L’equip de govern revisa el projecte i planteja treure el formigó de davant l’Alegria arran de la petició de CDC, JUNTS i CUP

L’equip de govern s’ha vist forçat a revisar el projecte d’arrenjament del camí de l’Alegria després que CDC, JUNTS i la CUP hagin reclamat una alternativa a la placa de formigó que el projecte original preveia col·locar al tram de davant l’ermita romànica. Junts denuncia que el projecte s’ha fet amb presses per guanyar una subvenció i sense estudi previ. Durant anys, l’Ajuntament no ha fet el manteniment necessari al camí.L’arranjament del camí de l’Alegria, no previst en l’ordre del dia del ple, ha centrat finalment el debat de la primera sessió ordinària del mandat.

La moció presentada per CDC, JUNTS i CUP no s’ha pogut debatre ni votar, però en el torn de precs i preguntes l’oposició va forçar el debat i la proposta de la regidora d’urbanisme. Núria Garcia va anunciar que, arran de l’escrit dels grups de l’oposició, s’està revisant el projecte per no posar la placa de formigó que hi ha prevista en un dels trams: el que hi ha justament a tocar de l’ermita, entre el mur de la plaça i la façana de can Brossa.

L’equip de govern va al·legar un defecte de forma per no incloure la moció en l’ordre del dia. Un defecte de forma que no és tal segons la llei i que el portaveu de Junts, Isaac Salvatierra, va destacar durant el ple.

 

 

L’article 36 del ROM, el Reglament Orgànic Municipal, diu textualment: “Els dictàmens, les mocions i les interpel·lacions seran presentades per escrit a la Secretaria de la Corporació, amb l’antelació que fixi el Ple de l’Ajuntament”. El termini són les 20 hores del dia anterior a la convocatòria del ple. No hi ha cap article que obligui a presentar les mocions en una comissió informativa, per bé que és una pràctica habitual -i que cal seguir fent sempre que sigui possible- per millorar la coordinació entre equip de govern i oposició.

Cap llei de règim local ni reglament municipal obliga a l’oposició a presentar les mocions en una comissió informativa. Tot i així, CDC, JUNTS i CUP van informar, durant la comissió informativa de dijous, 3 de setembre, que s’estava preparant una moció sobre el projecte de l’Alegria per entrar al ple via Secretaria. La urgència venia motivada pel fet que fins aquell matí l’equip de govern no va ensenyar el projecte en profunditat. Cap membre de l’equip de govern ni el secretari municipal van objectar res.

El manual que tenen els regidors sobre el funcionament municipal, editat per l’AMC (Associació de Municipis de Catalunya), que els van lliurar just després de la constitució del nou consistori, i que està basat en els articles 20 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local (LRBRL), 60 de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya (LMRLC),  134 i 138 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals (ROF),  diu sobre l’entrada de les mocions als plens:

 

IMG_1230

Per tot això, Junts per Tiana ha demanat un informe jurídic al secretari municipal que aclareixi el procediment a seguir des que es convoquen les comissions informatives fins que hi ha el ple.

El tràmits per entrar la moció de l’Alegria

IMG_1151

CDC, JUNTS i CUP van entrar la moció que demana treure la placa de formigó, que el projecte preveu posar a tocar de l’ermita romànica de l’Alegria, dins el termini establert per l’Ajuntament. Hi havia temps fins el dijous, 3 de setembre, a les 20 h.

Amb tot, no es va incloure en l’ordre del dia. La no inclusió ha d’anar motivada, però tampoc va arribar cap explicació de l’alcaldia a cap grup de l’oposició.  Finalment, dilluns, 7 de setembre, el secretari municipal diu que s’ha detectat “un problema de forma” en el text. Faltava la frase “demana al ple que adopti els següents acords”. Un cop rectificat el text, s’entra la moció per via d’urgència i això fa que per tal que es pugui debatre i votar, l’acceptin almenys 7 dels 13 regidors del consistori.

CDC, JUNTS i CUP al·leguen la urgència perquè cal presentar el projecte a la Diputació de Barcelona a l’octubre per no perdre la subvenció de 42.000 euros. Hi voten a favor. El PP s’absté en la votació que es fa perquè es pugui debatre la proposta i PSC i ERC hi voten en contra. Amb 6 vots a 6, es va fer una segona votació que va quedar exactament igual i que va desempatar l’alcaldessa amb el seu vot de qualitat. Impedint així, poder debatre i votar sobre el projecte de l’Alegria en el ple municipal.

  Moció arranjament camí Alegria per via d'urgència (62,2 KiB)

El projecte de millora del camí de l’Alegria es va acabar tractant al ple com a pregunta, al final de tot. Les mocions, com la que s’havia presentat, i PSC i ERC van impedir d’incloure en l’ordre del dia, es voten. Les preguntes, no.

 

El ple, a Ràdio Tiana

El paviment del camí de l’Alegria finalment no durà formigó

El ple aprova donar suport a l’acolliment de refugiats a Tiana

Et pot interessar

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.