Espai Cultural

Junts per Tiana ha apostat sempre pel talent local. L’art i la cultura que omple el poble amb un gran ventall interdisciplinari d’artistes, associacions i entitats és el que fa el poble viu. Teresa SoldevilaMario TarragóRicard AymarMarc Soldevila, Enric Monreal, i la reposició de “Les cases pairals de Tiana” de Josep Salvatierra i Xavier Rodrigo han omplert d’art l’Espai Cultural aquests mesos del 2021. També l’art de les joies de Pauet Riba, les cançons de Caïm Riba, i els escriptors locals que van fer un sant Jordi viuRoger Tartera, Quima Utrera, Ferran Vallespinós, Pau Riba i Bea Puerta.

 

Sant Jordi 2021

 

Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa, un dia ple de vida que aquest any hem volgut dedicar als escriptors i escriptores de Tiana. Durant tres dies s’han pogut fullejar i comprar llibres i la música d’autors tianencs, alguns d’ells ja fora de mercat, a l’Espai Cultural, en unes jornades dedicades a les lletres tianenques. Una festa de les lletres amb alguns dels autors presents per signar els seus títols com Pau Riba, Ferran Vallespinós, Joaquima Utrera, Astrid Izquierdo, Roger Tartera, Pauet Riba,  Bea Puerta “La Suelta” i Caïm Riba que va presentar el seu darrer disc “Llunes de Plutó”.

‘Estimada tia Anna’

 

La història de Tiana és la suma de milers de petites històries individuals, de personatges, alguns anònims, altres de més populars, que amb la seva dedicació han anat construint pas a pas la vila que avui coneixem. I és que som com som gràcies en bona part als que ens han precedit. El paper de la dona a Tiana, igual que en altres municipis, ha quedat tapat al llarg dels anys i amb una manca de visibilitat, segons l’època, difícil de trencar. El poble s’ha anat transformant i amb ell la posició de la dona en la societat. Però al llarg dels segles, diferents dones han marcat part de la història local.

Cuidar-se un/a mateixa, cuidar les persones, cuidar la natura, cuidar els recursos humans, materials, patrimonials, d’entorn i econòmics del poble forma part de la sensibilitat i tarannà de les dones de Tiana. Petites accions del dia a dia i reivindicacions col·lectives d’incidència social i política es canalitzen amb la coeducació, la igualtat d’oportunitats, formal i de tracte, la diversitat cultural, la sororitat entre dones, l’ecofeminisme, la participació comunitària, la salut, el teatre social, la justícia global… Tot plegat amb l’objectiu de fer sostenible la vida, posant-la al centre de totes les coses.

‘Alegria’

 

Color i tècnica. Explosió de colors en dies de Festa Major i virtuosisme a la manera dels grans pintors de segles passats.

15 artistes de Tiana, reunits per primer cop, formen aquesta exposició col·lectiva que obre l’Espai Cultural de Junts per Tiana. Els germans Santilari, Tarragó, Fletxa… Tots beuen, en part, de l’Àlvar. Padrí i mecenes, referent de molts d’ells, Àlvar Suñol, un dels pocs artistes modernistes vius, encomana l’ofici i la passió per la tècnica als seus deixebles i els porta cap a l’expressionisme i el realisme. Les 24 obres exposades en són una mostra.

Present i futur de l’art tianenc unit al voltant de la il·lustradora Lola Anglada, filla adoptiva de Tiana, en el 35è aniversari de la seva mort. Un dibuix amb la Plaça de la Vila engalanada per Festa Major i el projecte dels frescos per a la parròquia de Sant Cebrià, rebutjats pel mossèn i mai realitzats, tanquen el cercle expressiu i perseverant d’aquesta Tiana d’art i cultura.