Carnestoltes

La festa de carnestoltes comença el dijous gras i porta la disbauixa fins dimecres de cendra, dia de l’enterro de la sardina. El 1978 es recupera la festa a Tiana. Tradicionalment a Tiana el carnestoltes s’ha celebrat el dissabte amb rua infantil a la tarda o al matí i ball i concurs de disfresses a la nit. Hem tingut arribu de Rei Carnestoltes al matí, a la tarda i a la nit. A peu i amb carrosses. Amb tabalers i amb De Mortimers. El Club Patinatge Tiana, que organitzava la festa infantil, els Descorxats que van revitalitzar la nit de Carnestoltes i l’Agrupació Artística del Casal creant la rua de nit, són les tres entitats que més s’han implicat en la festa que ha tingut grans artistes de la disfressa. Grups com els de la Ciutadella; la Carme i la Núria; La Fe, la Teresa, la Belén i la Glòria; i la Joana i l’Antonio, i les disfresses de l’Angelines i els germans Pedro, omplien de color la nit de Carnaval al Casal.

Salvem can Riera

Els exalcaldes Ester Pujol i Emili Muñoz encapçalen una foto, juntament amb Isaac Salvatierra, guanyador de les eleccions municipals per Junts per Tiana, per defensar el projecte de can Riera sorgit de la participació ciutadana per promoure la cultura, la gastronomia, l’enologia i el comerç local. Els acompanyen 4 dels regidors de cultura dels darrers 20 anys: Maria de Gador Ayra (ERC), Francesc Riera (PSC), Abel Queralt (Gent pel progrés de Tiana) i Núria Blasco (PSC). L’exregidor i actual primer secretari del PSC, Xavier Doñate, i els regidors i regidores de Junts per Tiana i Gemma Liñán, coordinadora de l’assemblea de Junts, tanquen els càrrecs institucionals de la instantània. Amb ells, una representació de Can Boter, un dels exponents artístics del poble, músics i artistes diversos i tianencs abocats a la cultura de fa anys, el coordinador d’Òmnium Cultural a Tiana, un exsíndic de greuges, una membre de la llista de Jxcat i veïns i veïnes de totes les edats. Tots reclamant Can Riera com a equipament cultural i una rectificació de l’equip de govern (ERC-PSC-JXCAT) que ara hi vol fer oficines.

Idees per a Tiana

Escoltar i trepitjar el carrer. Són dues coses senzilles, que no costen diners i que són fàcils de fer. I són dues coses que els veïns i veïnes de qualsevol poble demanen als seus representants.

Mirar-ho tot des de l’òptica de la plaça de la Vila empetiteix. S’ha d’obrir el focus.

Per això durant aquests quatre anys no ens hem mogut del carrer. Com fèiem abans de la creació de l’agrupació d’electors. Com fèiem abans de Junts per Tiana.

Aquests darrers mesos, a més, vam dir: per què no anem a buscar idees per Tiana? Les idees que tenen els veïns i veïnes. I per què no ho fem a casa seva?

I així va començar un projecte participatiu que ha servit per fixar les prioritats del programa electoral a banda de prendre bona nota de tot el que passa i preocupa a cada zona i que és fàcil o difícil de solucionar.

Som poble

Un poble és compartir un horitzó. Només prenent consciència que som un poble el podrem millorar. Així és com vam plantejar l’octubre del 2018 l’exposició Som Poble, que va aplegar més de 400 visitants al Casal. A través del joc i de les sensacions vam reivindicar el dret al poble com a espai de trobada. Una gran metàfora de participació ciutadana. A l’exposició vam recollir moltes idees per Tiana.

La màquina del temps

L’exposició Som Poble també va ser un viatge en el temps. Un joc de memòria històrica per recordar la inauguració del mític tramvia de Montgat a Tiana el 16 de setembre del 1933.

Col·loquis i tertúlies

Sopar tertúlia amb l’alcaldessa de Badalona Dolors Sabater. Maig 2016.

La Tiana accessible. Passejada pels punts foscos de la mobilitat al centre del poble. Juliol 2016.

Volem més transport públic. Campanya a xarxes per una millora del transport públic. Febrer 2017.

Volem acollir, col·loqui sobre la crisi del refugiats amb Proactiva OpenArms, Casa Nostra Casa Vostra i Fundació Acsar. Març 2017.

Quin centre volem, cotxes o vianants? Col·loqui sobre la pacificació del centre. Maig 2017.

Presentació del llibre ‘Jo també porto llaç groc’, de Maria Xinxó. Octubre 2018.

Reunions de treball

Ens reunim cada dues setmanes en assemblea al Casal o a l’Escorxador. Les assemblees són obertes a tot el poble. Segons el codi ètic, només es pot votar si s’ha assistit a les dues últimes reunions i s’ha signat el manifest. Si voleu assistir-hi, podeu contactar amb nosaltres o venir-hi directament. Anunciem la convocatòria a l’agenda i per Facebook.

Amb els veïns

Junts Tiana som presents al carrer, copsant el pols del poble. Els seus neguits, les seves il·lusions. Fa tres anys que treballem per fer un poble viu. Per això és molt important que en aquests últims mesos veïns com els del carrer Sant Antoni, Les Costes, Els Vessants, La Ciutadella, el carrer Sant Jordi o el camí de Can Besora s’hagin empoderat i s’hagin arremangat per fer un poble millor. Una de les nostres tasques ha estat donar-los suport i amplificar les seves demandes.

Salvem les rieres

La Riera de Tiana han estat històricament la via natural d’accés al poble. La Riera d’en Font és el gran espai verd que uneix el nucli antic amb les noves urbanitzacions. Actualment les rieres s’han convertit en l’habitació dels mals endreços del poble i alguns trams semblen un abocador. El març del 2018 vam portar al ple municipal una moció per la recuperació i el manteniment de les rieres.

Ni un cor trencat més

Junts per Tiana va impulsar el 2018 la creació del consell d’urbanisme, l’espai municipal que ha d’obrir un gran debat de poble sobre la preservació del nostre entorn i la nostra identitat. D’aquest consell n’hauria de penjar el grup de treball que ha d’ampliar el catàleg de patrimoni.

Junts vetllarà perquè el consell eviti haver de posar més cors trencats, amb enderrocs, obres que no respecten els orígens del poble o edificis i llocs singulars que s’estan deteriorant.