectiu.

 

Per tot això, la  Tiana del segle XXI ha de ser un poble on qualsevol tianenc, tianenca o visitant pugui gaudir sense cap mena de barrera.

 

Descobreix aquí la bio d’en Jordi Marí

 

Et pot interessar