Tiana i el transport públic

Des de principis d’any que Junts per Tiana treballa per a millorar el transport públic. És un dels compromisos inclosos en el programa electoral que s’han desplegat al llarg del 2017 amb un informe, dues mocions i una campanya amb l’animació del dissenyador tianenc Jordi Santamaria.

Per què? Quin transport públic tenim i quin transport públic volem?

 

Per què ara?

Dependència del vehicle privat

Un gran nombre de tianencs i tianenques es desplacen cada dia en vehicle privat a Barcelona per treballar o estudiar. Ara mateix, a Tiana la connexió en transport públic a Barcelona està lligada al tren. Això implica: més temps, en el cas que es vagi en autobús fins a l’estació de Renfe, o més diners, pels qui deixen el cotxe a l’aparcament regulat de Montgat i després agafen el tren. El temps aproximat de connexió Tiana-Barcelona en transport públic oscil·la, segons la zona de Tiana, l’hora i la línia, entre 1 hora i 10 minuts i 1 hora i 50 minuts. Les freqüències de pas tenen buits importants, com, per exemple, entre les 22.20 h. i les 23.30 h. per pujar de Montgat a Tiana des de l’estació de Renfe. Altres municipis del Maresme, com Alella, ja disposen d’un autobús directe que arriba en 30 minuts al centre de Barcelona.

Un 43% dels desplaçaments a la comarca del Maresme en dies feiners es fan amb vehicle privat, segons l’Enquesta de Moblilitat en Dia Feiner (EMEF) 2015 de l’Autoritat Metropolitana del Transport. Els motius pels quals els ciutadans utilitzen el vehicle privat són els següents: “És més còmode” (26%), “Manca oferta transport públic” (22%) i “És més ràpid” (18%), entre altres.

Segons l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana (EMQ) 2006 de l’ATM, dels 24.435 desplaçaments realitzats pels residents a Tiana en dia feiner, el 70,5% es fan en transport privat, el 15,7% en modes no motoritzats i el 13,8% restant en transport públic. El 61,4% dels desplaçaments en un dia feiner (14.996) són moviments de connexió (de Tiana amb altres municipis). Les principals destinacions són Badalona (33,9%) i Barcelona (25,8%). La mobilitat personal (compres, oci, acompanyar persones, gestions…) predomina sobre la mobilitat ocupacional (treball i estudis). En dia feiner, un 54% dels desplaçaments són originats per motius personals i la respectiva tornada a casa, i un 46% són generats per motius ocupacionals (més la tornada a casa).

Barcelona prohibirà l’entrada dels cotxes contaminants a finals d’aquest any els dies d’episodi ambiental

La lluita contra la contaminació de l’aire a l’àrea metropolitana, una urgència de salut pública del país, només podrà ser efectiva amb un transport públic eficient, ràpid, econòmic, còmode i ecològic. El servei que disposen ara mateix els tianencs i tianenques és insuficient. A partir de finals d’aquest 2017, quan es declari un episodi de contaminació ambiental a Barcelona, la meitat dels cotxes matriculats de l’àrea metropolitana –els que no disposen del distintiu ambiental de la DGT–, no podran entrar a la capital catalana. La mesura serà permanent a partir del 2020.

Aquí podeu veure què estan fent l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona per lluitar contra la contaminació de l’aire:

La connexió amb Can Ruti

El Pla d’Actuació Municipal de l’Ajuntament de Tiana (2016-2019) preveu proposar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) “una connexió amb autobús directe a Barcelona”. També planteja “afavorir un sistema de transport públic consensuat amb l’AMB que ens permeti accedir a la zona de Can Ruti amb facilitat i directament a través de la B20”. L’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona és l’hospital de referència per al terciarisme i per a urgències oftalmològiques i pediàtriques dels residents de Tiana. La durada en transport públic des del poble és de més d’1 hora i cal fer transbord a més d’una línia d’autobús.

El cas d’Alella

El servei de bus Expres.cat a la comarca del Maresme ha registrat més de dos milions d’usuaris en els últims dotze mesos. Aquesta xifra prové de les dues línies que a hores d’ara hi ha al Maresme: la que uneix Mataró amb Barcelona –estrenada el febrer del 2015 amb 1,5 milions de viatgers– i la que fa el trajecte entre la capital del Maresme, Granollers i Sabadell, que va entrar en funcionament el setembre de l’any passat, amb més de 600.000 usuaris els últims 12 mesos.

Ara, a més, el territori disposa des de el 7 de novembre de 2016 de la tercera línia d’autobús exprés, que uneix Alella amb Barcelona i Vallromanes, i que ha estat batejada com a e19. Es calcula que aquest nou trajecte podrà ser utilitzat per uns 117.000 viatgers a l’any aproximadament, i permetrà als usuaris d’Alella disposar de més freqüència de pas per anar fins a la Barcelona. La nova línia ofereix vuit freqüències més per sentit, de manera que hi han 20 expedicions d’anada i 20 de tornada, de dilluns a divendres feiners, excepte a l’agost.

Així treballa Junts

Com tots els projectes que Junts per Tiana porta al ple municipal, la moció és fruit d’un treball previ de recerca. En aquest cas, la tasca ha estat coordinada per Ramon Coll.

Aquí podeu llegir l’informe sobre el transport públic a Tiana de Junts.

  Informe de Junts per Tiana sobre el transport públic (76,7 KiB)

Aquí podeu llegir la moció presentada al ple de febrer.

  Moció transport públic (123,5 KiB)

Aquí podeu llegir la moció presentada al ple de desembre.

  Moció Transport Públic (Desembre) (94,3 KiB)

 

Foto de capçalera: J.A. Solsona (1996)

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.