Salvatierra: “No volem ser corresponsables ni dels preus, ni del model de gestió del Duet”

Junts per Tiana ha votat en contra de les noves tarifes del complex esportiu Jordi Marí. Per què? Aquí teniu els arguments exposats al ple municipal pel portaveu Isaac Salvatierra:

“El nostre grup vota en contra de la proposta d’acord per 2 motius:

1. Perquè les tarifes del Duet no ens semblen correctes, ni tan sols congelades. L’oferta de preus creiem que no és compatible amb les d’un complex esportiu de concessió municipal. Volem recordar que el complex esportiu Jordi Marí està construït en terrenys municipals i que l’Ajuntament va sufragar el 30% del cost de les obres: 1 milió 200.000 euros.

2. El segon motiu pel qual no estem d’acord amb aquesta proposa és genèric, de principis. No podem assumir de cap manera el model de gestió d’aquest gimnàs i piscina coberta, tal com està previst en el contracte signat l’any 2003. Per diferents qüestions:

No podem assumir el tipus de concessió:

Volem recordar que la reivindicació històrica d’aquest poble era tenir una piscina coberta municipal. L’any 2002 l’Ajuntament, governat pel PSC, adjudica les obres, la gestió i l’explotació del complex esportiu actual. Però, per què es tria aquest model? Ha valgut la pena?

Recordem les xifres: l’Ajuntament posa 1,2 milions d’euros i els terrenys. I què hem acabat tenint 10 anys després? Un gimnàs amb preus caríssims, que de cap manera són els d’un gimnàs municipal, però és que fins i tot són preus per sobre mercat. El Duet Tiana és més car que els DIR de Barcelona. L’únic servei a preus públics que s’està donant ara mateix és per als nens dels cursos de natació i per a les persones jubilades de Tiana. La resta de veïns de Tiana no estan gaudint de preus propis d’un gimnàs municipal.

Al final, hem pagat un gimnàs perquè bona part dels usuaris siguin persones de fora el poble que es poden permetre aquesta preus. La pregunta és. Quin sentit té, el model escollit?

S’han llegit el contracte?

El contracte del 2003 diu que: “L’Ajuntament de Tiana té la voluntat mitjançant el present plec de contribuir al desenvolupament de Tiana, posant a l’abast de tots els ciutadans i, en especial, de la població escolar i de la gent gran, de programes d’esport que satisfaci el benestar social i contribueixin a la promoció esportiva de la zona”.

Realment aquests preus són preus populars? Contribueixen a la promoció esportiva de tots els ciutadans, com diu el plec?

També qüesitonem el model de captació de socis.

L’empresa fa servir unes estratègies de màrqueting, d’especulació amb el preu de la matrícula, incompatibles amb les d’un gimnàs de concessió municipal. El preu de la matrícula, al marge del que aprovi aquest ple, varia cada mes. Reclamem, per cert, que els preus del Duet figurin a la web municipal de l’Ajuntament de Tiana.

I una altra qüestió no menor.

A qui s’adjudica el complex esportiu l’any 2003?

És un tema públic. Ha estat motiu de debat al ple de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha publicat a diversos mitjans. Darrere el grup Segura-Lahosa-Truño, adjudicatari de l’explotació del complex, hi ha un exregidor del PSC a Barcelona i dos excàrrecs municipals més.Ens agradaria saber si l’Ajuntament de Tiana tenia previst impulsar aquest model o si el procés de licitació s’engega a partir d’una proposta prèvia externa. Recordem que el Duet de Tiana és el primer que s’obre. I que a partir d’aquí es van començar a expandir per diferents municipis de l’entorn de Barcelona, casualment del PSC. Actualment el Duet està fent la competència al DIR. Jo recordo personalment de cobrir com a periodista una visita d’obres del complex Jordi Marí amb una vintena d’alcaldes i, oh sorpresa, tots menys 1 eren alcaldes del PSC. O sigui, a Tiana es va construir el pis mostra del que acabaria sent una gran cadena de gimnasos sufragada amb diners públics.

Preguntem: algú dels 13 regidors d’aquest ple ho troba lògic això? Nosaltres no. En absolut.

Evidentment, el contracte blinda l’empresa al cent per cent.

I arriba a dir: Serà obligació de l’Ajuntament “mantenir l’equilibri financer de la concessió. A aquest efecte, haurà de compensar econòmicament el concessionari (…) i haurà de revisar les tarifes quan, encara que no hi hagi modificacions del servei, circumstàncies anormals i imprevisibles sobrevingudes determinin, en qualsevol sentit, la ruptura de l’equilibri econòmic”.

O sigui, que l’Ajuntament s’ha de menjar les tarifes que proposi el Duet. Per si hi ha algun dubte sobre la interpretació d’aquest punt, en un annex, l’annex III, es fa constar que l’obligació de l’Ajuntament de garantir i preservar l’equilibri financer de la concessió, constitueix una obligació legal”.

Un altre aspecte sorprenent del contracte:

Saben quant paga Duet pel cànon? 3.000 euros l’any de cànnon (que no sabem si està pagant). A un senyor que munta un quiosc li acabem de demanar 1.680 euros l’any. Saben quant paga el senyor Paco Arco d’El Casal? Més de 3.000 euros al mes, al mes, per la concessió del Casal.

Un últim aspecte. Saben a quant paga el Duet a una persona externa per donar classes dirigides? A 12 euros l’hora. 12 euros l’hora. Una quantitat de vergonya, que no hauria d’estar pagant una empresa que té una concessió municipal.

Algú ho troba lògic això?

Com a grup municipal ens sap molt de greu tot el que ha passat amb el Duet. Sobretot, als regidors a l’ombra d’Esports de Junts, la Teresa Mas, i especialment, el Jordi Marí, que dóna nom al gimnàs. Per cert, el nom de Jordi Marí ha desaparegut de la web del complex esportiu, que s’ha passat a dir Duet Tiana.

Per tot això, reclamem:

Fer tot el que estigui a l’abast de l’Ajuntament perquè el Duet Jordi Marí es converteixi amb un gimnàs amb una lògica de servei públic, a preus populars.

Auditar els comptes de Duet per verificar si, efectivament, no hi ha manera d’abaixar els preus. Que creiem que sí. Volem recordar que el Duet Magic Badalona, el de Santa Coloma de Gramenet i els de Barcelona tenen preus més barats que els de Tiana.

També reclamem: Exigir des de l’Ajuntament que es fixi una tarifa només per accedir a la piscina coberta. No era aquest l’objectiu de construir l’equipament? Per què t’has de fer soci obligatòriament de les sales de màquines si només vols anar a nadar.

Tot i el contracte, absolutament beneficiós amb l’empresa, qui té la potestat en última instància d’aprovar els preus és aquest ple municipal. El nostre grup no se’n vol fer corresponsable ni dels preus, ni del model de gestió, i per això el nostre grup hi votarà en contra”.

La votació al ple

Tots els grups municipals van votar a favor dels preus del Duet pel 2016 a excepció de Junts per Tiana. Els preus bàsics del Duet són: Quota mensual d’adult, 62,27€. Gent gran 29,99€. Infantil 30, 87€.

Escolta la intervenció al ple municipal

 

Descarrega’t aquí el contracte entre l’Ajuntament de Tiana i Duet Tiana S.A.

 

Et pot interessar

4 comentaris

  • Ricardo González 2 de desembre de 2015   Reply →

    Per quants anys és aquesta concessió? o quan caduca?

    • Junts per Tiana 2 de desembre de 2015   Reply →

      Hola Ricardo. És per 30 anys. Tot just ara n’ha fet 10 des de que es va posar en marxa el Duet. Per tant, en queden 20.

  • mario bofill pareras 3 de desembre de 2015   Reply →

    No he pogut obrir el contracte duet Ajuntament, jo se i puc documentar el seguent
    – el mes novembre es va acordar al ple aportar 750.000 ptas a Duet
    . Duest es va fundar i passar escritures davant notari el mes de mars seguent 4 mesos despues de la primera aportacio de l’ajuntament
    – DUET esta diigida per un Administrador unic, va esta embolicat en el cas de corrupcio a sta. Coloma
    – hi ha 2 deutes polises que ambdos sumen mes d’un milio €, aquest risc l’ajuntament en es resposable solidari dada que s’hauria de reflexar en els presupostos municipals.
    – dades obtingudes del BORME
    – fa uns dos anys vaig fer un estudi i el vaig passa a CiU, Sra. Olga Rue resultat inactivitat total, si vos interessa puc intentar recopilar.

    salutacions cordials
    mario bofill

    • Junts per Tiana 4 de desembre de 2015   Reply →

      Si entres al post des d’un ordinador et podràs descarregar el contracte en PDF.

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.