[bt-red]

POBLE VIU - CONCERTS BOTIGUES-20_miniDonar vida al comerç

El centre comercial de Tiana està immers en una greu crisi. En els últims mesos han tancat 9 comerços. N’hi ha 2 més en traspàs. Cal un pla integral ambiciós, eficaç i imaginatiu per refer l’activitat comercial.

Promocionar i fidelitzar

Engegarem una campanya per promocionar el comerç dins el projecte M’agrada Tiana. Treballarem per impulsar campanyes de fidelització, conjuntament amb els comerciants. Promourem descomptes a la programació cultural o al Tast Tiana.

[color-block class=”col-md-6″ color=”red”]

Ens agrada

L’Espai Cuina’m gestionat per la tianenca Àgata Albero en diversos mercats municipals de Barcelona.

[/color-block]

Com guanyar clients
 • Augmentarem l’activitat cultural al centre del poble els dissabtes al migdia i alguns vespres entre setmana per dinamitzar el comerç.
 • Hem d’aprofitar les botigues i supermercats amb una activitat consolidada perquè actuïn com a reclam per al conjunt de l’eix comercial.
 • Si creem llocs de treball al centre del poble (tal com hem projectat al punt “Un poble actiu”) augmentarà el volum de compradors potencials.
 • Afavorirem la creació de noves ofertes comercials fora del centre.
 • Revisarem la política de compres de l’Ajuntament i donarem prioritat en l’abastament municipal als comerços, serveis i productors locals.

POBLE VIU - CONCERTS BOTIGUES-55Una oferta comercial variada

Prioritzarem els locals de propietat municipal que quedin buits al passatge Moragas per garantir, en la mesura del possible, que a Tiana hi hagi de tot; per exemple, una merceria o una ferreteria.

Tallers de cuina, un reclam

Destinarem un espai del centre a la promoció econòmica, amb una cuina per fer-hi tallers setmanals oberts al poble per promocionar el comerç local, l’alimentació saludable, el producte quilòmetre zero i el tast de vins i caves.

Compres per internet

Establirem un programa específic perquè els comerços i productors que ho vulguin puguin vendre per internet dins la xarxa M’agrada Tiana.

Una moneda local per a Tiana

Estudiarem la implantació de moneda local. Calcularem l’impacte de la mesura amb un estudi com el que està fent l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (LM3). Entre altres factors, caldrà decidir si es crea una moneda en metàl·lic o una moneda electrònica. Per tirar endavant el projecte caldrà el consens del sector econòmic i dels agents socials del poble.

[color-block class=”col-md-6″ color=”red”]

Ens agrada

A Catalunya hi ha unes 20 monedes socials d’àmbit reduït amb diferents nivells de participació dels ajuntaments. Monedes com el RES a Girona , la Turuta de Vilanova i la Geltrú o l’Eco a Manresa són exemples d’aquesta tendència en alça. A tot el món hi ha uns 4.000 sistemes de moneda local. L’exemple més destacat és el WIR, la moneda complementària suïssa per a les pimes. L’alcalde de Bristol cobra tot el seu sou en la moneda local per donar exemple.

[/color-block]

Com funciona una moneda local
 • Una moneda pròpia estimula la circulació de diners dins el poble i enforteix la seva economia. Es pot fer ús d’aquesta moneda a les botigues del poble, que poden canviar-la a l’Ajuntament o seguir el circuit.
 • La mesura promociona el comerç i els serveis i enforteix els vincles entre els seus veïns. També fomenta el consum responsable, sostenible i de proximitat.
 • L’Ajuntament pot pagar part de la despesa pública en moneda local (compra pública, subvencions, salaris públics, dietes dels càrrecs electes, etc). El cobrament en moneda local sempre és voluntari.
 • Els ciutadans poden pagar preus públics en moneda local.
 • Generalment es creen mecanismes per bonificar la moneda local i incentivar-ne la circulació (per exemple, canvi 1€ per 1,10€ de moneda local)

2 comentaris

 • adelina zamarreño 15 de Maig de 2015   Reply →

  Que els botiguers de Tiana es pensen que tots som rics. Que millorin els preus i la gent comprarà més. Apart de la manca d’aparcamen que hi ha al centre del poble.

 • Yeho 17 de Maig de 2015   Reply →

  Si no hi ha un canvi profund en els carrers comercials, és molt difícil qe canvii res. Pots fer activitats culturals amb els cotxes passant contínuament? .Opino qe tot el centre hauria de ser peatonal.

Què n'opines?

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada