L’equip de govern aprova el projecte del camí de l’Alegria sense diàleg

L’equip de govern (PSC-ERC) ha aprovat inicialment el projecte d’arranjament del camí de l’Alegria. Va ser el 29 de juliol durant la Junta de Govern, a les portes de les vacances. El 5 d’agost es va publicar la memòria del projecte al DOGC i al BOPB i es va obrir l’exposició pública i el termini per presentar al·legacions, que acaba el 15 de setembre. Si no es presenta cap al·legació, l’arranjament queda aprovat definitivament.

Tot i que el projecte s’ha fet públic amb el mínims que marca per la llei –la publicació als diaris oficials i l’edicte de la Junta de Govern penjat en un taulell d’anuncis de l’Ajuntament–, no s’ha utilitzat cap canal més per informar-ne, com les xarxes socials de l’Ajuntament. No s’ha informat a Ràdio Tiana i La Local. Tampoc en diu res l’alcaldessa al seu Facebook –sovint l’únic canal d’informació municipal.

L’acta de la Junta de Govern del 29 de juliol, on es va aprovar l’arranjament, encara no està disponible. El fet que el procés d’exposició pública sigui a l’agost i que l’Ajuntament no hagi estat proactiu a l’hora de difondre el projecte, agreuja la situació.

El procés d’informació s’ha ajustat a la llei pels pèls. El fet que a la web municipal no hi hagi ni l’acta de la Junta de Govern del 29 de juliol ni tampoc la memòria del projecte penjada, incompleix la llei de transparència, en vigor des del juliol passat. Els Ajuntaments tenen de marge fins l’1 de gener per aplicar-la. A partir d’aquella data, tota administració local haurà de disposar d’un Portal de la Transparència amb tota aquesta documentació accessible de manera fàcil i reutilitzable.

Cap informació als regidors de l’oposició

El 31 de juliol, l’equip de govern va convocar la primera Junta de portaveus pel proper 1 de setembre. La convocatòria té un punt únic: l’arranjament del camí de l’Alegria. Als portaveus se’ls va convocar per a l’1 de setembre sense informar-los que en realitat el projecte ja està aprovat.

  Ordre del dia Junta de portaveus 1-09-2015 (145,6 KiB)

Els portaveus de l’oposició tindran coneixement del projecte un cop aprovat, sense capacitat de fer canviar res, més enllà del procés d’al·legacions que acaba el 15 de setembre.

L’equip de Govern no ha comunicat als grups municipals ni que s’estava redactant el projecte, ni que ja s’havia aprovat inicialment. Junts n’ha tingut coneixement, mig per casualitat, en el moment que la regidora Cristina Comas ha demanat la documentació de la Junta de Portaveus. A l’Ajuntament no hi ha disponible cap documentació pels grups municipals. Tot i així, ens han informat que, com que el projecte ja està aprovat, està en exposició pública.

És així com l’agrupació d’electors ha tingut accés al projecte redactat pels arquitectes municipals, l’ha digitalitzat i el podeu consultar íntegrament aquí. Entre els materials utilitzats en el projecte de millora del camí de l’Alegria hi ha el ciment (zona Alegria, Can Brossa). A la resta del camí hi va sauló compactat ( des de l’inici del camí a can Gaietà fins a can Cirera).

El projecte incideix en el trànsit rodat “lleuger” i parla molt poc dels vianants. D’un camí verd per anar a peu a l’Alegria.

  Projecte camí de l'Alegria (3,5 MiB)

Junts lamenta que l’equip de govern se cenyeixi només al que obliga la llei i porti el projecte a la Junta de Portaveus un cop ja s’ha aprovat. Creiem que l’arranjament de l’entorn de l’Alegria és un projecte prou sensible perquè s’obrin vies de participació ciutadana, que es consensui amb tots els grups i que passi pel ple.

Junts demana que s’estudiïn solucions alternatives a l’arranjament previst amb ciment i anuncia que obre un procés participatiu amb veïns i veïnes i tècnics externs per copsar la seva opinió i estudiar un projecte respectuós amb l’entorn, que eviti els problemes actuals al camí quan plou molt.

Un poble més verd

Un dels eixos del programa electoral de Junts és “un poble més verd“. Per a l’agrupació d’electors, el camí de l’Alegria té un valor natural i simbòlic que cal preservar. Cal tenir cura de l’impacte ambiental que qualsevol actuació sobre el camí pugui provocar.

Diu el programa de Junts:

Sostenibilitat, identitat i memòria

El poble viu també ha de perdurar. Cal preservar el nostre entorn. Protegir el paisatge, el centre històric, el patrimoni arquitectònic i els referents urbans. L’espai públic és la memòria col·lectiva. Té una funció social, ambiental i simbòlica. Hi tenim vincles emocionals i no els volem perdre. Treballarem per crear una consciència ciutadana compromesa amb la sostenibilitat i el poble verd, que incorpori les dimensions de l’ecologisme urbà en un ambient segur.

Menys asfalt, més camins verds

Volem una estructura urbana amable, amb itineraris naturals per anar a peu, on l’enderroc i l’asfalt no siguin la primera solució. Adequarem el Camí de l’Alegria mantenint el seu caràcter de camí rural arbrat. Millorarem el manteniment de les rieres respectant l’entorn.

L’entorn de l’Alegria és un patrimoni de tots. Amb un valor ambiental i paisatgístic, protegit des de l’any 2006, quan es va modificar el PGM i es va evitar construir en tota la zona propera a l’ermita. Aquest valor històric, paisatgístic i ambiental de l’entorn de l’Alegria està recollit en la memòria encarregada per l’equip de govern del PSC el novembre del 2005 per justificar la protecció de la zona.

L’equip de govern vol aprofitar com sigui la subvenció de la Diputació de Barcelona

En l’anterior mandat la Diputació de Barcelona va donar una subvenció de 42.000 euros a l’Ajuntament de Tiana per a l’arranjament del camí de l’Alegria. No hi havia projecte previ i la subvenció s’ha de fer servir abans del 31 de desembre del 2015.

La Diputació acorda la subvenció el 24 de juliol del 2014.

  Resolució de la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona Camí Alegria (40,4 KiB)

I l’equip de govern de Tiana l’aprova a la Junta del Govern del 29 de juliol del 2014. Ara fa un any.

Les reaccions

L’arranjament va ser motiu d’una consulta a l’OCM que podeu veure fent clic aquí i d’una pregunta al ple de la Tiana del Segle XXI.

L’actual regidora de Junts Cristina Comas va entrar una instància a l’octubre de l’any passat –quan encara no era regidora– en representació de la Tiana del Segle XXI, i va demanar explicacions al ple.

  Instància Cristina Comas (598,8 KiB)

El compromís de l’alcaldessa va ser que l’informaria abans que es redactés el projecte. Comas no n’ha tingut constància ni abans ni després, ni tampoc per la seva condició de regidora actual.

Et pot interessar

2 comentaris

Escriu aquí el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.