Carme Donada Bosch

(Banyoles, Pla de l´Estany, 1923 – Tiana, 2014)

Llevadora

La població creix i es dispara al segle XXI fins a arribar als actuals 8.840 habitants. El primer cens conegut data del 1359 amb 320 habitants. A finals del segle XX, l’any 1999, Tiana té 5.565 habitants i es calcula que el 65% ha vingut al món gràcies a Carme Donada i Bosch, la llevadora de Tiana. Donada va ser proclamada Tianenca del segle XX l’any 1999 per votació popular. Durant 40 anys va ajudar a néixer tianencs i tianenques.

El primer part que assisteix és el de la Carmiña, la filla del carter del poble, l’Antoni Nieto. Carme Donada arriba a Tiana l’any 1944, amb 23 anys. Exerceix de practicant i llevadora després de l’experiència obtinguda a la Maternitat de Barcelona, un cop acabats els estudis universitaris.

 “Néixer a casa era més bonic. Tothom estava content/a”

 

Arriba a Tiana quan el poble és només el centre, les masies disseminades i comencen a haver les primeres cases al passeig de la Vilesa, l’avinguda Onze de setembre i el carrer Matas. Fins que es jubila, l’any 1975, està de guàrdia les 24 hores al dia per atendre qualsevol urgència, tant de Tiana com de Montgat.

 

Un any abans de la seva mort, l’agost del 2013, gravem aquest vídeo on explica com parien les dones a casa a mitjans del segle XX.

 

 

 

Montalegre Vilà Cuní

Montalegre Vilà Cuní

Recupera l'Aplec de l'Alegria

Lola Anglada Sarriera

Lola Anglada Sarriera

Dibuixant i narradora infantil

Dolors Solà Graells

Dolors Solà Graells

Fundadora del Club Do–na

Consol Rosés Garcia

Consol Rosés Garcia

Fundadora del Club Patinatge Tiana

Elionor Canas Vázquez

Elionor Canas Vázquez

Directora de la Societat Coral Joventut Tianenca

La dona a l'Ajuntament de Tiana

La dona a l'Ajuntament de Tiana

20 dones han estat regidores des de la instauració de la democràcia