50 anys esperant el local del CAU: ara és el moment

L’any que ve el CAU farà 50 anys del seu naixement. Els seus valors s’han anat transmetent a centenars d’infants i joves del poble. En Patxi Rodrigo, primer cap de l’Agrupament Escolta Roger de Flor de Tiana, i en Joan Tartera, fundador de l’entitat, han deixat darrera seu un estol de tres generacions de monitors que des de finals dels anys 60 han treballat seguint els valors que marca els Minyons Escoltes de Catalunya: Educar a infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixment personal per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromesos amb la societat.

Molts dels joves que han treballat cada dissabte a l’Agrupament Escolta Roger de Flor són fills, nets i nebots dels seus fundadors i dels diferents caps que han anat deixant petjada en aquesta entitat i, de retruc, al poble.

Des de fa 5 dècades, els nenes i nenes de Tiana escoltes han fet un peregrinatge per diversos locals, tots ells en males condicions. Això també ho han heretat dels seus antecessors. Primer, al local alçat de la Catequística Parroquial, després, als baixos de la casa que ocupava el tram central on ara s’ha obert la recta, i ara al local de lloguer del carrer Doctor Mascaró, petit, sense llum i sense sortida d’emergències.

Aquests dies volta per les xarxes un escrit que el periodista Carles Capdevila va fer fa 10 anys a l’Avui, inclòs al seu nou llibre, i que sembla fet expressament pel CAU de Tiana:

“L’administració els dóna l’esquena i els nega el dret a fer servir les escoles públiques (perfectament desaprofitades els dissabtes) per intentar que s’ofeguin en petits locals d’entitats que sovint són literalment uns caus, però ni així pleguen”. Llegeix aquí tot el text.

 

 

Ja ha arribat l’hora de donar-los un local en condicions. L’equip de govern ha inclòs el projecte del local del CAU en els pressupostos consultius (que no participatius). De manera que, si no surt escollit, aquest any tampoc tindran local.

Des de fa gariebé dos anys, Junts per Tiana ha anat fent seguiment de les negociacions entre els responsables de l’Agrupament Escolta Roger de Flor i l’equip de govern per tirar endavant el nou local. Ho hem fet d’una manera discreta i silenciosa. No ha estat fins ara que, veient que l’equip de govern torna a posar condicions a la seva construcció, ara amb els pressupostos consultius, que hem decidit portar-ho a ple.

Què passarà si el nou CAU no surt com a projecte escollit en el procés consultiu dels pressupostos municipals?

Junts per Tiana porta al ple municipal del mes de maig la pregunta perquè l’equip de govern expliqui quin és el projecte de futur per a l’Agrupament Escolta Roger de Flor, que arrossega problemes de seguretat i espai en el local on es fan les activitats.

El CAU treballa amb 97 infants cada setmana en un espai reduït i que no reuneix les mesures de seguretat adients. L’espai, un local de lloguer al carrer Doctor Mascaró, està en una situació de provisionalitat des de fa anys.

Els responsables del CAU fa temps que treballen amb l’equip de govern en el nou projecte de local. Han exposat les seves necessitats i tot el que hauria de tenir el local per poder fer les activitats en condicions. Ara, quan semblava que ens trobàvem a la recta final, el projecte ha aparegut en el llistat dels pressupostos consultius que es portarà a votació entre la població.

L’Ajuntament té 515.000 euros provinents del romanent del pressupost del 2016 que es destinaran al projecte que esculli la ciutadania. Entre els projectes hi ha: Can Riera, el CAU, la casa de la Delfina, un aparcament i el parc Doctor Mascaró.

Més d’un any negociant

Per fer el nou CAU l’equip de govern va nomenar una comissionada que ha estat fent de lligam entre l’Agrupament Escolta i l’equip de govern. Durant més d’un any s’han marcat les necessitats i s’ha apuntat com podria ser el nou local. Tot i que mai s’ha especificat la ubicació definitiva, en un moment de les negociacions, es va citar can Gaietà.

El model del nou local també apuntava a compartir espai amb altres entitats. Però ara per ara no hi ha res definit.

… i un projecte en marxa

La Junta de Govern Local, en què només hi assisteixen l’alcaldessa i els quatre tinents d’alcalde, va aprovar el 28 de setembre del 2016 el contracte menor de redacció del projecte bàsic i executiu del CAU. El projecte es va adjudicar a Llongueras Clotet Arquitectes per un valor de 17.363 euros. L’equip de govern, però, no ha presentat mai el resultat final del projecte als grups municipals.

Foto capçalera: Agrupament Escolta Roger de Flor Tiana

Et pot interessar

Un Comentari

  • JOAN TARTERA AZUARA 2 de maig de 2017   Reply →

    Només un aclariment sobre el local de l’A.E.Roger de Flor:
    El primer local que tinguèrem foren els baixos del que llavors era l’Academia Clavé, al carrer del Centre. Del qual ens van treure dient que hi volien fer una capella o un gimnàs (cap de les quals es va fer). El segon local es va construir als terrenys de la Catequistica i es sufragà amb les quotes , rifes, fires i amb la col.laboració d’un pare, en Serafí Sancho, que hi treballà gratuitament quan plegava de la feina, i que ho feu des de el començament fins el final de l’obra. També val la pena dir que el que era rector llavors no veié amb bons ulls la
    instal.lació del CAU als terrenys catequistics. Tampoc sabem el perqué ens van fer fora dels
    baixos de l’Academia Clavé, però us puc assegurar que no fou pel mal comportament dels
    escoltes ¡ni dels que n’erem caps.

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.