Montalegre Vilà Cuní

(Tiana, 1919  – ??)

 

L’origen de Tiana descansa entre can Cirera, can Montcerdà i ca l’Andreu, al nord de l’ermita de l’Alegria. Una ermita romànica en la zona més poblada de Tiana. El culte a la verge de l’Alegria es remunta al segle XV i a la confraria de pescadors. L’any 1908 es fa el primer aplec el dilluns de Pasqua. Durant la Guerra Civil, però, l’ermita es fa servir de corral i les milícies saquegen el temple.

 

 

L’any 1954 comença la gran restauració del temple de la mà d’una dona: Montalegre Vilà de can Fàbregas. Guanya la col·laboració de la ciutadania per comprar bancs, per fer la instal·lació elèctrica, els frescos de Josep Mª Serra Goday, els goigs i la campana, cedida per la Cartoixa.

I l’aplec. Montalegre Vilà recupera l’aplec. Lloc de romeria de persones de fe, creients de totes les contrades i punt de trobada de generacions de tianencs i tianenques. Les persones qui la van conèixer la descriuen com una dona forta, vital i incansable. Una dona lluitadora enmig d’un món d’homes que va treballar per restaurar una part de la història de Tiana encara viva.

 

Una dona lluitadora enmig d’un món d’homes

 

Montalegre Vilà Cuní

Montalegre Vilà Cuní

Recupera l'Aplec de l'Alegria

Lola Anglada Sarriera

Lola Anglada Sarriera

Dibuixant i narradora infantil

Dolors Solà Graells

Dolors Solà Graells

Fundadora del Club Do–na

Consol Rosés Garcia

Consol Rosés Garcia

Fundadora del Club Patinatge Tiana

Elionor Canas Vázquez

Elionor Canas Vázquez

Directora de la Societat Coral Joventut Tianenca

La dona a l'Ajuntament de Tiana

La dona a l'Ajuntament de Tiana

20 dones han estat regidores des de la instauració de la democràcia