Més que un poble gran, volem ser un gran poble

Volem un poble viu per treballar-hi, comprar i fer-hi activitats. Un poble verd pensat per als vianants. Un poble educador, amb igualtat d’oportunitats. Una vila d’art i cultura. Un poble amb memòria, que miri al futur.

Un poble és compartir un horitzó. Només prenent consciència que som un poble el podrem millorar.

› Ens mereixem un poble educador

Entendre l’educació com un tot i avançar cap a un model de poble educador, transversal, en el qual totes les polítiques tinguin una mirada educativa. Un poble és educador en la mesura que és conscient que totes les seves polítiques públiques tenen una repercussió en els aprenentatges i en la formació d’actituds i valors dels seus veïns. Això vol dir que és bàsic ampliar l’institut per tenir-hi el batxillerat però també la cultura, l’esport o la prevenció i la promoció de la salut com a motor de transformació. L’educació és la millor riquesa de totes, la millor inversió, la que ens projectarà al futur i ens farà millorar com a comunitat.

› Ens mereixem un poble viu

Ens cal un centre històric peatonal per passejar i comprar. El comerç necessita més aparcaments (molts més!) i més cultura. Omplim de poble el carrer. També ens calen polítiques decidides perquè els joves no marxin a viure fora i ens cal entendre les persones grans com un actiu més del poble; acceptar l’envelliment com una cosa natural.

› Ens mereixem un poble verd i bonic

Escriu Xuan Bello: “Algun dia, per desgràcia, tindrem la ciutat a la mida de qui ens governa: impersonal, succedània, terriblement allunyada dels que hi han viscut”. El poble viu també ha de perdurar. Cal preservar el nostre entorn. Protegir el paisatge, el centre històric, el patrimoni arquitectònic i els referents urbans. L’espai públic és la memòria col·lectiva. Té una funció social, ambiental i simbòlica. Hi tenim vincles emocionals i no els volem perdre.

› Ens mereixem un poble amb millors serveis

El preu d’alguns dels serveis públics –la llar d’infants, la residència d’avis, el Duet– sembla fet a mida per un model de poble amb un alt nivell de renda familiar. També la disponibilitat limitada de transport públic o les baixes prestacions que ofereixen serveis bàsics com el consultori local (categoritzat com a consultori rural). Però volem equipaments de qualitat per a tothom. Un model de benestar que generi autonomia, no dependència. Un poble just socialment. Avançar cap a la tarifació social o cap a un ibi social.

 

Hem de millorar les polítiques públiques de seguretat i prevenció. Ens mereixem una policia propera, moderna i efectiva que doni resposta a les necessitats actuals.

 

Hem de governar la innovació i posar la gent al focus de totes les polítiques. Governant bé, amb sentit comú. Treballant molt. I creient-nos el gran potencial que tenim. Més que un poble gran, volem ser un gran poble.

 

Aquest és el poble que volem. Esperem que us il·lusioni tant com a nosaltres. Estem preparant el programa electoral per a les eleccions del maig d’aquest 2019. Un pla ambiciós, que volem aplicar amb pas ferm.

La proposta del 2015

Junts Tiana es va presentar a les municipals del 2015 amb un programa centrat en tres eixos. Regenerar l'Ajuntament i revitalitzar el poble en el sentit més ampli, amb respecte amb l'entorn i la memòria col·lectiva.

Consulta el programa electoral del 2015