Transparència: els deures pendents de l’Ajuntament de Tiana

L’1 de gener ha entrat en vigor el Títol II de la Llei de la Transparència que afecta els ajuntaments. A Tiana, el més calent és a l’aigüera. Bona part de la informació que l’Ajuntament hauria de fer pública per llei encara no hi apareix per falta de voluntat política i de planificació.

L’equip de govern hauria d’haver creat fa mesos una unitat de Transparència -amb un curs de formació específic per als treballadors municipals- que gestioni els canvis profunds en la gestió de la informació municipal necessaris per adaptar-se al nou marc.

La llei obliga el consistori a posar en marxa el Portal de la Transparència municipal, un espai web diferenciat amb informació municipal permanent, actualitzada, comprensible, reutilitzable i contrastable amb la font original.

Aquests són alguns aspectes pendents que hauria d’incloure el Portal de la Transparència, segons la llei aprovada pel Parlament:

  • Els pressupostos, amb el detall de les partides anuals i les dades de la seva execució trimestral i liquidació.
  • EI compliment dels objectius d’estabilitat pressupostaria i sostenibilitat financera.
  • Els plans de caràcter general o sectorial, amb criteris i metodologia per avaluar el grau de compliment.
  • L’inventari general sobre el patrimoni municipal.
  • Les retribucions, dietes, les activitats i els béns dels membres del govern (cal penjar la declaració de béns de cada regidor, també les dietes que perceben els membres del govern a òrgans col·legiats, o sigui, de la Diputació, de l’Àrea Metropolitana, del Consell Comarcal, de la Federació de Municipis).
  • Les retribucions dels empleats públics, agrupada en funció dels nivells i els cossos
  • Cal publicar tots els contractes subscrits, inclosos els patrimonials i els menors (el contracte amb el Duet, per exemple).
  • Cal publicar tota la informació sobre licitacions en tràmit (si s’ha prorrogat la licitació del bar del Casal, hi ha de figurar, per exemple).
  • Els convenis: (els convenis signats amb l’Ajuntament de Montgat, per exemple)
  • La relació actualitzada de les subvencions i els objectius que es pretén assolir amb cada subvenció.
  • Una avaluacio permanent dels serveis públics
  • Un espai de participació ciutadana on es puguin fer queixes i preguntes
  • El Registre de Grups d’Interès. Un registre que ha de crear l’Ajuntament amb les persones i organitzacions que treballen per compte propi i que tenen relació en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques.

La Llei de la Transparència ha de ser un punt de partida per garantir que el veïns de Tiana tinguin més control democràtic sobre la gestió municipal.

Les administracions públiques han de donar compte a la ciutadania de la seva activitat i de la gestió dels recursos públics que s’han posat al seu abast. És un dret de tot ciutadà poder accedir a la informació pública, entesa en sentit ampli: tant la que ha estat elaborada per la mateixa administració com la que té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o l’exercici de les seves funcions.

Volem un poble crític, exigent i participatiu. Comencem a sortir de la crisi i no podem repetir els errors que la van provocar. La transparència, el dret de tot ciutadà a tenir accés a la informació municipal, és una mesura anticorrupció, contra el tràfic d’influències i la malversació de fons públics, que cal aplicar sense matisos ni escenificacions.

Aquest és el programa de Transparència de Junts per Tiana

Et pot interessar

Un Comentari

  • mario bofill pareras 11 d'octubre de 2015   Reply →

    Benvolguts
    Hauriem d’aplicar la transperencia en les despses del programa Retrobem-nos, començant per la petanca.
    es dificil saver que es el que paga l’ajuntament i que la diputacio
    – cal preguntar-se el mobiliari urba colocat al Carrer del centre – des de el Sidicat al Casal dels avis – uns tarongers dins un cubells de plastic
    – aquest es l’espai urba en el que tindrem de passejar els avis de Tiana
    – sincerement crec es una despesa inutil queara s’ha barrajat amb la conexio passeig vilesa -Isaac Albeniz
    CAL SEGUI D’APROP LES DEPESES I SOBRE TOT LES BRES MENORS.

    salutacions cordiañ

    Mario

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.