La dona a l’Ajuntament de Tiana

 

 

 

Actualment hi ha sis dones al ple de Tiana d’un total de 13 regidores i regidors. Junts per Tiana, amb 3 regidores, és el grup municipal amb més dones: Cristina Comas, Núria Amado i Susanna Capell.

 

Aquest mandat, juntament amb l’anterior, són els dos períodes amb més regidores des de l’inici de la democràcia a Tiana. Però no sempre ha estat així. De fet, hi hagut mandats on no hi hagut ni una dona en representació política a l’Ajuntament. En 41 anys, 20 dones han estat càrrecs electes a Tiana.

 

La primera regidora tianenca va ser Fe Merlos. Es va presentar a la llista de CiU el 1979 i va estar a l’Ajuntament durant un mandat, fins al 1983.

 

No és fins al 1987 que una dona no encapçala una candidatura. Va ser Montserrat Fernández, pel PSC. Fernández no aconsegueix la vara d’alcaldessa, però sí que entra a l’Ajuntament com a regidora de l’oposició fins al 1991.

 

Fins al 1995 no entra la tercera dona a l’Ajuntament de Tiana. És Maria de Gàdor Ayra, regidora de cultura per ERC en el pacte entre PSC-ERC-ICV. Torna l’any 2001 amb la dimissió del portaveu del grup republicà, Miquel Navarro.

 

Maria de Gàdor Ayra comparteix espai al ple amb una de les regidores més jove que hi havia a Catalunya el mandat del 1995 al 1999: Anna Palau, d’IC-V. Palau entra a mig mandat substituint Pere Sánchez. Tot i que la seva formació política estava al govern, la seva entrada provoca una crisi en el pacte i es queda a l’oposició.

 

El 2003, quan Gent pel progrés triplica la seva representació, entra al consistori Cel·la Fort i Maria de Gàdor Ayra repeteix.

 

El 2007 el PP fa un canvi de cap de llista i Manuel Gonzalo, que havia entrat per primer cop a l’Ajuntament el 1995, plega. El substitueix Ramona Martos com a candidata. Però Martos es queda a les portes del consistori. El PP no aconsegueix aquell any representació municipal.

 

Aquell mateix any Maria Antònia Fort entra com a regidora de govern per Gent pel progrés de Tiana. Plegaria el 2011 amb el canvi de govern. Olga Rué s’estrena també el 2007 com a regidora per CiU formant part del pacte amb Gent. Aquell any el PSC presenta a les seves llistes Ester Pujol i Carme Cervera, que entren totes dues al ple formant part de l’oposició.

 

El 2011 Tiana investeix la primera alcaldessa. Ester Pujol pren el relleu a l’alcaldia després d’haver substituït com a cap de llista l’exalcalde Ferran Vallespinós. Al seu equip hi ha Núria Blasco, que entra per primer cop al consistori. Montserrat Mallol s’estrena com a regidora per Gent pel Progrés.

 

Ester Pujol i Olga Rué encapçalen les llistes del PSC i CiU de les eleccions municipals del 2015. Pujol revalida l’alcaldia i Rué és la cap de l’oposició. Aquest mateix any entren pel PSC Núria Blasco i Núria Garcia; per Junts per Tiana, Cristina Comas, i per ERC, Marta Guàrdia.

 

L’any 2019 és l’any amb més dones candidates. Tres en total: Marta Martorell, per ERC, Mari Carmen Ballester, per Podemos, i Sònia Capilla per C’s. Només obté representació Martorell. Aquest mandat es manté la representació amb 6 regidores. Per ERC, Marta Martorell i Mireia Salvadó, que va dimitir després d’estar 6 mesos només en el càrrec i la substitueix Gemma Rosés; Marta Guàrdia, que es presenta per a Junts per Catalunya després d’abandonar ERC a mig mandat anterior, i Cristina Comas, Núria Amado i Susanna Capell, per Junts per Tiana.

 

Montalegre Vilà Cuní

Montalegre Vilà Cuní

Recupera l'Aplec de l'Alegria

Lola Anglada Sarriera

Lola Anglada Sarriera

Dibuixant i narradora infantil

Dolors Solà Graells

Dolors Solà Graells

Fundadora del Club Do–na

Consol Rosés Garcia

Consol Rosés Garcia

Fundadora del Club Patinatge Tiana

Elionor Canas Vázquez

Elionor Canas Vázquez

Directora de la Societat Coral Joventut Tianenca

La dona a l'Ajuntament de Tiana

La dona a l'Ajuntament de Tiana

20 dones han estat regidores des de la instauració de la democràcia